Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Nyhetskrönikan

Alla har en Håkan Juholt i sin närhet

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Jag har upptäckt ett märkligt medlidande för Håkan Juholt de senaste veckorna. Jag tog det på bar gärning hos mig själv häromdagen. Först genom en bild på DN:s ledarsida där tecknaren markerat Juholts kindben med en tilltagen cirkel. Sedan på DN-debatt där samme Juholt hamnat i närbild med lätt skelande ögon och rädd blick. När Aftonbladets löpsedel samma dag slog fast att Håkan Juholt tycker att ”det har varit plågsamt” började ett modershjärta, jag inte visste att jag hade, att blöda.

Håkan Juholt har säkert gjort en av de mest förvirrade entréer i svensk politisk historia och jag varken sympatiserar med hans politik, eller tycker att kritiken mot densamma har varit osaklig. Men av någon anledning har jag fattat ett oförklarligt stort tycke för hans person. Det ambitiösa, men lite misslyckade.

Annons:

Det fryntliga, men vemodiga. Pappaskämtande i tid och otid. Visst känner vi igen personen? Som om vi alla har en Juholt i vår närhet.

”En svensk Fleksnes!” utbrast Sydsvenskan i en ledare häromveckan och så kanske det är. Men bakom framgångsrika komiska karaktärer finns alltid en spegling av oss själva, något allmängiltigt. Är Håkan Juholt snarare ett tvärsnitt av en svensk man?

Det finns en sårbarhet hos Juholt i allt det här som gör att jag vill försvara honom. Till och med reagera när någon ritar cirklar av hans kindben.

Jag vill slå armen om Juholt. Lillebrorströsta och säga att allt snart kommer att bli bättre. Att livet just nu bara är ett test från kusinerna i Stockholm som vill se om du klarar av trycket. De kommer att mula dig med hån, knuffa in dig i färdigetiketterade skåp och göra sig lustiga över hur du talar.

En konstig sak egentligen. Ingen vill ha strömlinjeformade politiker. Allra minst journalister. Men varje gång vi ser något som sticker ut springer vi fram med förstoringsglas, analyserar och skriver rubriker.

Ibland är det viktigt, som i turerna kring Libyenaffären. Ibland blir det fånigt, som avslöjandet att Juholt har köpt ett piratkopierat skärp på charterresa.

Annons:

Vi har skapat en kultur som idealiserar det perfekta, men i smyg längtar efter sprickor. När Håkan Juholt okonstlat pratar om privata vemodigheter och varför han myntat ”kulbo” som alternativ till ”sambo”, är det klart att vi reagerar med att försöka örfila honom tillbaka in i ledet.

Men kanske kan sprickorna få politiken att börja kännas lite mer? Bli något att spegla oss i?

För att komma dit behöver Juholt ta omvägen runt det etablerade. Nå väljarna direkt. Låta det bullerfryntliga ta plats som tillgång bredvid den agiterande politikern. Låta oss förstå både honom och därmed hans politik bättre. Kanske med en blogg, synas på egna Youtubefilmer, kanske twittra.

Jag tror att det skulle kunna bli vackert. Det skulle bli nya missar här, blåsas upp som katastrofer där. Men så mycket bättre Sverige skulle må av ledare med ärligt blottade svagheter än ledare som … tja, säg kungen.

Kommentarer (9)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Trump2
Foto:AFP

 Förmögenheten gynnar Trump. Men hur bra affärsman är han – egentligen?

kandidater2
Foto:AP

 Sanders och Kasich. Första röstningen klar på 20 sekunder — långt innan flesta vallokalerna öppnat.

 New Hampshire nästa anhalt. Intensiv slutspurt för att övertyga väljarna.

primarvalet_natten_1000
mask-288
Foto:Polisen

 Läkare låste in kvinna i bunker. ”Finns indikationer på att andra personer varit tilltänkta för att låsas in”.

 Kritisk. ”Mitt förtroende för ledningen är allvarligt naggat i kanten”. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

josefsson_488
Foto:TT
Annons:
heckscher_macchiarini_1000
Foto:AP, TT

 Får hjälp av journalisten Ingrid Carlberg. Meddelades av KI:s styrelse. 57  0 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN Debatt. ”KI-rektorn hade alla fakta – men lät kirurgen fortsätta.” 405  0 tweets  404 rekommendationer  1 rekommendationer

Clas-Svahn-488

 Clas Svahn bloggar om märkligheter: ”Liknande dödsfall har inte kunnat bekräftas i modern tid.”

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: