Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Fridolin: Palme är min idol

02:15. Miljöpartiets språkrör kommer prata om socialdemokraten Olof Palme i sitt Almedalstal.

Olof Palme är en av Gustav Fridolins idoler. Det berättar MP-språkröret i en webb-tv-intervju med DN.  I sitt Almedalstal på tisdagskvällen ska han citera den förre S-ledaren som inledde traditionen av politiska sommartal i Visby.

– Han är en person som gjort mycket. Hans internationella engagemang högaktar jag. Och så har han sagt en hel del bra saker. En del kan man citera, säger Gustav Fridolin om Palme som var socialdemokratisk statsminister under totalt nio år,  1969-1976 och från 1982 fram till mordet 1986 .

I sitt tal från Almedalsscenen planerar miljöpartisten Fridolin att i Palmes andra peka på sin oro över den internationella utvecklingen i Egypten och Turkiet där yttrandefriheten är hotad.

– Vi ser det också på närmre håll hur yttrandefriheten i Ungern begränsas och jag är rädd för att Sverige är alldeles för tyst när det sker.

På måndagskvällen störde unga miljöpartister talet av Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det har Gustav Fridolin ingenting emot.

– Jag var inte där, men jag läste någonstans att det handlade om att han sa att bara Sverigedemokraterna ville stoppa dem som behöver sjukvård från att få det utifrån vilka behov man har, inte vilka papper man har. Jag tycker att det är bra att det bara är Sverigedemokraterna. Jag förstår att folk applåderar då, säger han.

Han kommer att bemöta Jimmie Åkessons tal om invandringspolitiken där MP skärpt sin profil som SD:s motpol. Miljöpartiet har i migrationsöverenskommelsen med regeringen bland annat fått igenom friare arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och fri vård för papperslösa och fri skola till deras barn, lagändringar som trädde i kraft i måndags.

– Huvudsakligen handlar det om att vi visar upp en annan världsbild. Vi tror på öppenhet, vi tror på humanism och det kommer att bli tydligt i mitt tal, säger Gustav Fridolin.

DN.se direktsänder i ett samarbete med TV4 Fridolins tal. Sändningen startar klockan 18.30 och kan ses på DN.se och i nyhetskanalen TV4 News.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.