Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Nyheter - hem

Chatt om bygge av hemsida

Måns Jonasson från stiftelsen .SE svarade på frågor om hur du bygger en egen webbsida och varför man ska ha en.

´

moderator: Nu börjar chatten. Välkomna!

Ewa Tanmark: Har du bra tips på hur man enkelt installerar wordpress på tex one? Det framgår inte att man måste ha ett program som gör det åt en när man köper plats på webhotell, allt jag har läst om detta är "den berömda 5-minutersinstallationen" och så är det ju inte riktigt. Dumt! Wordpress är ju i övrigt helt fantastiskt! Finns det ingen bra genväg?
Måns Jonasson: Hej Ewa. Jag vet inte hur det fungerar på just One, men många svenska webbhotell ger dig möjlighet att installera WordPress och andra system direkt från sin kontrollpanel. Om du inte ser den möjligheten tycker jag att du ska kontakta webbhotellets support som kan hjälpa dig att hitta rätt uppgifter till installationen.

Maria: Hej!Hur får man en emailadress som förnamn@efternamn.se?
Måns Jonasson: Hej Maria, först av allt bör du kontrollera om ditt efternamn finns som ledigt domännamn. Det gör du på vår webbplats iis.se. Skriv bara in ditt efternamn (eller annat ord som du vill kontrollera) i den stora textrutan och klicka på "Sök".

Om ditt valda domännamn är ledigt kan du vända dig till någon av alla våra registrarer för att registrera domännamnet och samtidigt skaffa e-posttjänst som gör det enkelt att ta emot och skicka e-post från din nya domän.

Du hittar enklast ett webbhotell som erbjuder e-posttjänst och domännamn genom att söka på t.ex. Google, eller så kan du se alla .SE-registrarer här.

Förvirrad: Hej Måns. Vi står i begrepp att bygga om vårt företags hemsida och göra den mer interaktiv och levande. Vad skulle du säga är de avgörande skillnaderna mellan de kommerciella (och dyra) publiceringsplattformarna som episerver, sitevision m.fl., och motsvarande inom opensourcevärlden (drupal, joomla, wordpress..)?
Måns Jonasson: Hej du förvirrade.

Ja, det kan vara en djungel att försöka sätta sig in i alla system som finns därute! Din fråga gäller skillnaderna mellan kommersiella och fria webbpubliceringssystem. Idag finns det, enligt mig, inga anledningar att välja ett kommersiellt system över ett fritt, med öppen källkod, såvida man inte har väldigt specifika behov.

.SE har byggt i stort sett alla våra webbplatser med WordPress och jag är själv väldigt förälskad i just det systemet. Med WordPress har du ett administrationsgränssnitt som är byggt för användaren och inte tekniker. Du har närmast oändliga möjligheter att bygga ut din sajt med tusentals gratis plugins och teman, och det är lätt för alla webbutvecklare att sätta sig in i och bygga vidare på din sajt.

Den avgörande skillnaden skulle jag säga är priset. De kommersiella systemen kostar ofta mycket pengar, medan exempelvis WordPress är gratis! Konstigt nog är det inte mer som skiljer idag.

Ewa: Hur viktigt är det att redan på startsidan ha en hel uppsättning av sociala medier -alternativ? dvs rubriker från Twitter, senaste blogg inlägg, "gilla" knappen från FB, gärna en filmklipp från Youtube etc. Blir det inte för intenvisvt och splittrat? blir något lugnare genast tråkigare och för statiskt? tack för ditt svar
Måns Jonasson: Hej Ewa.

Jag tycker att du kan bygga upp din närvaro i sociala medier i lugn och ro. Men om du är väldigt aktiv på Facebook, Twitter, YouTube, etc, så finns det säkert anledning för dig att lägga upp möjligheten att sprida din sajt i de sociala nätverken.

Å andra sidan finns det väldigt smidiga lösningar idag för att länka till i princip alla sociala nätverk utan att det blir plottrigt eller fult. Jag gillar ShareThis som gör det enkelt och gratis att skapa en liten "knapp" som innehåller länkningsmöjligheter till massor av sajte.r

Mikael: Är det bra för ett företag skall använda en facebook-page som sin hemsida?
Måns Jonasson: Hej Mikael,

nej, det tycker jag inte. En Facebooksida kan självklart vara ett bra komplement till en egen hemsida, men att lägga bort hela den egna sajten till Facebook tycker jag är dumt. Dels tappar man möjligheten att själv helt kontrollera innehållet, och dels blir du svårare att hitta vid t.ex. Googlesökningar och liknande.

För företag rekommenderar jag absolut att man skaffar ett eget domännamn och en egen hemsida på webbhotell.

Johan: Om ekonomin är begränsad, vad är ett bra och billigt alternativ till hemsida och egen domän ?
Måns Jonasson: Hej Johan,

det finns massor av gratisalternativ därute. Ett par nämnde jag i artikeln idag på DN.se, men det finns många, många fler.

Tycker man att det är obekvämt att skaffa en tjänst på någon av de stora bloggportalerna som jag nämnde i artikeln för att informationen är på engelska (även om just WordPress.com finns på svenska också) finns det flera bra svenska tjänster att använda sig av, t.ex. blogg.se

CRM: Jag har skapat en websida, men när jag söker på den på Google dyker den aldrig upp. Inte förrän man skriver in adressen så hittas den. Jag har varit inne på Google och rapporterat/anmält/uppdaterat information, men ack så går den ändå inte att finna. Vad mer kan jag göra? (www.testedbyme.com)
Måns Jonasson: Hej CRM,

din sida finns indexerad på Google, det kan du se genom att skriva in "site:testedbyme.com" i sökfältet, eller klicka här.


Katarina: Jag har sett att på en del hemsidor är bilderna klickbara, de blir alltså större när man klickar på dem. Hur får jag till det?
Måns Jonasson: Hej Katarina,
det beror lite på hur din hemsida är byggd idag. Men det du ska göra är att skapa en länk av den "lilla" bilden som pekar på den stora. Om du skriver kod manuellt kan det se ut ungefär så här:Anders Ljung: Är det inte konstigt att det byggs en parallell webb inom Facebook? Varenda organisation ska ju ha en Facebook-sida. Vad tycker du som internetexpert om det?
Måns Jonasson: Hej Anders,

jo, det är lite konstigt. Men å andra sidan tycker jag att företag ska kunna möta sina kunder där de finns. Att finnas på Facebook är kanske inte konstigare än att finnas på Eniro eller hitta.se egentligen.

Undrande: Finns det någon bra enkel steg för steg instruktion som man kan använda?
Måns Jonasson: Hej Undrande,

det finns massor av bra "skolor" på nätet för blivande hemsidesmakare! Om du tänker använda dig av WordPress (vilket jag själv rekommenderar) har vi på .SE en alldeles utmärkt och gratis guide för att komma igång.

Internetguiden "Skapa en webbplats med WordPress" finns att läsa direkt på webben, att ladda ner som PDF, eller att beställa som tryckt bok, gratis hem i brevlådan.

Alf Kindlund: Hur gör jag lättast en hemsida med lite text och några foton ? Kan jag utnyttja tillgängliga program i min dator ? Vilken fördel har speciella program för att skapa hemsidor, kanske rörliga bilder etc ? Kan jag "ladda" programet i en server utan att betala. Om man måste betala, kostnad ? Är alla servrar lika eller finns sklillnad ? Ge ex på lämpliga programm för att få en fungerande hemsida. Tackar på förhand
Måns Jonasson: Hej Alf,

mitt bästa svar är att du kan skaffa dig en helt gratis hemsida med hjälp av det utmärkta publiceringssystemet WordPress. Det är enkelt att komma igång med, kräver nästan inga förkunskaper och finns helt översatt till svenska. Om du, efter att ha kommit igång med den egna sidan, känner att du vill ta steget vidare och skaffa dig ett eget domännamn kan du registrera till exempel en .SE-domän hos någon av våra registrarer och koppla till din webbplats.

Manne: Hur går jag till väga om jag vill skapa en hemsida som både har en svensk och en internationell version, som som nås genom samma adress? Jag har tänkt mig en välkomstsida där man väljer språk, och sedan klickar sig vidare till respektive version. -Hur funkar det - skaffar man sig ett domännamn genom ett webbhotell? -Finns olika bra/dåliga webbhotell? Jag vill kunna sända utskick till flera tusen personer genom domännamnets epost. -Bör man satsa på svenskt webbhotell eller internationellt?
Måns Jonasson: Hej Manne,

det var flera frågor i en, skulle man kunna säga. :)

Det är inga problem att skapa en webbplats som är flerspråkig. Om du bygger själv kan du ju bara lägga upp all information på flera språk i parallella strukturer. Om du använder WordPress eller ett annat publiceringssystem finns flera sätt att lösa det på. I WordPress skulle du troligen vilja installera ett plugin för flerspråksstöd. Jag gillar qTranslate själv.

I princip alla webbhotell kan registrera ett domännamn åt dig. Att göra utskick till "flera tusen personer" är inget jag rekommenderar, då det låter farligt nära spammande. Om du har en så stor sändlista bör du använda någon av de tjänster som finns för e-postutskick.

Jag tror inte det finns något generellt att säga om svenskt eller utländskt webbhotell. En fördel med svenska webbhotell kan ju vara att de ger support på svenska förstås.

puzzelmartha: Vad är ett rimligt pris om man inte vill göra sin sida själv?
Måns Jonasson: Hej puzzelmartha,

det är väldigt svårt att svara på. Att anlita ett företag som gör din hemsida åt dig kan kosta allt från några tusen upp till hundratusentals kronor, beroende på omfång och krav. Jag tycker att om man är osäker kan man börja med att använda någon av de webbtjänster som finns där man får skapa sin egen hemsida med hjälp av mallar.

Snurris: Hur ska man veta vilka webbyråer man kan lita på? Om man behöver lite support. De flesta verkar ju få så mycket kritik.
Måns Jonasson: Hej Snurris,

det är ingen lätt fråga att svara på. Det bästa råd jag kan ge dig är att försöka hitta rekommendationer från vänner eller kolleger som du litar på. Om du ska leta på egen hand tycker jag att du ska träffa flera byråer och jämföra dem mot varandra. Fråga hur de ställer sig till support efter att sajten är klar, och framförallt - köp ingen sajt som är byggd i ett system som byrån utvecklat själv! Då är du mer eller mindre fast i deras system i framtiden, och det blir komplicerat och/eller dyrt att byta ut dem senare.

Försök därför att hitta en byrå som vill bygga din sajt i WordPress, Drupal eller något annat system som är fritt, har öppen källkod och många utvecklare.

Bosse: Vad är det för regler som gäller om jag vill använda en bild från en annan hemsida?
Måns Jonasson: Hej Bosse,

det är lagen om upphovsrätt som gäller. Om du har upphovsmannens tillstånd får du använda bilden, annars inte. Om du är osäker - kontakta den som driver hemsidan du vill låna bilden från!

Peter: Hej, finns det några bra sajter som har mallar som man kan använda gratis? Gärna med WorldPress eller Drupal? //peter
Måns Jonasson: Hej Peter,

för WordPress finns deras egna tema/mallarkiv att gå igenom. Sen finns det massor av sajter som har gratisteman att ladda ner. Jag gillar Smashing Magazine som ofta listar mallar i olika kategorier, även för Drupal.

eva: vilka är de vanligaste nybörjar misstagen när det gäller att designa en hemsida?
Måns Jonasson: Hej eva,

vanliga misstag är kanske att man försöker klämma in för mycket från början. Börja med att tänka igenom precis vad din sida ska innehålla och försök att skriva klart, leta bilder, etc, innan du börjar med sidan.

hammarby4ever: Måste man kunna programmera för att göra sin egen hemsida? Det är alltid massa tjafs om HTML och CSS och Javascript :/
Måns Jonasson: Hej hammarby4ever,

nej, det måste man inte! Om man skaffar hemsida med hjälp av ett CMS, t.ex. WordPress eller Drupal, så finns det tusentals gratisteman att ladda ner som gör koden, designen och allt annat åt dig. Du kan koncentrera dig på att fylla sajten med innehåll.

David Björkevik: Hej Måns! Utan att gå in på det vidare kan man säga att ett dystert framtidsscenario är att webben i framtiden kommer att bestå enbart av twitter, facebook, gmail, youtube och en handfull andra. Gör .SE något för att motverka detta? Är din uppmuntran om egna hemsidor en del av detta?
Måns Jonasson: Hej David,

ja, det var dystopi det. :) Jag tror inte att vi behöver vara så oroliga för det, men visst tycker jag, och .SE, att det är bra om makten över den egna identiteten på nätet ligger kvar hos individen/företaget istället för att ges bort till andra företag så långt som möjligt. Och ja, jag tycker att man bör fundera på att skaffa en egen sida i den andan, särskilt som företag.

WebbBjörn: Hej, Vad har .se för kunskaper om webbsidor. Är inte er uppgift att se till att försäljningen av .se domäner fungerar. Du kanske också kan svara på hur en stiftelse kan få konkurrera mot ombuden och sätta sina priser utan granskning?
Måns Jonasson: Hej WebbBjörn,

självklart är Stiftelsens uppgift att se till att driften av vår toppdomän fungerar, och det gör vi ju också. Jag är webbansvarig på .SE och använder mina egna kunskaper för att dela med mig av det jag lärt mig genom åren som webbarbetare.

Din andra fråga tror jag gäller .SE Direkt, men den tycker jag faller långt utanför ramen för denna chatt. Du får gärna kontakta oss på t.ex. Twitter eller via mejl om du vill diskutera den frågan mer.

Madeleine: Hej Står i begrepp att lägga upp en blogg eller hemsida, men har svårt bestämma mig för vilket. Kan du ge några rekommendationer? För- o nackdelar mm.
Måns Jonasson: Hej Madeleline,

varför välja? Du kan absolut lägga upp en egen hemsida som har en bloggdel, om du känner för det. Eller så börjar du med en egen hemsida och lägger till en bloggdel senare. Eller tvärtom. Allt går! :)

Magnus: Hej Måns: Har du några viktiga kom-ihåg eller rekommendationer för oss som använder Mac/Apple när man skall lägga upp en ny sajt privat eller för ett mindre företag? Är det något man speciellt skall tänka på när det gäller val av plattform (typ Wordpress), uppbyggnad, val av webbhotell osv jämfört med om man själv arbetat utifrån en PC? Mvh, Magnus
Måns Jonasson: Hej Magnus,

som tur är funkar det allra mesta bra på webben oavsett om du har Mac, Windows eller någon Linuxdistribution nuförtiden. Jag tycker att du ska använda en webbläsare som bygger på öppen källkod, och när du själv bygger din sida se till att den fungerar likadant oavsett besökarens dator, operativsystem och webbläsarval!

anna: kan du ge exempel på någon hemsida som du tycker är riktigt snygg?
Måns Jonasson: Hej anna,

jag gillar sajter som har riktigt ren och väl genomtänkt form. T.ex. tycker jag att regeringen.se är riktigt snygg och bra, särskilt med tanke på den enorma mängd information som ska samsas där!


Brasan: Hej, jag undrar hur man får till en sida med inloggning för medlemmar. Har förstått att något skript ska installeras, men hur och var registreras medlemmarna och t.ex om någon glömmer sitt password, hur skickas det till den reg.emailadressen? Tack för en bra chat:)
Måns Jonasson: Hej Brasan,

det var en svår fråga att ge ett enkelt svar på. Det beror helt på vilken lösning du har för din webbplats idag.

En enkel lösning kan vara att installera ett färdigt forumscript eller liknande, då får du en färdig lösning både för inloggning och innehåll som ska skyddas.

Martha Johansson: vad får man för web för en tusellapp?
Måns Jonasson: Hej Martha,

om du vänder dig till en professionell webbmakare får du ingen webb för tusen kronor. Men tusen kronor räcker rätt långt för att skaffa sig en egen hemsida via ett webbhotell som ger dig egen domän och installerar t.ex. WordPress åt dig. Sen kan du enkelt bygga din webbsida själv.

Svensson: Om jag heter Svensson och vill ha svensson.se till min hemsida, men den redan är upptagen, finns det någon möjlighet för mig att få den ändå?
Måns Jonasson: Hej Svensson,

nej, det gör det troligen inte. Om en domän redan är registrerad och används finns det ingen möjlighet att "få" den såvida du inte anser att domänen blivit felaktigt registrerad. Då kan du ansöka om en ATF hos .SE, men det kommer nog att bli mycket svårt att lyckas med en domän baserad på ett efternamn.

moderator: Nu är det 10 minuter kvar av chatten.

Daniel: Hej. Som konsultföretag med låg budget, är det viktigt att inte bara ha en .com domän utan också .se ?
Måns Jonasson: Hej Daniel,

ja, det tycker jag absolut. Ett domännamn är inte dyrt i dagens läge, och det är absolut en bra investering att skydda sitt namn under flera toppdomäner.

Daniel: Varför får man inte välja att vara anonym vid registrering av domän t.ex. dolda uppgifter på WHOIS förfrågan?
Måns Jonasson: Hej Daniel,

det beror på att vår registrering bestäms av toppdomänlagen, där det framgår att vi ska tillhandahålla ett register över domäninnehavare, tillgängligt för allmänheten.

bilpoolen: Hej, vi är en liten bilpool som behöver en gemensam sida med kalender och möjlighet att lägga upp nyheter och dela Word-dokument med varandra. Vad skulle du rekommendera?
Måns Jonasson: Hej bilpoolen,

för er skulle jag rekommendera att titta på Google Apps - där får du gratis kalender, dokumenthantering och mera. Du kan enkelt koppla till en egen domän via en av våra registrarer.

Måns Jonasson: Tack för alla frågor! Hoppas att fler vågar ta steget ut och publicera sig på webben!

moderator: Då avslutar vi chatten. Tack alla som medverkat!

////////////////////////////////////////

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.