Välmatad krabba höstens klo

Ann-Sofi Rosenkvist

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Krabban med bred ryggsköld och kraftiga klor ser kanske inte så elegant ut på skaldjursfatet som en hummer eller havskräftor. Men den gömmer mycket gott under skalet och kan räcka till en hel måltid.

Krabban med bred ryggsköld och kraftiga klor ser kanske inte så elegant ut på skaldjursfatet som en hummer eller havskräftor. Men den gömmer mycket gott under skalet och kan räcka till en hel måltid.

Krabbtaskan som är den vanligaste arten i Nordsjön fångas på stora djup. Bästa säsong är från mitten av september till början av december.

Oftast är det vacuumpackad irländsk krabba vi hittar i butiken. Hos fiskhandlare och i fiskdiskar kan man köpa nykokt norsk krabba, lite dyrare men ofta väldigt god. Handlaren kan hjälpa till att välja ut fullmatade exemplar.

Annons:

Plocka fram nötknäppare, liten vass kniv och rikligt med servetter!

Det är "det bruna köttet" som sitter i skalet som ger mest mat. En del vitt kött kan man pilla ur bröstsidans håligheter. Det vita köttet finns också i klor och ben. Allt pillande och plockande bäddar för en lång stunds trivsam samvaro kring bordet.

Rostat bröd och en god sås brukar höra till, köttet i ryggskölden kan ibland kännas lite torrt. Rhode islandsås av majonnäs, chilisås och gärna ett stänk konjak är ett gott val, likaväl som en saffrans- eller vitlöksmajonnäs.

En nudelwok med smak av den speciella asiatiska fisksåsen ("fish sauce", står det på flaskan), lime och koriander är ett lite annorlunda tillbehör till krabban. Var och en plockar köttet ur sin krabba och gör sin egen krabbwok i en portionsskål.

Gratängen är ett bra sätt att servera krabba om man vill bespara gästerna arbete och slippa kladd och skalskärvor på bordet. Den hela ryggskölden blir en fiffig gratängform.

Krabbgratängen i receptet intill är traditionellt smaksatt med dill, en örtkrydda som passar till många skaldjur.

Krabbpinnar som nu oftare enbart kallas "sticks" har egentligen inte mycket med krabba att göra. Men de djupfrysta pinnarna av vit fisk och krabbarom är ganska behändiga att använda i sallader och rätter som inte behöver koka. Bland annat passar de bra till en varm "krabbmacka" om man inte vill göra sig besvär att rensa en färsk krabba. Röran med smak av curry och tomat blir fluffig av vispad äggvita. Det är ett sätt att göra varma mackor som var populärt för ett tjugotal år sedan och som här får en renässans.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ebolavaccin500
Foto:AP, AFP

 Fick ökat skydd. De första resultaten från ett av vaccinen ger hopp.

 EU planerar skicka läkare. Ebola fortsätter att skörda hundratals liv.

IK-PUtin-61
Foto:All Over Press

 Yalehistoriker: ”Allierade i extremhögern vill få slut på nuvarande Europa”. 644  48 tweets  595 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
_--Tristan3
Foto:Daniel Ohlsson/TV4

 Tyst minut på skolan. Sörjs av familjen och vännerna i Visby. 28  12 tweets  15 rekommendationer  1 rekommendationer

facebook244
Foto:AFP

Facebooks villkor ändras vid årsskiftet.  Godkänns automatiskt. 408  12 tweets  395 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: