Heléne Fritzon.

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix Heléne Fritzon.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln
Socialdemokraterna

”Bodström sprider myter”

Publicerad 2011-05-24 07:23

Fyra tunga socialdemokrater pekas ut som ansvariga för Mona Sahlins avgång. Kvartetten kuppade bort Sahlin, skriver förre justitieministern Thomas Bodström i en ny bok.

Fyra tunga socialdemokrater pekas ut som ansvariga för Mona Sahlins avgång. Kvartetten kuppade bort Sahlin, skriver förre justitieministern Thomas Bodström i en ny bok.

– Han sprider myter och personangrepp, svarar Morgan Johansson och Heléne Fritzon, två av de anklagade.

”Har man varit med ett tag känner man igen mönstret. När Håkan Juholt, en av Mona Sahlins främsta kritiker, dök upp i Aktuellt och meddelade att alla i partistyrelsen och verkställande utskottet borde ställa sina platser till förfogande visste jag att det var en kupp på gång”, skriver Bodström i sin nya bok ”Inifrån. Makten, myglet, politiken”.

Det var på söndagseftermiddagen den 14 november förra året som dåvarande S-ledaren Mona Sahlin meddelade sin avgång på en hastigt sammankallad presskonferens.

Tidigare samma dag hade ordförandena i de 26 S-distrikten träffats.

Mona Sahlin fick då veta att flera distrikt planerade att öppet säga att de inte hade förtroende för henne.

Någon vecka tidigare hade snöbollen satts i rullning när först SSU:s ordförande Jytte Guteland och sedan Håkan Juholt krävt att partiledningen skulle ställa sina platser till förfogande.

En månad efter avgången träffades Thomas Bodström och Mona Sahlin i New York. Hon berättade då att några av hennes starkaste motståndare i partiet låg bakom kuppen.

”Det var Heléne Fritzon och Morgan Johansson från Skåne, Håkan Juholt från Kalmar och Peter Hultqvist från Dalarna som låg bakom den. Delar av Stockholms stad hade nog också varit med på ett hörn, trodde hon”, skriver Bodström.

Uppgifterna om spelet bakom Mona Sahlins avgång är inte nya, men det är första gången en socialdemokrat med insyn öppet pekar ut Mona Sahlins motståndare.

Håkan Juholt vill inte kommentera uppgifterna. Men Heléne Fritzon och Morgan Johansson går till frän motattack. De anklagar Thomas Bodström för att sprida spekulationer som han hört i andra och tredje hand.

– Han sprider myter och personangrepp i syfte att öka intresset för sin bok. Det är inte omdömesgillt, säger de.

Mona Sahlin avgick, enligt Heléne Fritzon och Morgan Johansson, eftersom det fanns ett brett tryck i partiet på ett nytt ledarskap.

– Någon ”kupp” var det sannerligen inte, säger de.

Peter Hultqvist menar att Thomas Bodström inte kan veta vad som hänt eftersom han bodde i USA vid tidpunkten:

– Han använder ett spektakulärt arbetssätt för att sälja sin produkt, säger Hultqvist.

Nye S-ledaren Håkan Juholt beskrivs av Thomas Bodström som ett osäkert kort.

”Jag är säker på att Juholt kan locka tillbaka äldre, LO-medlemmar och soffliggare. Det är betydligt mer osäkert hur han kommer att lyckas med kvinnor, ungdomar, akademiker och storstadsbor.”

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

polen
Foto:Lukasz Szelemej/AP Amerikanska fallskärmsjägare på plats i Polen på onsdagen.

Ska ha återtagit stad. Upprorsmän i Slovjansk förbereder sig på anfall. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Mynt markerar annektering av Krim. Specialutgåva i Ryssland.

Madeleine-Mccann-144
Foto:AP

Försvunna Medeleine McCann. 18 fall där en man tagit sig in i semesterhem i trakten där den brittiska familjen bodde i Portugal.

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Daniel Poohl, chefredaktör för Expo: Uppdrag Gransknings reportage är en hjärtskärande och skrämmande berättelse om hat, hot och våld. 133  48 tweets  85 rekommendationer  0 rekommendationer

poohl
Foto:TT
Annons:
Annons: