Nyhetskrönikan

Alla har en Håkan Juholt i sin närhet

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Jag har upptäckt ett märkligt medlidande för Håkan Juholt de senaste veckorna. Jag tog det på bar gärning hos mig själv häromdagen. Först genom en bild på DN:s ledarsida där tecknaren markerat Juholts kindben med en tilltagen cirkel. Sedan på DN-debatt där samme Juholt hamnat i närbild med lätt skelande ögon och rädd blick. När Aftonbladets löpsedel samma dag slog fast att Håkan Juholt tycker att ”det har varit plågsamt” började ett modershjärta, jag inte visste att jag hade, att blöda.

Håkan Juholt har säkert gjort en av de mest förvirrade entréer i svensk politisk historia och jag varken sympatiserar med hans politik, eller tycker att kritiken mot densamma har varit osaklig. Men av någon anledning har jag fattat ett oförklarligt stort tycke för hans person. Det ambitiösa, men lite misslyckade.

Annons:

Det fryntliga, men vemodiga. Pappaskämtande i tid och otid. Visst känner vi igen personen? Som om vi alla har en Juholt i vår närhet.

”En svensk Fleksnes!” utbrast Sydsvenskan i en ledare häromveckan och så kanske det är. Men bakom framgångsrika komiska karaktärer finns alltid en spegling av oss själva, något allmängiltigt. Är Håkan Juholt snarare ett tvärsnitt av en svensk man?

Det finns en sårbarhet hos Juholt i allt det här som gör att jag vill försvara honom. Till och med reagera när någon ritar cirklar av hans kindben.

Jag vill slå armen om Juholt. Lillebrorströsta och säga att allt snart kommer att bli bättre. Att livet just nu bara är ett test från kusinerna i Stockholm som vill se om du klarar av trycket. De kommer att mula dig med hån, knuffa in dig i färdigetiketterade skåp och göra sig lustiga över hur du talar.

En konstig sak egentligen. Ingen vill ha strömlinjeformade politiker. Allra minst journalister. Men varje gång vi ser något som sticker ut springer vi fram med förstoringsglas, analyserar och skriver rubriker.

Ibland är det viktigt, som i turerna kring Libyenaffären. Ibland blir det fånigt, som avslöjandet att Juholt har köpt ett piratkopierat skärp på charterresa.

Vi har skapat en kultur som idealiserar det perfekta, men i smyg längtar efter sprickor. När Håkan Juholt okonstlat pratar om privata vemodigheter och varför han myntat ”kulbo” som alternativ till ”sambo”, är det klart att vi reagerar med att försöka örfila honom tillbaka in i ledet.

Men kanske kan sprickorna få politiken att börja kännas lite mer? Bli något att spegla oss i?

För att komma dit behöver Juholt ta omvägen runt det etablerade. Nå väljarna direkt. Låta det bullerfryntliga ta plats som tillgång bredvid den agiterande politikern. Låta oss förstå både honom och därmed hans politik bättre. Kanske med en blogg, synas på egna Youtubefilmer, kanske twittra.

Jag tror att det skulle kunna bli vackert. Det skulle bli nya missar här, blåsas upp som katastrofer där. Men så mycket bättre Sverige skulle må av ledare med ärligt blottade svagheter än ledare som … tja, säg kungen.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ottawa3-500
Foto:Reuters

 Soldat sköts ihjäl, en skytt dödad. Inga hot mot parlamentet innan dådet. 99  7 tweets  92 rekommendationer  0 rekommendationer

 Webb-tv. En reporter inne i parlamentsbyggnaden fångade skottlossning på video.

 På grund av attentatet. NHL-hockeymatch ställs in i Ottawa.

ottawafiskben
Foto:AFP, AP, Reuters

 Efter flera dåd. Stora delar av centrala Ottawa är avspärrade.

ulveaus244
Foto:Anette Nantell

Därför behövs Vilhelm Mobergs empati mer än någonsin.  Björn Ulveaus på DN Kulturdebatt. 202  32 tweets  170 rekommendationer  0 rekommendationer

malmo-500
Foto:TT, AOP

 Malmö blev överkört. Hade 0–0 i paus, sedan växlade Atlético upp.

 På Anfield. Real Madrid gick förbi Bayern München i rekordböckerna.

real-2-244
Foto:Reuters
Annons:

 Alliansens klimatlinje vann. Regeringen förlorade onsdagens omröstningen i riksdagens EU-nämnd. 22  6 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

lofven144
Foto:TT

 Läkaren var berusad. Pojke med akut vätskebrist skickades hem. 12  4 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: