Mitt DN
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Välmatad krabba höstens klo

Bokmärk artikel

Ann-Sofi Rosenkvist

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Krabban med bred ryggsköld och kraftiga klor ser kanske inte så elegant ut på skaldjursfatet som en hummer eller havskräftor. Men den gömmer mycket gott under skalet och kan räcka till en hel måltid.

Krabban med bred ryggsköld och kraftiga klor ser kanske inte så elegant ut på skaldjursfatet som en hummer eller havskräftor. Men den gömmer mycket gott under skalet och kan räcka till en hel måltid.

Krabbtaskan som är den vanligaste arten i Nordsjön fångas på stora djup. Bästa säsong är från mitten av september till början av december.

Oftast är det vacuumpackad irländsk krabba vi hittar i butiken. Hos fiskhandlare och i fiskdiskar kan man köpa nykokt norsk krabba, lite dyrare men ofta väldigt god. Handlaren kan hjälpa till att välja ut fullmatade exemplar.

Annons:

Plocka fram nötknäppare, liten vass kniv och rikligt med servetter!

Det är "det bruna köttet" som sitter i skalet som ger mest mat. En del vitt kött kan man pilla ur bröstsidans håligheter. Det vita köttet finns också i klor och ben. Allt pillande och plockande bäddar för en lång stunds trivsam samvaro kring bordet.

Rostat bröd och en god sås brukar höra till, köttet i ryggskölden kan ibland kännas lite torrt. Rhode islandsås av majonnäs, chilisås och gärna ett stänk konjak är ett gott val, likaväl som en saffrans- eller vitlöksmajonnäs.

En nudelwok med smak av den speciella asiatiska fisksåsen ("fish sauce", står det på flaskan), lime och koriander är ett lite annorlunda tillbehör till krabban. Var och en plockar köttet ur sin krabba och gör sin egen krabbwok i en portionsskål.

Gratängen är ett bra sätt att servera krabba om man vill bespara gästerna arbete och slippa kladd och skalskärvor på bordet. Den hela ryggskölden blir en fiffig gratängform.

Krabbgratängen i receptet intill är traditionellt smaksatt med dill, en örtkrydda som passar till många skaldjur.

Krabbpinnar som nu oftare enbart kallas "sticks" har egentligen inte mycket med krabba att göra. Men de djupfrysta pinnarna av vit fisk och krabbarom är ganska behändiga att använda i sallader och rätter som inte behöver koka. Bland annat passar de bra till en varm "krabbmacka" om man inte vill göra sig besvär att rensa en färsk krabba. Röran med smak av curry och tomat blir fluffig av vispad äggvita. Det är ett sätt att göra varma mackor som var populärt för ett tjugotal år sedan och som här får en renässans.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

PUFFpass
Foto:Mons Brunius/TT

 Får gräddfil in i landet. Passkontroll och tull flyttas till Arlanda. 2536  66 tweets  2460 rekommendationer  10 rekommendationer

 Flera toppolitiker. UD begär förklaring från ryska ambassaden.

 Testa din IQ. Mensas provkonstruktör har tagit fram ett intelligenstest för DN:s läsare. 1207  23 tweets  1180 rekommendationer  4 rekommendationer

einstein
Foto:AP
Annons:
blatter1000
Foto:AFP

 Trots misstankar om mutor. Utmanaren drog sig ur inför andra omgången.

 Mer än fördubblade inkomster på tio år. Men fotbollen får allt mindre. 45  12 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare den 30 maj 2015: Fult spel lönar sig alltid. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Seger för Palestina. Israel gav efter inför hot om uteslutning. 326  8 tweets  318 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Johan Esk: Nu måste han börja rensa upp i skandalkulturen han skapat. 6  6 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Johan-Esk-288

 Alla artiklar om Fifa-skandalen. Svåra veckan fortsätter för Blatter.

Annons:
Annons:

Lokala nyheter

 Uppdatera DN:s app! Få pushnotiser från din ort.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: