Mobbning

40 miljoner satsas på arbete mot mobbning

 • Skriv ut
 • Öka textstorlekMinska textstorlek
 • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Regeringen beslutar på torsdagen att satsa totalt 40 miljoner på att hitta beprövade metoder mot mobbning som vilar på vetenskaplig grund.

Regeringen beslutar på torsdagen att satsa totalt 40 miljoner på att hitta beprövade metoder mot mobbning som vilar på vetenskaplig grund.

Satsningen som skolminister Jan Björklund (fp) gör är en av de största som gjorts mot mobbning.

- Sverige har varit ett u-land när det gäller mobbningsbekämpningen ur ett nordeuropeiskt perspektiv. Nästan alla skolor har olika mobbningsprogram och planer. Men vad står det i planerna och hur vet man att metoderna fungerar? säger Jan Björklund.

Annons:

Regeringen satsar nu tio miljoner årligen under fyra år. Myndigheten för skolutveckling får nu i uppdrag att:


 • kartlägga och lista forskningsbaserade metoder som är systematiskt utvärderade.
 • ta fram en utbildningssatsning som riktar sig till skolor och kommuner. I det arbetet uppmanas myndigheten att särskilt ta lärdom av de erfarenheter som Norge, Finland och Island gjort.
 • utvärdera effekten av befintliga metoder i Sverige. De metoder som i framtiden används i skolor ska vara utvärderade och kvalitetssäkrade.Uppdraget ska vara slutrapporterat i november år 2010.

  - Ingen elev ska behöva vara rädd att gå till skolan. Jag vet att många skolor handlar i bästa välvilja men många famlar i blindo. När en patient ska opereras så skulle vi aldrig acceptera en läkare som inte använde forskningsbaserade metoder utan i stället gissade sig till vilken metod han eller hon skulle använda, säger Jan Björklund.

  I förra veckanträffade skolministern den kände professorn Dan Olweus, som forskar vid universitetet i Bergen. Han har arbetat med sin metod att förebygga och bekämpa mobbning sedan 1970-talet i Norge men är uppvuxen i Sverige. Han konstaterar att Sverige under många år "släppt allt fritt" vilket är helt emot den internationella trenden där man i stället satsat på forskningsbaserade metoder när det gäller mobbning.

  - Det har pågått ett resursslöseri och man har ägnat sig åt meningslösa akutinsatser under lång tid i Sverige. Jag anser att det är cyniskt att man inte jobbat med frågorna på bästa sätt och att man offrat barn och ungdomar på vägen när man testar sig fram, säger Dan Olweus.

  Per Binbach är en av alla mobbningskonsulter som jobbar ute på svenska skolor sedan ett tiotal år tillbaka. Han välkomnar regeringens satsning mot mobbning. Per Binbach konstaterar att det finns en uppsjö av metoder, kampanjer, projekt och mobbningsplaner i Sverige men metoderna utvärderas sällan eller aldrig. Många skolor har höga ambitioner och försöker verkligen få bukt med mobbningen men arbetet bygger ofta på eldsjälar snarare än forskningsbaserade metoder.

  - Det har gått inflation i projekt och metoder. Mobbning är inte bara ett elevproblem utan ett personal/ledningsproblem. Skolor med allvarlig mobbning är ofta bara ett symptom på att personalen tappat greppet, säger Per Binbach.

 • Andra har läst

  Digital prenumeration

  Mer från förstasidan

  hagglundsyrien500
  Foto:Jonas Lindkvist, Lars Lindqvist

   Flera förslag. Så vill KD sänka Sveriges kostnader för flyktingar.

   Partiledaren Hägglund på DN Debatt. ”Måste lyssna till människors oro.”

  avlyssning500
  Foto:Nicklas Thegerström

   Säpo: Ska utredas. DN:s granskning visar på misstänkt spioneri. 684  161 tweets  518 rekommendationer  5 rekommendationer

   Säkerhetsexpert: ”Fullt tänkbart att någon avlyssnar Sverige.”

   Widman (FP): ”Måste reagera om det är främmande makt."

   Spionutrustning i Oslo. Hittades i statsministerns bostad. 10  0 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

   Ditt tips kan vara avgörande. Tipsen skyddas med stark kryptering.

  interview244
  Foto:AFP

   Driver med Nordkorea. Hot fick flera biokedjor att välja bort filmen.

  Annons:
  soder
  Foto:TT

   Protest i riksdagen. Hälsades på samiska, hebreiska och romani. 3909  2 tweets  3907 rekommendationer  0 rekommendationer

   Folkrättsjuristen: Björn Söder har rätt Uttalandet splittrar samerna. 505  69 tweets  436 rekommendationer  0 rekommendationer

  soderpuff
  Foto:Jonas Lindkvist

   SD-politikern: Samer, kurder och judar är inte svenskar. Läs artikeln här. 36840  1859 tweets  34808 rekommendationer  173 rekommendationer

   DN:s Björn Wiman: Tillsammans skapar tidskrifterna en svenskhet. 55  31 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

   DN:s Johan Esk. Stenmark, Salming och Pärson. Är de för samiska för Söder, undrar DN:s krönikör.

  parson2
  Foto:Jonas Lindkvist

   Av svenskt lag. ”Den uppträder oförutsägbart och fladdrar.” 25  11 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

  orund-puck-244
  Foto:Sven Gustavsson
  Annons:
  Annons:
  Annons:
  Annons:

  Spara 498 kr!

   Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
  Annons:
  Annons:
  Annons:
  Annons: