Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

ERICSSON: EJ ÖVERRASKAD AV STYRKAN I KAPACITETSPROJEKT 2KV- VD

2014-07-18 11:47:12
STOCKHOLM (Direkt) En hög andel kapacitetsprojekt bidrog till Ericssons starka utveckling under det andra kvartalet, men trenden i dessa projekt är svår att förutspå. 
"Kapacitetsprojekt kan komma rätt snabbt och då är det svårt att se vilket kvartal de ramlar in i. På de avancerade lte-marknaderna är det många som använder nätet och 4g-kunderna har högre krav än 3g-kunderna. Vi ser en trend med utökat användande av mobilt bredband", säger Hans Vestberg till Nyhetsbyrån Direkt.
Kapacitetsprojekten, som innehåller mycket mjukvara och har en högre marginal, bidrog till att Ericssons bruttomarginal steg till 36,4 procent andra kvartalet och överraskade analytikerna som i snitt hade räknat med en bruttomarginal på 35,2 procent.    
Blev ni överraskade av styrkan i kapacitetsprojekten? 
"Överraskade var vi inte. Första kvartalet var de lite lägre och andra kvartalet lite högre, så på första halvåret var det ungefär som vi trott", säger Hans Vestberg.
Han påpekar att Ericssons affärsmix efter tre år med en stor andel täckningsprojekt nu under fyra kvartal har haft mer kapacitetsprojekt.
"Hittills har vi haft en god kapacitetscykel", säger han.
Under andra halvåret räknar Ericsson med att vunna nyckelkontrakt kommer att leda till en högre försäljning, jämfört med första halvåret. Dessa kontrakt innehåller en blandning av kapacitetsprojekt och täckningsprojekt, enligt Hans Vestberg.
"Vi tror att våra utbyggnadsprojekt kommer att ha en högre andel andra halvåret. Vi säger ingenting om kapacitetsprojekten", säger han.
På börsen hade Ericssonaktien vid lunchtid på fredagen rusat med 8 procent, efter den starka kvartalsrapporten. Hans Vestberg beskrivning av rapporten är mer nedtonad är aktiemarknadens reaktion. 
"Det var ett okej kvartal", säger han.
Fia Forsman +46 8 5191 7923
Nyhetsbyrån Direkt

Direkt-SE