Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Semlans historia

Bokmärk artikel

DN

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Bild

Känd semmelälskare...

De flesta svenskarna förknippar fettisdagen med semlor, men varför? Maria Stugart berättar mer om seden att äta semlor.

De flesta svenskarna förknippar fettisdagen med semlor, men varför? Maria Stugart berättar mer om seden att äta semlor.

En gång uppmanade oss kyrkans män på den dagen att äta ordentligt. Askonsdagen (25/2) kallas inte så utan goda skäl.

Den kristna fastan började på askonsdagen. Fram till påskdagen fick de kristna bara äta klippfisk och vatten, en sedvänja som påminner om muslimernas fastemånad ramadan.
De kristna fick åtminstone äta på dagen. Avsikten var att erinra om Kristus 40 dagars fasta i öknen.

Annons:

På fettisdagen fick man däremot äta av hjärtans lust. På menyn stod massor av goda rätter, avslutad med semla eller hetvägg.
Ordet semla är latinskt (simila) och betyder vetemjöl. Ordet hetvägg kommer från det medeltidstyska uttrycket heisse Wecken, heta kilar, om vetebullarna (utan grädde och mandelmassa).

I södra Sverige åts de på måndagen. I resten av landet fick man vänta till fettisdagen.
Semlorna, korsformade och som sagt utan fyllning. var populära överallt. Den första semlan i norra Europa finns på en målning från 1250 i en dansk medeltidskyrka.

På 1700-talet åts de kokade i varm mjölk och nu fyllda med mandelmassa. På 1800-talet serverades de i tallrik med varm mjölk, överstrött med socker och kanel.
Att äta semlan direkt i handen - och bli insmord i ansiktet med grädden - blev populärt först i början av 1900-talet.
Numera går det att äta semlor året runt. Det gör de flesta med god aptit utan att därefter fasta i 40 dagar. Traditionalisterna anser det vara ett upprörande fusk. Men av skäl som snart ska framgå är det säkrast så.

En av Sveriges mest
fanatiska semmelälskare är Ture Sventon. Åke Holmbergs privatdetektiv äter nästan inget annat; semlor är hans hov- och livrätt. Helst av allt ska temlorna, förlåt semlorna komma från Rotas konditori på Drottninggatan.

Historien lär oss att vara försiktiga i umgänget med semlor. Tisdagen den 12 februari 1771 åt kung Adolf Fredrik hetvägg och dog en kvalfull död.

I rättvisans namn
bör framhållas att kungen ätit rejält innan han satte tänderna i den fatala semlan. På menyn den fettisdagen stod surkål, kött med rovor, hummer, kaviar och böckling, nersköljt med flera flaskor champagne.
Semlan var tuvan som stjälpte lasset. Den som minns Mr Creosotes olycksöde i Monty Python-filmen "Meningen med livet" förstår vad som hände.

Nej, bäst är att äta en semla då och då. Att vräka i sig semlor kan inte sluta väl.
Hur goda de än må vara.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

assange-1000
Foto:AP

 Julian Assange vände sig till Hollande i brev. Bad om politisk asyl. 11  8 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Bah Kunke, Zara Larsson
Foto:TT/Privat

 Tillsammans med Anders Ygeman. ”Du är en inspiration för oss alla.”

Annons:
strunpor-2-488
Foto:TT

 Skickades hem direkt. Värmen orsakar hygienkonflikt i Stockholm.

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: