Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Nyheter

Markisen billigast när solen står lågt

Det kan skilja 8.000 kronor i pris för en markis över altanen och drygt 3.000 kronor för en korgmarkis på ett litet fönster. Det visar DN Bostads prisenkät hos åtta slumpmässigt utvalda butiker i Stockholmsområdet.

Rätt säsong att köpa markiser är nu på hösten. Då är priserna ofta lägst eftersom säsongen då solen står som högst på himlen och markiser behövs är över. De flesta markisbutiker har hösterbjudanden i form av sänkta priser. Det visar DN Bostads prisjämförelse. Och det går dessutom att spara tusenlappar genom att ta in prisuppgifter från ett antal butiker och höra efter vilka rabatter som just nu erbjuds.

DN Bostads prisjämförelse gjordes vecka 42, den 13 till 16 oktober. Enkäten är en ren prisenkät och säger inget om kvaliteten på butikernas produkter.

Vi frågade efter priset på tre fönstermarkiser och en markis över en altan. Två av fönstermarkiserna var så kallade fallarmsmarkiser, den ena avsedd för ett fönster som var 1,8 meter brett och den andra till ett fönster som var 3 meter brett. Dessutom frågade vi efter priset på en korgmarkis till ett fönster med bredden 1,8 meter.

För alla tre fönstermarkiserna ville vi dels ha priset med dragband, dels med motor av så kallad standardmodell. Och för de två fallarmsmarkiserna skulle dessutom kassett (tak för markisen) ingå i priset. Till korgmarkiser finns ingen kassett.

Dragband innebär att man inifrån drar upp och fäller ned markisen med handkraft. Väljer man en markis med motor, gör motorn samma jobb. Markiser som drivs med motor går också att reglera med en fjärrkontroll. Men fjärrkontrollen måste då köpas som ett extra tillägg. Det tillägget frågade vi inte efter.

Vi frågade också vad det kostar att köpa en markis till terrassen eller altanen. Vid bad om priset för en vinkelarmsmarkis som skulle vara 5 meter bred och ha ett utfall på 2,6 meter. Vi bad om priset dels för en vinkelarmsmarkis som kunde vevas in, dels priset för en som hade motor (standardmodell). I prisförfrågan ingick också tak till markisen. Dessutom frågade vi vad det skulle kosta att enbart byta tyg på en gammal markis över altanen eller terrassen.

Alla priser i vidstående tabell är inklusive moms, däremot tillkommer arbetskostnaden om man vill ha hjälp att sätta upp markisen. Den kostnaden finns redovisad i en separat kolumn.

Två butiker, Bose och Solskyddskompaniet, har i DN Bostads prisenkät påtalat att de har höstrabatter. Den typen av säsongsrabatt är vanlig hos flertalet markisförsäljare.

Branschorganisation för markis- och persiennförsäljare är Svenska solskyddsföreningen. Som konsument ger det en viss garanti om butiken är medlem i en branschorganisation vid köp av markiser. Skulle butiken exempelvis gå i konkurs går ofta branschorganisationen in och hjälper de kunder som drabbas.
- I dag är ett åttiotal företag med i Solskyddsföreningen. Föreningen lämnar en 3-årig förbundsgaranti. Händer det något med företaget, går förbundet in och täcker upp, säger Peter Damgart, som sitter i Svenska solskyddsföreningens styrelse.

Peter Damgart förklarar också att en tygkollektion brukar vara i fyra år. Sedan förändras den kanske något. Själva väven håller i minst tio till tolv år och den bleks väldigt lite eftersom det i dag är syntetmaterial i väven.
- Sköter man en väv väl håller den längre. En väv ska torrborstas eller tvättas av med ljummet vatten och milt diskmedel. Det är framför allt den första biten på väven som brukar bli smutsig.

- Använd aldrig högtryckstvätten för rengöring, säger Peter Damgart.

Det finns mer teknik till dagens markiser om man är beredd att lägga ut mer pengar, som att markisen automatisk fälls ned då solen ligger på fönstret och går upp då solljuset avtar. Det finns också automatik som ser till att markisen fälls upp om det börjar blåsa för mycket ute.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.