Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Alliansen knappar in på de rödgröna

Other: TT

De rödgrönas försprång gentemot Alliansen ser ut att ha halverats på tre dagar. Flera mätningar pekar åt samma håll, och även om glappet består förvånar den snabba kantringen statsvetaren Peter Esaiasson.

Enligt Aftonbladet/United Minds senaste opinionsundersökning skiljer det nu bara 4,2 procentenheter mellan blocken. Resultatet går i linje med TV4/Novus, som på måndagskvällen redovisade ett avstånd på 5 procentenheter.

– Det här beror på att skillnaderna mellan alliansalternativet och de splittrade rödgröna partierna blivit allt tydligare, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson till TT.

– Vi har också haft tydliga debatter mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Vi vet att Fredrik Reinfeldt har ett högt förtroende bland väljarna.

När tre opinionsundersökningar på lika många dagar visar att Alliansen knappar in kan man dra rätt säkra slutsatser, enligt statsvetaren Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet.

– De verkar ju vara överens om riktningen i valmanskåren, säger han.

Forskningen ger inget stöd för tesen att osäkra väljare skulle vara renodlade "medvindseglare", alltså i sista minuten välja att rösta på ett parti som går starkt i valspurten, enligt Esaiasson.

– Det är inte så att att de här 11–14 procenten det handlar om kan gå vart som helst. De har i regel zoomat in ett par alternativ.

Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet, har väntat på en utjämning mellan blocken, men går den hela vägen blir han förvånad.

– Det gap som varit fram till nu har varit så stort att skulle Alliansen på söndag bli större än det rödgröna blocket så skulle det vara en historisk, remarkabel och unik upphämtning på mycket kort tid.

I båda mätningarna är det Centerpartiet som står för den största ökningen – 1,9 procentenheter enligt United Minds och 1,8 hos Novus. Samtliga rödgröna partier tappar, Miljöpartiet mest.

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin har de senaste mätningarna inte skapat oro i partiet.

– Vi jobbar på, knackar dörrar och är ute och samtalar. Det jag hör från partiet är att vi ska hålla fast vid de viktigaste frågorna: jobben, skolan och välfärden.

Skulle du berätta för mig om du kände oro?

– Jag hade möjligen uttryckt mig med lite mer darr på rösten.

Socialdemokraterna har, liksom Moderaterna, svårt att lyfta i undersökningarna.

Men det ska det bli ändring på, säger Kent Persson (M).

– Nu ökar vi tempot rejält. Vi genomförde 50.000 samtal med en dörrknackningskampanj i söndags och vi känner medvinden när vi är ute och pratar med människor som sett de här opinionsundersökningarna. De sista dagarna kommer vi att genomföra 200.000 samtal med väljarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.