Krisen inom Centerpartiet

C-väljarna flyr till M

 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?

(Förändring från förra mätningen inom parantes)

S: 29,8 (-3,3)

V: 5,9 (+0,6)

MP: 8,6 (+0,6)

SD: 9,0 (+0,8)

C: 3,3 (-0,1)

KD: 3,2 (-0,3)

FP: 7,2 (+1,5)

M: 32,3 (+/-0)

Centerpartiet får 3,3 procent i senaste mätningen från DN/Ipsos, den lägsta siffran på över tolv år. Centerväljarna flyr till Moderaterna som på nytt är största parti.

Centerpartiet får 3,3 procent i senaste mätningen från DN/Ipsos, den lägsta siffran på över tolv år. Centerväljarna flyr till Moderaterna som på nytt är största parti.

Socialdemokraterna tappar och når den lägsta nivån under Stefan Löfvens första år som partiledare. Samtidigt når Sverigedemokraterna 9 procent, den högsta siffran hittills.

Man får gå tillbaka till oktober 2000 för att hitta en lägre siffra för Centerpartiet i DN:s opinionsundersökningar. Den gången fick C 3,2 procent med Lennart Daléus som partiledare. I januari i år fick C stöd av 3,3 procent av de drygt 2.000 personer som tillfrågats.

Annons:

Bråket kring partiets nya idéprogram tvingade partiledaren Annie Lööf att packa resväskan och avbryta sin Thailandssemester.

Men även om hennes krishantering fick internt beröm har det inte gett något utslag i opinionssiffrorna.

– Partiet har knappast gynnats av de interna striderna. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar om en negativ spiral för partiet som pågått under lång tid, säger Johanna Laurin Gullhed, opinionsanalytiker på Ipsos.

Opinionsföretagets analys av väljarströmmarna visar att många C-väljare från valet 2010 – när partiet fick 6,6 procent – har gått till Moderaterna som för andra månaden i rad får 32,3 procent. Därmed är Moderaterna större än Socialdemokraterna för första gången under Stefan Löfvens tid som S-ledare.

Socialdemokraternas nedgång med 3,3 procent mellan december och januari ligger inom felmarginalen. Men går man tillbaka och jämför med november backar partiet från 34,4 procent till 29,8 procent i januari. Den förändringen är statistiskt säkerställd.

– Vi får se om det handlar om en nedåtgående trend. Vi kan dock se att partiet framför allt tappar väljare till Sverigedemokraterna, säger Johanna Laurin Gullhed.

Sverigedemokraterna får 9,0 procent, den högsta siffran hittills i DN/Ipsos. Sedan oktober i fjol har SD hamnat på en klart högre nivå med fyra månadsmätningar i rad över 8 procent.

– De lockar traditionella socialdemokratiska väljare som varit arbetslösa under en längre tid. Sverigedemokraterna ger enkla svar genom att koppla problemen till invandring, säger Johanna Laurin Gullhed.

För fjärde Ipsosmätningen i rad har Miljöpartiet förlorat sin ställning som tredje största parti och får 8,6 procent. Under december var båda språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin föräldralediga. I januari har Fridolin gått tillbaka till jobbet.

– Deras osynlighet under hösten kan ha påverkat. Opinionen har mycket med synlighet att göra, säger Johanna Laurin Gullhed.

Folkpartiet går upp till 7,2 procent i januari, den högsta nivån sedan augusti 2011. Ökningen från december är dock, i likhet med alla andra partiers, inte statistiskt säkerställd.

Vänsterpartiet får 5,9 procent och Kristdemokraterna skulle, i likhet med Centerpartiet, åka ur riksdagen om det vore val i dag. KD får 3,2 procent, vilket är femte raka månaden under riksdagsspärren på 4 procent.

Efter en längre period med övervikt för de rödgröna är de fyra borgerliga regeringspartierna åter större än de tre rödgröna. M, FP, C och KD får 46 procent mot 44,4 för S, MP och V.

Men övertaget gäller inte om man tar hänsyn till en mandatfördelning eftersom både C och KD hamnar under 4-procentsspärren. Med bara M och FP i riksdagen är i stället de rödgröna större.

Läs mer:

Annie Lööf: Jag har satt ner foten

Andra har läst

Mer från förstasidan

ob_500
Foto:Paul Hansen

 Tystlåtna riksdagsledamöter. Försvars- och utrikesutskotten i möte. 5  5 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

bild_144102
Foto:Försvarsmakten

 ”Skulle varit tydligare.” Anders Grenstad till DN om felaktiga uppgifterna. 32  10 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ubåtsbild förklarad. ”Helt klart jag som är ute och kör.” 2293  77 tweets  2216 rekommendationer  0 rekommendationer

 Man identifierad. Svartklädd man kopplades till ubåt. 182  14 tweets  166 rekommendationer  2 rekommendationer

 Är det ”Nessie”? Svenska ubåtsjakten till åtlöje på sociala medier. 188  9 tweets  179 rekommendationer  0 rekommendationer

pistorius_500
Foto:AP

 Sköt sin flickvän. Friidrottsstjärnan döms för vållande till annans död.

”Jag har inte tid att vänta på att föregående patient ska bli klar.”  Magdalena Ribbing svarar.

lakarpuff
Foto:Alamy
Annons:

 Beväpnade med automatvapen. Polisen söker två män i Örebro län. 11  7 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Lufthansa144
Foto: TT

 Omfattar nu även långdistansflyg. Trafiken står nästan helt stilla på Tysklands största flygplats.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: