Nyhetskrönikan

Alla har en Håkan Juholt i sin närhet

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Jag har upptäckt ett märkligt medlidande för Håkan Juholt de senaste veckorna. Jag tog det på bar gärning hos mig själv häromdagen. Först genom en bild på DN:s ledarsida där tecknaren markerat Juholts kindben med en tilltagen cirkel. Sedan på DN-debatt där samme Juholt hamnat i närbild med lätt skelande ögon och rädd blick. När Aftonbladets löpsedel samma dag slog fast att Håkan Juholt tycker att ”det har varit plågsamt” började ett modershjärta, jag inte visste att jag hade, att blöda.

Håkan Juholt har säkert gjort en av de mest förvirrade entréer i svensk politisk historia och jag varken sympatiserar med hans politik, eller tycker att kritiken mot densamma har varit osaklig. Men av någon anledning har jag fattat ett oförklarligt stort tycke för hans person. Det ambitiösa, men lite misslyckade.

Annons:

Det fryntliga, men vemodiga. Pappaskämtande i tid och otid. Visst känner vi igen personen? Som om vi alla har en Juholt i vår närhet.

”En svensk Fleksnes!” utbrast Sydsvenskan i en ledare häromveckan och så kanske det är. Men bakom framgångsrika komiska karaktärer finns alltid en spegling av oss själva, något allmängiltigt. Är Håkan Juholt snarare ett tvärsnitt av en svensk man?

Det finns en sårbarhet hos Juholt i allt det här som gör att jag vill försvara honom. Till och med reagera när någon ritar cirklar av hans kindben.

Jag vill slå armen om Juholt. Lillebrorströsta och säga att allt snart kommer att bli bättre. Att livet just nu bara är ett test från kusinerna i Stockholm som vill se om du klarar av trycket. De kommer att mula dig med hån, knuffa in dig i färdigetiketterade skåp och göra sig lustiga över hur du talar.

En konstig sak egentligen. Ingen vill ha strömlinjeformade politiker. Allra minst journalister. Men varje gång vi ser något som sticker ut springer vi fram med förstoringsglas, analyserar och skriver rubriker.

Ibland är det viktigt, som i turerna kring Libyenaffären. Ibland blir det fånigt, som avslöjandet att Juholt har köpt ett piratkopierat skärp på charterresa.

Vi har skapat en kultur som idealiserar det perfekta, men i smyg längtar efter sprickor. När Håkan Juholt okonstlat pratar om privata vemodigheter och varför han myntat ”kulbo” som alternativ till ”sambo”, är det klart att vi reagerar med att försöka örfila honom tillbaka in i ledet.

Men kanske kan sprickorna få politiken att börja kännas lite mer? Bli något att spegla oss i?

För att komma dit behöver Juholt ta omvägen runt det etablerade. Nå väljarna direkt. Låta det bullerfryntliga ta plats som tillgång bredvid den agiterande politikern. Låta oss förstå både honom och därmed hans politik bättre. Kanske med en blogg, synas på egna Youtubefilmer, kanske twittra.

Jag tror att det skulle kunna bli vackert. Det skulle bli nya missar här, blåsas upp som katastrofer där. Men så mycket bättre Sverige skulle må av ledare med ärligt blottade svagheter än ledare som … tja, säg kungen.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ambassad500
Foto:TT

 Enligt Haaretz. Israel kallar hem sin ambassadör från Stockholm.

 Har erkänt staten Palestina. Ministern: Kritiken har varit måttfull 105  16 tweets  89 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Nathan Shachar: Beskedet ger hopp om att fler ska erkänna. 27  4 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Margot Wallström på DN Debatt: I dag fattar regeringen beslutet. 16153  455 tweets  15686 rekommendationer  12 rekommendationer

 Därför fördömer Folkpartiet beslutet. Borgerliga partierna splittrade om Palestina. 70  6 tweets  64 rekommendationer  0 rekommendationer

ohlssonliten
Foto:TT

 Direkt efter start. Flera döda och minst fem saknas efter olycka på mindre flygplats i USA.

mahmoud500
Foto:Jonas Lindkvist

 ”Att gå med i Dai'ish är att hamna fel.” Lämnade IS för tio dagar sedan. 8  5 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 UD och Säpo tystlåtna. Svensk IS-krigare dödad i Kobane. 49  2 tweets  47 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ny massgrav i Irak. Togs från sin by, dödades och begravdes. 11  6 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Våldtas och säljs på marknad. Tusentals uppges vara fångar hos IS. 18  3 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
bolan
Foto:TT/Alamy

 Lånefesten kan vara över. Här är verktygen som kan användas. 34  19 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 Mot danskt territorium. En stor grupp danska politiker var samlade på ön. 60  39 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

RysktFlygplan144
Foto: Misha Japaridze/AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: