Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Alliansen ökar anslagen till försvaret

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Regeringen vill satsa mer pengar på försvaret. I valrörelsens slutskede anslår de borgerliga partierna ytterligare 1,3 miljarder kronor för den kommande mandatperioden.

Efter att Ukrainakrisen blossade upp tidigare i år har debatten om försvarsanslagen fått förnyad fart. Partier på båda sidor om blockgränsen har lovat nya pengar till försvaret för att framför allt stärka beredskapen mot Rysslands upprustning.

När Allianspartierna presenterade sitt valmanifest i måndags anslogs cirka tre miljarder kronor extra för de kommande fyra åren.

Nu lanserar M, FP, C och KD ett nytt förslag på DN debatt om att tillföra ytterligare 1,3 miljarder kronor den kommande mandatperioden.

Pengarna är avsedda att ge Försvarsmakten möjlighet till ökad närvaro och aktivitet i Östersjön, det vill säga bättre beredskap i områden där ryska fartyg och flygplan befinner sig.
Konkret innebär de nya tillskotten bland annat att:

* antalet flygtimmar för Jas 39 Gripen och Helikopter 15 kan öka,

* incidentberedskapen stärks ytterligare,

*svenska förband kan öva mer, enskilt och tillsammans med andra,

*ambitionsnivån inom övningsverksamheten kan höjas, bland annat genom ökat deltagande och ökad komplexitet genom att tillföra fler moment i övningen och genom att förlänga övningen,

*Försvarsmakten kan genomföra beredskapsövningar med förband ur insatsorganisationen, inklusive hemvärnsförband.

Samtidigt som regeringen lovar nya pengar till försvaret ligger en besparing kvar på försvarets personalanslag.

Finansieringen av den nu föreslagna förstärkningen hanteras inom ramen för principen krona för krona, det vill säga genom besparingar på annat håll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.