Svensk kräfta årets favorit

Årets jury, från vänster: Per Styregård, chefredaktör på White Guide. Maria Paulsson, mångsysslande matjournalist och bloggare. Jens Linder, matjournalist och DN:s kock. Per Svanberg, kökschef på Westermalms sushi i Stockholm. Maria Åhman, delägare av restauranggrossisten Ekofisk i Stockholm.

Foto: Thomas Karlsson Årets jury, från vänster: Per Styregård, chefredaktör på White Guide. Maria Paulsson, mångsysslande matjournalist och bloggare. Jens Linder, matjournalist och DN:s kock. Per Svanberg, kökschef på Westermalms sushi i Stockholm. Maria Åhman, delägare av restauranggrossisten Ekofisk i Stockholm.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Årets kräftutbud är en besvikelse, konstaterar DN:s kräftjury med Jens Linder i spetsen. Flera sorter hade obehagliga bismaker, men det går också att hitta guldkorn i utbudet.

Årets kräftutbud är en besvikelse, konstaterar DN:s kräftjury med Jens Linder i spetsen. Flera sorter hade obehagliga bismaker, men det går också att hitta guldkorn i utbudet.

Det är spännande att testa kräftor. Få läckerheter – om någon – genomgår sådana förändringar från år till år. Företag, varumärken och produkter föds och försvinner. Nya djärva satsningar kommer till, i år har till exempel engelska signalkräftor lanserats på försök – ett försök som dock inte slog så väl ut.

Detta år tycktes förutsättningarna inte så gynnsamma. Det är ont om kräftor, särskilt från Kina där det varit torka. Och priserna har därför gått upp. Det talas i branschen om något färre produkter i år. Men för konsumenten finns ändå mycket att välja på: färskt och fryst, olika sorts kräftarter, från Kina, Turkiet, Sverige och England. Man kan notera att trenden med jumbokräftor är här för att stanna, även om flera fiskhandlare menar att de normalstora ofta har bättre konsistens.

Annons:

Våra ursprungliga flodkräftor säljs också här och där, i fi skdiskar och specialbutiker, men de håller högt pris och har onekligen blivit allt mer sällsynta i både våra vatten och våra affärer. Allmänt kan man säga att årets utbud är en besvikelse. Panelen fann ingen kräfta som nådde de högsta höjderna, även om två – en färsk och en fryst – var klart njutbara. Generellt sett har färska kräftor en friskare smak, men även om grundråvarans kvalitet är halva hemligheten, är beredningen lika viktig. Priset är inte heller alltid en pålitlig indikator på kvaliteten. Många av sorterna hade för svag smak av krondill, vilket är en återkommande kritik i många kräfttester år från år, men tydligen något som branschen har svårt att rätta till. Många av kräftorna var också för orena och gyttjiga, vilket verkligen inte är trevligt.

Leverantörerna borde arbeta mer med att få dem renare. Många av testexemplaren hade också märkliga bismaker, inte sällan kemiska, och nyanser av smakförstärkare som glutamat. Ju renare och enklare kok desto bättre resultat, var panelens råd till framtida kokare. Salt och dillkronor är vad man vill att kräftorna ska smaka. Möjligen kan den låga standarden till en del bero på att det kan vara kräftor från förra året som säljs. Visserligen är långinfrysning ingen katastrof för skaldjur, men de blir ju inte bättre av att ligga i frysen länge. Så, slutligen, kan man säga att det fi nns mycket att göra av kvalitetsarbete när det gäller dillkokta kräftor, och att det är klokt att vara petig och noga när man bestämmer sig för vilken sort man ska köpa. Väljer man fel av årets utbud kan man få riktigt dåliga smakupplevelser.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Ny studie. Här är ansiktsdragen som kan göra det lättare att förhandla fram en betydligt högre lön. 20  8 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

pengar144
Foto:Alamy

 Höj din lön. 10 tips till dig som ska löneförhandla. 96  6 tweets  90 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Försvann från sjukhuset. Kan sprida den dödliga sjukdomen.

 Ebola-läkare själv smittad. Ledde kampen mot sjukdomen i Västafrika. 43  18 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
SjukhusPuff
Foto:TT Värmeböljan märks av på landets sjukhus.

 Dubbelt så många söker vård på SÖS. Främst äldre drabbas. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Varmaste dagen kan vara att vänta. Då når värmeböljan sin kulmen. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 SMHI utfärdade klass 2-varning. "Extremt höga temperaturer.” 588  26 tweets  558 rekommendationer  4 rekommendationer

 Hur varmt blir det hos dig? Lokal prognos från Weatherpal.

Värme sänker din prestation och försämrar koncentration.  Värmebölja i Sverige. 61  9 tweets  52 rekommendationer  0 rekommendationer

kontor144
Foto:Alamy

Hur är temperaturen på ditt jobb?

DockorPuff
Foto:OC sheriffs dep.

 Dök upp utanför hus i OC. Dockorna liknande döttrar till de boende – men gåtan fick sin lösning.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: