Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Barnkalaset har blivit nya lyxen

Bokmärk artikel

Luis Acosta

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Lekland, fester med pirat- och prinsessteman eller egen clown? Dagens föräldrar spenderar tusenlappar på barnkalas, allt i det goda föräldraskapets namn. Men vad tycker barnen?

Lekland, fester med pirat- och prinsessteman eller egen clown? Dagens föräldrar spenderar tusenlappar på barnkalas, allt i det goda föräldraskapets namn. Men vad tycker barnen?

Barnkalas. Det var att bjuda hem klassen eller de bästa vännerna och kusinerna på tårta. Mormor serverade saft och pappa stod bakom draperiet och servade med godispåsar till den obligatoriska fiskdammen. Eller så lekte man bara.
"Those were the days!" Numera är barnkalaset ett projekt som börjar planeras flera månader innan ätte­läggens bemärkelsedag. McDonald’s släng dig i väggen - i dagens Sverige finns det knappt en lokal eller fritidsanläggning med självaktning som inte erbjuder ett skräddarsytt kalas åt telningarna.
Eller vad sägs om att erbjuda tonåringarna att sjunga in sin egen cd, låta dagisbarnen leka sig trötta på special­byggda lekland eller samla klasskompisarna och tillsammans med en museipedagog göra masker på Etnografiska museet?

Men smakar det så kostar det. Att ensam ha tillgång till en verkstad eller få sjunga in en cd går lös på mellan 3 000 och 5 000 kronor.
På Etnografiska museet jobbar Giuliana Gabbanelli nästan heltid med att arrangera barnkalas.
- Just hit kommer barn till föräldrar som tycker att det ska vara ett innehåll i det som barnen gör och inte bara lite tårta och glass. De får lära sig något. Därför tar vi inte emot för stora grupper och har bara ett kalas i taget. Det har blivit oerhört populärt och vi har faktiskt kö.

Annons:

Och de är som sagt inte ensamma. Nej, över hela Sverige har det etablerats verksamheter som är experter på att ta hand om ditt barns firande.
Busfabriken i Norrköping är en av dem. Helgerna är populärast. Barnen kan välja mellan olika teman som till exempel prinsessa, riddare, djungel eller cirkus. Efter mat, glass och godispåse och besök av Busfabrikens maskot är det fri lek i det anlagda leklandet.
- Jag kan själv förvånas över att man bjuder så många barn, säger Susanne Stoltz, platschef på Busfab­riken i Norrköping och Linköping. Ofta rör det sig om en hel klass eller alla tjejer/killar. Det kostar ju ändå en del. Dessutom är det vanligt att barnen firas en gång till hemma. Då är det ofta middag med tårta och presenter ihop med familj och mor- och farföräldrar.

Och även här har ribban höjts. Lite mariekex räcker knappast, då bör det åtminstone vara tårtor med foton på födelsedagsbarnet, tryckta i marsipan. Ska föräldrarna ändå fixa fest själva är det temakalas som gäller. På nätet går det att köpa olika kalaspaket. Vad sägs om "Stora piratpaketet" med pirattallrikar, piratgodispåsar, piratservetter och ballonger med dödskallar på? Till det krävs förstås en specialbeställd tårta, utklädningskläder och en livs levande sjörövare, som kommer på besök!
Eller varför inte bjuda på lite magi för de små?
Trollkarl Martin Bröns är bara en av alla de professionella underhållare som föräldrar kan hitta och boka på nätet. Priset varierar, men runt 2 000 kronor kostar det att få en hemlig gäst att komma till kalaset.

Hur har det blivit så här?
Enligt omvärldsanalytiker Marie Söderqvist Tralau, vd på United Minds, har det med status att göra. I sin nyutkomna bok med just det namnet pekar hon på att det som vi i de rika i-länderna förknippar med lycka också ger hög status. Högst upp på den stegen i Sverige står ett gott föräldraskap. Att fixa fina barnkalas hör förstås dit. Det kräver ju både fantasi, lyhördhet och tid och visar att familjen satsar på barnen.
Men vad barnen egentligen tycker om saken är det få som vet. Det viktigaste är att de andra ungarnas föräldrar kategoriserar jippot som ett lyckat (och påkostat) kalas. Då anses vi vuxna som bra och lägger ut bilderna på Facebook, för att ytterligare stiga i aktning i umgängeskretsen.
Även om ingen förstås skulle erkänna det.

Tre tecken på trenden:
1. I stort sett alla verksamheter numera erbjuder skräddarsydda kalaspaket för barn. Från kommunala simhallar och museer till kaféer och företag.

2. Hemliga gäster och entertainers på barnkalasen blir allt vanligare.

3. Kalasen får kosta alltmer. Vi köper specialprylar, beställer dyra tårtor och hyr lokaler. Ofta för flera tusen kronor trots.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Mer från förstasidan

huliganer_1000
Foto:Polisen

 Unga tjejer klämdes. Bilder visar kaoset på Friends Arena.

koch
Foto:TT

 AIK:s Henrik Koch: Jag känner att vi har beredskapen att se till att ingen kommer till skada.

 Seminarium i riksdagshuset. Abo Raad bjöds in av tvärpolitiskt nätverk.

Barn-somn-1000
Foto:Alamy

 ”Femminutersmetoden är helt fel.” Skön sömn i stället för vakna nätter.

somn288
Foto:Alamy

 Sömnbesvär drabbar många. Enkla medel för att få ordning på problemen.

Annons:
husetta
Foto:Anders Wiklund/TT

Utöka bolånet eller låna till en ny bostad?  Använd DN:s räknesnurror.

trekronor288
Foto:Bildbyrån

 ”Tydliga spetskompetenser”. Se hela Tre Kronors trupp till höstens stora hockeyhöjdpunkt.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: