Nytt betygssystem presenterat

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

På torsdagen presenterade utbildningsminister Jan Björklund (fp) regeringens proposition om en ny betygsskala. Som väntat handlar det om sex steg samt ett streck.

På torsdagen presenterade utbildningsminister Jan Björklund (fp) regeringens proposition om en ny betygsskala. Som väntat handlar det om sex steg samt ett streck.

Folkpartiledaren inledde torsdagens presskonferens med att förklara regeringens huvudsakliga motiv till den nya, mer finfördelade betygsskalan. Han menar att avstånden mellan dagens G, VG och MVG är så pass stort att många elevers motivation till ansträngning minskar.

- Jag vill att betygssystemet ska uppmuntra till flit och att elever ska motiveras till att plugga mer. Det ska löna sig att plugga, sade Jan Björklund.

Annons:

Förslaget i propositionen överensstämmer i allt väsentligt med den tidigare kända departementspromemorian om saken. Det rör sig alltså om ett system med betyg från A till F samt ett streck. F ska motsvara dagens IG, liksom streck men för streck ska eleven ha varit så pass frånvarande i undervisningen att läraren saknar grund för att kunna avgöra elevens kunskapsnivå.

I det nya betygssystemet kommer E att motsvara 10 poäng, D blir lika med 12,5 poäng och så vidare upp till 20 poäng för A. F ger 0 poäng. Det skiljer sig alltså från dagens system där G, VG och MVG ger 10, 15 respektive 20 poäng.

En av regeringens orsaker till att införa en mer finfördelad betygsskala är att få större variation bland de mest högpresterande eleverna. Många når högsta betyg varför de högre lärosätena måste tillämpa lottning i högre utsträckning än vad regeringen bedömer hur fallet skulle vara med fler betygssteg.

Jan Björklund konstaterar vidare att med det nya systemet kodifieras det som många lärare redan i dag använder, nämligen informella plus och minus till G, VG och MVG. Han bedömer att de flera stegen ger mer rättvisande betyg, även om de nya mellanstegen - B och D - inte kommer att ha nationella kriterier. För dessa ska man ha uppfyllt alla kriterier för den närmast underliggande nivån, samt en övervägande del av den övre.

Ett sexgradigt
betygssystem med tillhörande streck är dessutom snarlikt det som finns på många håll i Europa och närmast identiskt med det som Danmark kommer att införa, sade utbildningsministern. Harmoniseringen är ytterligare ett av regeringens skäl till propositionen.

Det nya betygssystemet kommer, enligt Jan Björklunds bedömning, att kunna träda i kraft till läsåret 2011/2012. Fram till dess ska man ha hunnit förhandla fram nya kursplaner för grund- och gymnasieskola. Vid den tidpunkten bedömer också utbildningsministern att införandet av de sedan tidigare aviserade betygen redan i årskurs 6 ska ske.

Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner välkomnar propositionen, som hon konstaterar inte innehåller något nytt.

- Jag hoppas att s även fortsatt ställer sig bakom den och att den därmed får ett brett blocköverskridande stöd i riksdagen. Jag hoppas också att s inte villkorar sitt stöd med att regeringen backar från sitt förslag om betygsliknande omdömen redan i årskurs ett, säger Metta Fjelkner till DN.se.

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Marie Granlund:

- Vi beklagar att det inte blev någon blocköverskridande överenskommelse, men för att få arbetsro i skolan kommer vi att acceptera propositionen. Vi kommer inte att villkora vårt stöd, men eftersom vi är emot att sjuåringar ska betygsätta kommer vi att riva upp de betygsliknande omdömena om vi får regeringsmakten.

Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, säger liksom Fjelkner att ett blocköverskridande stöd är det viktigaste i frågan.

- Det gäller både elever och lärare. För eleverna handlar det om att få en rättsäkerhet som garanterar att betygen har samma värde i Luleå som i Malmö. För lärarna behövs ett system med långt bäst-före-datum, präglat av långsiktighet och hållbarhet med vilken lärarna kan bygga upp kvaliteten i betygssättningen.

Miljöpartiets skolpolitiske talesperson, Mats Pertoft, kallar i ett pressmeddelande propositionen för omogen. Att de två nya betygsnivåerna ska sakna kriterier är, enligt honom, både oacceptabelt och bäddar för ökat godtycke.

- Skolpolitiken har blivit flummigare med Jan Björklund som skolminister. Alltför mycket av regeringens skolpolitik bygger på tyckande. Han klarar inte kunskapsmålen; betyg och betygsskalor måste bygga på vetenskaplig grund och pedagogisk forskning.

- Redan i våras avvisade Jan Björklund förslaget om blocköverskridande överenskommelser om skolan som vi krävde tillsammans med socialdemokraterna. Breda uppgörelser är något som både elevernas och lärarnas företrädare efterfrågat för att det ska bli arbetsro i skolan.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

concord_500
Foto:Nicklas Thegerström

 DN rapporterar live om ubåtsjakten. Följ händelseutvecklingen. 10  6 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Detta har hänt: Ubåtsjakten i skärgården – dag för dag. 112  26 tweets  86 rekommendationer  0 rekommendationer

 Litar på tips från allmänheten. Försvaret har inga egna bra observationer av misstänkta ubåten. 124  10 tweets  114 rekommendationer  0 rekommendationer

forsvaret_144102
Foto:Sören Andersson

 Se bilder från DN:s fotografer. På plats i Stockholms skärgård. 219  77 tweets  142 rekommendationer  0 rekommendationer

Få flashar om de senaste nyheterna med DN:s app.  Ladda ned den i App Store.

bjorklund500
Foto:Roger Turesson

 ”Vi var för tunna.” FP-ledaren kräver borgerligt nytänkande. 42  17 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

 Minkfarmare kräver miljonskadestånd. ”Trodde det skulle störta in i hallen” – därför flög planet så lågt.

mink2
Foto:Alamy
Annons:

 I Efterlyst. Mannens bild visades i tv – då angav mannen sig själv. 25  8 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

Jeffrey-Fowle-500
Foto:AP 56-årige Jeffrey Fowle.

 Efter sex månader. USA: Jeffrey Fowle är på väg hem. Tack, Sverige. 183  5 tweets  178 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: