Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Allt tyder på maktskifte

Allt tyder på att det blir ett maktskifte efter valet, visar DN/Ipsos slutmätning.
Men valnatten kan bli en rysare. Sverigedemokraterna är vågmästare i mätningen och Feministiskt initiativ ligger precis under riksdagsspärren.

  Källa: Ipsos. Grafik: Andreas Lundegård

  I DN/Ipsos slutmätning är skillnaden mellan blocken 6,8 procentenheter.

  – Blockskillnaden är ungefär som 2010 fast omvänt, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

  Även om blockskillnaden minskat sedan den senaste mätningen tyder allt på ett maktskifte efter valet på söndag.

  – Alliansen har reda lyckats vinna tillbaka tidigare alliansväljare som varit osäkra. För att sluta gapet krävs att man lyckas vinna över ytterligare 200.000 väljare från den andra sidan. Då krävs en spurt som vi aldrig tidigare sett i svenska val, säger David Ahlin.

  Men valnatten kan bli en rysare trots alliansens underläge. Just nu är alliansen 0,7 procentenheter större än Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vilket kan få stor betydelse för regeringsbildningen. Om S + MP blir mindre än alliansen även i valet får Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet en nyckelroll under hösten.

  Dessutom ligger Feministiskt initiativ precis under riksdagsspärren på 3,6 procent.

  – Det handlar om ungefär 30.000 väljare som fattas för att partiet ska komma in i riksdagen. Lyckas Gudrun Schyman bra i spurten kan det bli en rödgrönrosa majoritet, säger David Ahlin.

  Valets stora förlorare ser ut att bli Moderaterna. De nya Moderaterna är på väg tillbaka till de gamla Moderaternas väljarstöd. Står sig tappet på ungefär åtta procentenheter är det ett av de största rasen i svensk politisk historia.

  – Väljarna tycker fortfarande att Moderaterna är bäst på att sköta ekonomin, men det är få väljare som i dag oroar sig för Sveriges ekonomi, säger David Ahlin.
  Han menar att utvecklingen påminner mycket om valet i Norge förra året.

  – En regering med hyfsade förtroendesiffror, en stark ekonomi och populär statsminister, men det räckte inte. Väljarna ville ha förändring efter åtta år, säger David Ahlin.

  Även det andra stora maktbärande partiet, Socialdemokraterna, ser ut att vara på väg mot ett riktigt dåligt val. Skulle 28,6 procent bli valresultat backar partiet jämfört med valet 2010, ett resultat som då beskrevs som katastrofalt.

  – Väljarna har lämnat de två maktpartierna och i stället gått till partier som aldrig suttit i en regering. Alliansen ser ut att tappa nära tio procentenheter men de tre rödgröna partierna ökar bara med tre procentenheter jämfört med föregående val. Vi ser ut att få en mer fragmentiserad riksdag, säger David Ahlin.

  Andelen osäkra väljare är 14,8 procent, vilket är på ungefär samma nivå som i slutmätningen inför valet 2010.

  Fakta: Mätningen

  1551 telefonintervjuer genomförda under tiden 7 till 11 september 2014 med ett representativt slumpmässigt urval svenska medborgare 18 år och äldre. Av dessa angav 1322 respondenter partisympati. Övriga respondenter uppgav att de inte skulle rösta om det vore val idag, skulle rösta blankt, är osäkra eller inte vill svara.

  Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.