Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Tre sätt att kärna ur ett granatäpple

Foto: Beatrice Lundborg

Det finns många sätt att få ut kärnorna ur ett granatäpple. Här är tre metoder.

 

1. Skär granatäpplet i fyra klyftor. Pilla ut kärnorna med en gaffel.

2. Skär granatäpplet i två halvor horisontellt. Håll i ena halvan över en skål, knacka på skinnet med baksidan av en träslev. Fortsätt tills alla kärnor ramlar ner i skålen. Se över kärnorna och ta bort alla vita fruktköttsbitar.

3. En svår metod som ger en fin granatäppelblomma: Skär bort det översta på frukten, som ett lock. Skär i resten av fruktens skal på längden ner mot botten, men inte ända ner, så frukten blir lite som en näckros. Tryck ut ”blombladen” lite genom att pressa med fingrarna i mitten. Ta bort det gulvita fruktköttet i mitten. Pilla bort gulvita hinnor mellan kärnorna överallt. Pressa ur varje segment (blomblad) så att frukten får form av en näckros. Servera.

Granatäpple innehåller en rad antioxidanter, i synnerhet flavonoider. Antioxidanter hjälper till att ta hand om överskott av fria radikaler 
i kroppen.