Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Alliansen störst i ny mätning

I en ny opinionsmätning i Aftonbladet, gjord av Inizio, är Alliansen åter störst, för första gången på länge. Totalt får de borgerliga partierna 43,4 procent mot 41,1 procent för de tre rödgröna partierna.

Socialdemokraterna går dock framåt och får nu 31 procent, vilket är en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med förra mätningen som redovisades i början december.

Miljöpartiet backar och landar på 5,8 procent, en tillbakagång med 1,7 procentenheter. Största raset bland de rödgröna står Vänsterpartiet för. De har nu 4,2 procent, en tillbakagång med 2 procentenheter.

Tre av de borgerliga partierna ökar. Moderaterna får 26,9 procent (+2,4), Centerpartiet 7,4 (+1,1) och Kristdemokraterna 4,3 (+0,6). Däremot backar Folkpartiet med 1,3 procentenheter och landar på 4,8 procent.

Sverigedemokraterna går enligt mätningen fram från 12 till 14 procent.

Mätningen utfördes 4–10 december och omfattar 1 574 intervjuer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.