Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

200 kommuner struntar i förtidsröstning

Rasmus Holmberg.
Rasmus Holmberg. Foto: MP
En enda röst avgjorde valet i Örebro i höstas. På söndagen hålls omval – men då kan inte alla rösta. I Vimmerby arbetar ett 30-tal väljare som inte kan utnyttja sin rösträtt eftersom kommunen struntar i att anordna förtidsröstning.

– Det känns verkligen inte bra. Bara en röst gjorde skillnad i Örebro. Jag tycker att det är oerhört viktigt att man får lägga sin röst, säger Rasmus Holmberg.

Han arbetar sex dagar i veckan med ett säsongsarbete i den småländska kommunen. Han uppskattar att ett 30-tal arbetskamrater är i samma situation.

Närmaste förtidsröstningsställen ligger i Tranås och Linköping. Dit är den 16 mils resa tur och retur.

När han gjorde kommunen uppmärksam på problemet var det för sent. Beslutet att inte anordna någon förtidsröstning var redan fattat.

– Vi gjorde bedömningen att det inte fanns något behov av förtidsröstning här. Men så här i efterhand kan man säga att det var ett misstag, säger Leif Larsson (C), ordförande i valnämnden i Vimmerby kommun.

Kommunens valkansli har försökt ändra beslutet, men det blev blankt nej från Valmyndigheten.

Vimmerby är en av 200 kommuner utanför Västra Götaland och Örebro kommun som struntar i att anordna förtidsröstning, trots att de erbjudits 125.000 kronor i ersättning av regeringen.

På valdagen ska Rasmus Holmberg trots allt försöka ta sig till en förtidsröstningslokal.

– Men det är osäkert och det finns en del här som jobbar på söndag, så det blir inte lätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.