Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson positiv till skärpta vinstregler

​Sverigedemokraterna, riksdagens tredje största parti, är försiktigt positivt till de rödgröna planerna på att skärpa regler mot vinster i välfärden. ”Delar av förslaget skulle vi kunna stötta”, säger partiledaren Jimmie Åkesson till DN. Men statsminister Stefan Löfven (S) hoppas slippa vara beroende av Åkesson genom att locka med sig Folkpartiet och Moderaterna.

Om de fyra borgerliga partierna håller ihop kan SD:s syn på vinster i välfärden bli avgörande för om förslaget går igenom i riksdagen. SD gick till också val på skärpta krav mot vinstuttag i vård, skola och omsorg, men formuleringarna var betydligt mildare än till exempel Vänsterpartiets.

Statsminister Stefan Löfven hoppas att Folkpartiet och Moderaterna ska ändra sig och ge sitt stöd, men några tecken på det visade inte partiernas kommentarer på måndagen efter att den rödgröna kompromissen presenterats.

Och i så fall blir det Sverigedemokraterna som avgör om förslaget går igenom riksdagen när utredningen är klar och ett regeringsförslag lagts fram.

– Vi har gått vill val på att vi vill ha en begränsning av vinstuttag i välfärden. Det är i grunden bra att man gör en översyn, möjliggör högre kvalitetskrav och ger kommunerna ett större inflytande, säger Jimmie Åkesson som har ett helt annat tonläge i sina kommentarer än allianspartierna.

Han tycker att kommunerna ska få ökad makt för att stoppa privata etableringar.

– Vi får se vilka konkreta förslag det här utmynnar i. Samtidigt vill vi inte göra för stora inskränkningar i människors möjligheter att välja välfärdsverksamheter, säger SD-ledaren.

Åkesson vill nu att Stefan Löfven ska samtala med SD om hur vinster ska begränsas.

– Delar av förslaget skulle vi kunna stötta. Om Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha igenom det här är det en smart idé att samtala med oss.

Men det säger statsminister Stefan Löfven bestämt nej till. Han hoppas i stället att Folkpartiet och Moderaterna ska ändra sig.

Men är det inte risk att ni blir beroende av Sverigedemokraterna i en slutlig omröstning?

– Jag nämnde just Folkpartiet och Moderaterna som ett uttryck för att vi har problem på välfärdens område med kortsiktiga vinstintressen. Och då tror jag också att vi kommer att kunna diskutera hur vi ska rätta till det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.