Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Nyhetskrönikan

Dilsa Demirbag-Sten: Det lockar föga att ge sig in i en kulturdebatt

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Jag vet inte om man, bland vissa kultursideskribenter, är ute efter att göra punkten Dagens Breivik till ett viktigt inslag i argumentation eller om det bara är lite väl ofta förekommande olyckor i arbetet. Statistiken talar för det första. Senast ut var Moa Matthis som på DN:s kultursidor stoltserade med sin okunskap och svingade friskt mot allt som hon uppfattade som till höger om socialdemokratin.

Man kan ju välja att rycka på axlarna och konstatera att våra gator säger mer om tillståndet i landet än vad kultursidorna säger om vår samtid, att de otaliga skribenter som så ivrigt viftar med den röda flaggan visar på en förödande oförmåga att höja sig över grundnivån i det politiska samtalet också underminerar sidornas betydelse.

Annons:

Varför skulle någon bry sig om skribenter som inte kan skilja mellan tyckande och tänkande, mellan att sätta etiketter och att argumentera?

Skribenter som inte tycker att man behöver bry sig om att kolla sina åsikter mot fakta och alternativa perspektiv. Som bara vill ha kvitto på att de är på den goda sidan, där alla är så överens om att kapitalism är fult, upplysning förtryckande och västvärlden roten till allt ont. Som tror att världen skulle ha varit bättre om USA förlorat det kalla kriget, och som fortfarande ser jämlikhet som en fråga om att göra de rika fattiga snarare än att göra de fattiga rika. Som går i varje demonstration mot Israel, men som aldrig kommer att utrusta något ”Ship to Syria”, som tycker det är orättvist att Iran inte får ha kärnvapen, som tycker att Lars Vilks får skylla sig själv när islamisterna jagar honom, medan däremot Jan Myrdal förtjänar respekt för sin förståelse av Pol Pot.

I själva verket är deras insatser för samhällsdebatten att jämföra med Bermudatriangelns betydelse för sjöfarten. Vi talar om svarta hål här, om negativ materia. Eller, om vi vill hämta en bild mera från markplanet, detta är den tankemässiga verksamhetens avfolkningsbygder, ett intellektuellt kalhygge, där bara buskvegetation och sly frodas.

Vi behöver gemensamma och tillgängliga arenor för intellektuella samtal. Men hur många känner ansvar för något annat än sig själv och sin positionering i kulturdebatten?

Bengt Ohlssons frågor är högst relevanta och replikerna på hans inlägg ger honom rätt på varje punkt. Hans vädjan om självständighet av oss alla gör inte honom till en Breivik.

Det är också vårt gemensamma ansvar att hålla en värdig nivå, oavsett debattämne, men just nu är det föga lockande att ge sig in i en kulturdebatt.

Att befinna sig i en politisk debatt på våra kultursidor är som att försöka kliva över träskmark, man upptäcker ganska snabbt att man sitter fast med båda benen och kommer att sugas ner i dyngan. Det tar kraft och man blir oförtjänt smutsig. Men det är för sent att dra sig ur.

Kommentarer (53)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

merkelpuff
Foto:AFP

 Angela Merkel på plats i Ankara. Vill få Turkiet att stoppa smugglingen.

 DN på plats vid gränsen. Tiotusentals människor flyr från striderna i Aleppo.

neveus-syriengrans
Foto:DN

 Haninge ville bygga boende för ensamkommande. Efter det urspårade mötet ändrar man nu planerna.

haninge_288
Foto:Alamy

 Möte om ensamkommande spårade ur. Över 500 personer dök upp. 17652  0 tweets  17651 rekommendationer  1 rekommendationer

goteborg_1000
Foto:TT

 ”Vi får mycket information om det.” Prostitution i andrahandslägenheter.

airbnb_bordell
Foto:Thomas Karlsson

 ”Folk är blåögda.” Runt 200 lägenheter i Stockholm används för prostitution. 199  0 tweets  198 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ovanligt många tjejer kom och gick i lägenheten. Bostadsrättsföreningen blev misstänksam. 5  0 tweets  4 rekommendationer  1 rekommendationer

lagenhet
Foto:Thomas Karlsson
Annons:
Mall of Scandinavia liten
Foto:Jonas Lindkvist

 Mall of Scandinavia. Peab skriver nu ner värdet på byggprojektet med 800 miljoner kronor. 295  0 tweets  293 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: