S-krisen

Advokaten: Inga skrivna regler finns

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ersättningen till riksdagsledamöter som delar sin bostad är inte reglerad någonstans, säger Håkan Juholts advokat Hans Strandberg till TT. Därmed är det inte klart om S-ledaren gjort något formellt fel, enligt Strandberg.

Ersättningen till riksdagsledamöter som delar sin bostad är inte reglerad någonstans, säger Håkan Juholts advokat Hans Strandberg till TT. Därmed är det inte klart om S-ledaren gjort något formellt fel, enligt Strandberg.

Hans Strandberg har nu gått igenom reglerna kring hyresersättningar. Trettio riksdagsledamöter begär i dag pengar för egna lägenheter. Strandberg menar att det inte finns nedskrivet någonstans hur hyran ska ersättas om bostaden delas med någon annan, som Håkan Juholt gjorde.

– Då frågar man sig hur hela den här historien har fått de här dimensionerna. Jo, det har att göra med att några av de här trettio bara har begärt halva hyran, säger han.

Annons:

– Men det finns inte några uttalade riktlinjer eller någon fastlagd praxis utan det har bara blivit så.

Han medger att grundtanken troligen är att enbart ledamoten ska få sina kostnader ersatta men hävdar att det, utifrån ett juridiskt perspektiv, är långt ifrån solklart att Juholt har brutit mot några formella regler.

– Det självklara regelverket är inte så självklart, säger han.

Så här förklaras reglerna i en tidigare artikel på DN.se

Och så här skriver riksdagens förvaltningskontor om ledamöternas ersättningar för bostad och resor (uppdaterat 2011-10-10).

Strandberg pratade med Juholt på tisdagskvällen sedan dennes assistent Peter Cervin hävdat att Juholt fick information om felaktigheterna innan ansökan om hyresersättning lämnades in.

– Han har gjort den här ansökan sedan det skett ändringar i hyresvillkoren. Och i samband med det har det föranlett en fråga från Peter Cervin, som i något sammanhang ställer frågan: Ska hela beloppet betalas ut? säger han.

Juholt har sagt till Strandberg att han inte riktigt förstod frågan, men att han svarat att beloppet ska betalas ut som det alltid har gjort.

Enligt Strandberg skedde den här kontakten efter det att den nya ansökan om hyresersättning lämnades in.

Tisdagskvällens uppgifter att Håkan Juholt svek sin partikamrat Morgan Johansson, talesperson i rättspolitiska frågor, när det gäller Ilmar Reepalus förslag om att införa ett temporärt medborgarskap, bekräftas nu av riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S).

Enligt uppgifter till Aktuellt hade Johansson förankrat Reepalus idé hos sin partiledare innan han kommenterade det. Men efter kritik mot förslaget tog Juholt skarpt avstånd från det och sade att det inte var partiets linje. Detta berättade Johansson för riksdagsgruppen på tisdagen.

Yazdanfar, som var med på gårdagens möte i riksdagsgruppen där saken togs upp, säger till Dagens Arena:

– Så var det. De hade ringt till Håkans stab och han (Morgan Johansson) hade från Håkans stab fått direktiv att inte säga nej till förslaget.

Mitt under Synovates mätperiod avslöjades uppgifterna om Håkan Juholts bostadsbidrag. Hans opinionsstöd rasade från 33 procent till 16 procent, det sämsta uppmätta för en S-ledare. 

– Det är fullt logiskt. Det har varit ett antal dagar med väldigt högt tonläge, många rykten och spekulationer. Nu kommer det att redas ut i lugn ordning, säger Juholt om mätningen.

– En halvering är exceptionell. Turerna kring hans hyresersättning har kraftigt påverkat hans förtroende, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate, till TT.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 På röda Mars. Sakta men säkert har den åldrande rymdsonden knaprat in på det gamla rekordet.

mars244
Foto:AFP
Annons:
ebola_500
Foto:Reuters, AP

 ”Stor förlust.” Läkaren Khan ledde kampen mot viruset – dog själv. 97  4 tweets  93 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA höjer beredskapen. Fruktade viruset bara en flygresa bort. 27  1 tweets  26 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nigeria höjer säkerheten. Efter att en man som anlänt med flyg dött. 19  2 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smittan sprider sig. Klassas som den värsta epidemin någonsin. 144  11 tweets  132 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Renskötare höll på att ramla i. Totalt tre slukhål har nu upptäckts. Men vad som orsakar hålen är oklart. 179  15 tweets  164 rekommendationer  0 rekommendationer

sibirien144
Foto:AFP Första hålet.

 ”Som en champagnekork.” Mysiskt slukhål i Sibirien. 84  0 tweets  84 rekommendationer  0 rekommendationer

 Slukhål från hela världen. Kan vara både djupa och dödliga. 4  0 tweets  2 rekommendationer  2 rekommendationer

florida_144102
Foto:AP

 Skulle nödlanda. Nioårig flicka dog efter två dagar – hennes pappa dödades omedelbart.

 Florida. Strandflanörer träffades av flygplan.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: