Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Nyheter

Chatta om barnprostitution

Chatta med polisen om prostitution Hur arbetar polisen mot prostitution? Varför åker så få fast, och varför får nästan ingen fängelse? Chatt om barnprostitution med Simon Häggström vid Citypolisens prostitutionsgrupp.

moderator: Välkomna! Chatten är nu öppen och ni kan ställa era frågor direkt till Simon Häggström.

Sofia: Hur känns det att inte kunna göra något åt problemet?
Simon Häggström: Jag tycker att vi gör något åt problemet. Vi har hittat flera barn som sålt sex och som vi kunnat rädda ur dessa sammanhang. Dessutom har vi gripit män som köpt sex av dessa barn. Det stora problemet är att de som efterfrågar och därigenom skapar denna marknad - d.v.s. köparna - inte får tillräckliga straff. Det handlar om män som sexuellt förgriper sig på barn vars liv blir förstörda. När dessa män grips av Polisen men sedan inte får några kännbara straff så sänder samhället ut helt fel signaler och visar att man inte ser tillräckligt allvarligt på denna typ av brott.

Bertilsdotter: Hur många av barnen som ni 'hittar' är migrationsbarn (asylsökande eller icke folkbokförda)?
Simon Häggström: En absolut majoritet av de barn vi anträffat i prostitutionssammanhang har varit svenska medborgare. /Simon

Herrn: Hur kan sjuttonåriga flickor vara barn? Flickor i den åldern är i allmänhet äldre än tjugoåriga pojkar. Och är flickorna oskulder? Sysslar ni med tungomålstalande? Förhindra verklig pedofili och tramsa inte!
Simon Häggström: Enligt svensk lagstiftning är man vid 17 års ålder ett barn. Detta stöds också av FN's barnkommission som säger samma sak. Vuxen är man när man fyllt 18 år. /Simon

Johan: Sexköpslagen förbuder köp av sex mellan samtyckande vuxna. Vore det inte bättre om resurserna prioriterades om till att enbart omfatta situationer där minderåriga eller tvingade är inblandade? Flera länder legaliserar ju prostitution under vissa villkor för att förbätttra säkerheten för sexarbetare.
Simon Häggström:

Barnsexhandeln bör absolut prioriteras betydligt högre, men inte till priset av en total legalisering av den s.k. "vuxna prostitutionen." Om man kollar på de länder som valt att legalisera prostitution så är min uppfattning att de inte alls har lyckats stävja den organiserade människohandeln utan tvärtom har enorma problem med detta. Dessutom är vår ståndpunkt att en absolut majoritet av de människor som vi anträffar i prostitutionssammanhang inte gör det av fri vilja. /SimonCharlie: Ibland förekommer siffror om att fler pojkar än flickor säljer sex. Stämmer det? I så fall var, globalt/sverige etc? Och vad görs för att uppmärksamma det (nästan all fokus på flickor känns det som)?
Simon Häggström: Bra fråga Charlie! Detta är en väldigt omdiskuterad fråga just nu. I den verklighet som vi ser och den erfarenhet som vi har så är flickor klart överrepresenterade i dessa sammanhang. Självklart finns det också pojkar som säljer sex och vi tror att mörkertalet är stort men att de skulle vara i majoritet är inte något som vi ser i nuläget i vårt arbete. /Simon

Nadine KH: Vid diskussion med barnen om detta i förebyggande syfte.. Vad anser ni är viktigaste att ta upp så att barnen inte hamnar i sådan situation?
Simon Häggström: Vi ser att många av våra ärenden börjar med att man börjar exponera sig sexuellt på internet på olika sätt. Flera av dessa förövare manipulerar och övertalar sina offer långsiktigt och med stor uthållighet. Det vi kan se i våra ärenden är att gränserna för barnen sakta men säkert suddas ut och till slut har de, efter en lång tids övertalning, gått över de gränser som de en gång haft och sedan sålt sexuella tjänster. Att ta upp de risker som finns med att exponera sig på internet anser vi är väldigt viktiga. /Simon

Kråkan: När begreppet "barn" oftast tolkas som icke könsmogna individer undrar jag hur åldersfördelningen är på offren? Är de flesta ungdomar runt 15-17? Eller talar vi om betydligt yngre offer?
Simon Häggström:

En majoritet av de barn vi anträffar är mellan 15-17 år gamla. Brottet köp av sexuell handling av barn innefattar personer som inte fyllt 18 år. Om man har sex med någon under 15 år så aktualiseras istället brottet våldtäkt mot barn. /SimonLina: Hur hittar ni dessa barn?
Simon Häggström:

Vi bedriver ständig spaning på de olika arenor där den här problematiken finns. Det kan röra sig om lägenheter, hotell, internet, gatuprostitution m.m. Vidare så är de tips vi får in från allmänheten väldigt viktiga. /SimonFOK: från vilka samhällsklasser kommer barnen ifrån vid "frivillig" prostitution?
Simon Häggström:

Det är lätt att tro att alla dessa barn kommer från mycket trasiga familjeförhållanden. Detta stämmer i flera fall men inte alla. Faktum är att i flera av våra ärenden så har barnen kommit från på ytan välfungerande familjer. Det som dock har varit en röd tråd i alla våra ärenden är avsaknaden av en närvarande vuxenvärld. Jag vill också förtydliga att vi menar att all prostitution är ofrivillig. Även om det inte alltid finns en hallick med i bilden så finns det istället andra förklaringsmodeller som exempelvis sexuella övergrepp, narkotikamissbruk, trafficking eller fattigdom. I princip alla de som vi möter som säljer sex gör det av alltså ofrivillighet - både barn som vuxna. /SimonSofia: Jag vill bara tacka för att det finns människor som du, som orkar arbeta med den här oerhört tunga frågan.
Simon Häggström: Tack för ditt stöd! Det betyder mycket för oss och det gör att vi orkar kämpa vidare. /Simon

Martin: Som jag har förstått det är ni bara två som jobbar uteslutande med barnprostitution i hela Sverige. Tycker du att polismyndigheten satsar för lite resurser på detta? Kommer ni att få mer resurser?
Simon Häggström:

Det stämmer Martin. Köp av sexuell handling av barn är uteslutande ett s.k. spaningsbrott - d.v.s. ju mer poliser som jobbar med problematiken - ju fler av dessa förövare kan vi hitta - och ju fler barn kan vi rädda. Det här är ett problem som samhället genom åren valt att sopa under mattan men vi hoppas att det är på väg att ske en förändring. Och JA - vi skulle definitivt behöva vara fler för att kunna rädda fler! /SimonMartin: Vad tror du är anledningen till att fängelse fortfarande inte döms ut oftare, trots att lagstiftaren har skärpt straffskalan för köp av sexuell handling av barn? Vad krävs för att praxis också ska höjas? Dom i Högsta domstolen?
Simon Häggström:

För mig är de låga påföljderna helt ofattbart och en skam för vårt samhälle. Jag tror helt enkelt att man inte tycker att det är lika allvarligt att köpa sex av ett barn som att förgripa sig sexuellt på ett barn med tvång. Men för oss är att köpa sex av ett barn också ett övergrepp. Man förstör livet för dessa barn - och slipper mer eller mindre undan med det. Någonstans måste vi ställa oss frågan - vad för samhälle vill vi leva i? Jag vill inte leva i ett samhälle som inte skyddar våra barn och inte markerar att det här är ett fruktansvärt brott. /SimonSimon Häggström: Tack för alla bra frågor som kommit in! Tiden är nu slut och tyvärr har jag inte haft möjlighet att svara på dem alla. Tack för att ni engarerar er i frågan. Ha en fortsatt bra dag! Mvh Simon

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.