Mobbning

40 miljoner satsas på arbete mot mobbning

 • Skriv ut
 • Öka textstorlekMinska textstorlek
 • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Regeringen beslutar på torsdagen att satsa totalt 40 miljoner på att hitta beprövade metoder mot mobbning som vilar på vetenskaplig grund.

Regeringen beslutar på torsdagen att satsa totalt 40 miljoner på att hitta beprövade metoder mot mobbning som vilar på vetenskaplig grund.

Satsningen som skolminister Jan Björklund (fp) gör är en av de största som gjorts mot mobbning.

- Sverige har varit ett u-land när det gäller mobbningsbekämpningen ur ett nordeuropeiskt perspektiv. Nästan alla skolor har olika mobbningsprogram och planer. Men vad står det i planerna och hur vet man att metoderna fungerar? säger Jan Björklund.

Annons:

Regeringen satsar nu tio miljoner årligen under fyra år. Myndigheten för skolutveckling får nu i uppdrag att:


 • kartlägga och lista forskningsbaserade metoder som är systematiskt utvärderade.
 • ta fram en utbildningssatsning som riktar sig till skolor och kommuner. I det arbetet uppmanas myndigheten att särskilt ta lärdom av de erfarenheter som Norge, Finland och Island gjort.
 • utvärdera effekten av befintliga metoder i Sverige. De metoder som i framtiden används i skolor ska vara utvärderade och kvalitetssäkrade.Uppdraget ska vara slutrapporterat i november år 2010.

  - Ingen elev ska behöva vara rädd att gå till skolan. Jag vet att många skolor handlar i bästa välvilja men många famlar i blindo. När en patient ska opereras så skulle vi aldrig acceptera en läkare som inte använde forskningsbaserade metoder utan i stället gissade sig till vilken metod han eller hon skulle använda, säger Jan Björklund.

  I förra veckanträffade skolministern den kände professorn Dan Olweus, som forskar vid universitetet i Bergen. Han har arbetat med sin metod att förebygga och bekämpa mobbning sedan 1970-talet i Norge men är uppvuxen i Sverige. Han konstaterar att Sverige under många år "släppt allt fritt" vilket är helt emot den internationella trenden där man i stället satsat på forskningsbaserade metoder när det gäller mobbning.

  - Det har pågått ett resursslöseri och man har ägnat sig åt meningslösa akutinsatser under lång tid i Sverige. Jag anser att det är cyniskt att man inte jobbat med frågorna på bästa sätt och att man offrat barn och ungdomar på vägen när man testar sig fram, säger Dan Olweus.

  Per Binbach är en av alla mobbningskonsulter som jobbar ute på svenska skolor sedan ett tiotal år tillbaka. Han välkomnar regeringens satsning mot mobbning. Per Binbach konstaterar att det finns en uppsjö av metoder, kampanjer, projekt och mobbningsplaner i Sverige men metoderna utvärderas sällan eller aldrig. Många skolor har höga ambitioner och försöker verkligen få bukt med mobbningen men arbetet bygger ofta på eldsjälar snarare än forskningsbaserade metoder.

  - Det har gått inflation i projekt och metoder. Mobbning är inte bara ett elevproblem utan ett personal/ledningsproblem. Skolor med allvarlig mobbning är ofta bara ett symptom på att personalen tappat greppet, säger Per Binbach.

 • Andra har läst

  Digital prenumeration

  Mer från förstasidan

  helena
  Foto:Roger Turesson

   Helena chattade. ”Det är bra att vara öppen med vad som händer.” 28  4 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

   Helena i DN-intervju. ”Det sista jag vill är att skicka mina barn till krig.” 1180  216 tweets  964 rekommendationer  0 rekommendationer

   Stefan Lisinski: Kan ställas till svars i Sverige för krigsbrott. 13  6 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

   Professor i islamologi. Om jihad, martyrer och tillstånd. 12  5 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

   Erik Ohlsson: De lockas av hjältemod och kamratskap. 31  10 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

   Så slussas pengarna till IS. Globalt betalningssystem med lokala agenter. 25  8 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

   ESA bekräftar. En av förra årets största astronomiska upptäckter var visst inte det. 9  5 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

  bicep144
  Foto:AP
  vikingline_500
  Foto:TT

   Svenskar har gripits. Misstänks ha våldtagit kvinna på en Finlandsfärja.

  Annons:

   Hittade laddad pistol. Vapnet brann av – träffade båda föräldrarna. 19  2 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

  medaljhopp-500
  Foto:Bildbyrån, TT

   ”Har chans i alla lopp.” DN listar åkarna som ska fixa svensk skidfest.

   Hela truppen. Rikard Grip höll presskonferens efter SM-tävlingarna. 7  6 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

  Annons:
  Annons:
  Annons:
  Annons:
  Annons:
  Annons:
  Annons: