Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

DN/Ipsos: Raset fortsätter för M

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Maja Suslin/TT

Moderaternas väljarstöd fortsätter att krympa. Partiet får 15 procent i DN/Ipsos majmätning. Det betyder att partiet är rejält frånåkt av Sverigedemokraterna och nästan jämsides med Centern.

– Moderaterna är i en förtroendekris, säger David Ahlin på Ipsos.

Det var i mars i år som Sverigedemokraterna för första gången i DN/Ipsos mätningar passerade Moderaterna och blev näst största parti. Då skiljde det 1 procentenhet, nu har det ökat till 4.

SD får 19 procent mot Moderaternas 15 i majmätningen.

– Moderaterna har tappat positionen som det ledande oppositionspartiet, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Läs mer: Fortsatt kräftgång för Miljöpartiet

De omkastade styrkeförhållandena mellan SD och M ger redan tydliga avtryck i det politiska spelet. I Dagens Industri i förra veckan lämnade SD:s ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt beskedet att en borgerlig statsministerkandidat inte kan räkna med SD:s stöd utan föregående förhandlingar. Samtidigt har Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad i en DN-intervju pekat ut Sverigedemokraterna som en huvudmotståndare jämte Moderaterna inför nästa val.

Bara vid ett enda tillfälle sedan DN/Ipsos mätningar började 1979 har Moderaternas väljarstöd skattats lika lågt som nu. Det var i oktober 2002, månaden efter Bo Lundgrens katastrofval. På ett år har Moderaterna tappat 10 procentenheter i väljarstöd, från 25 procent i maj 2016 till 15 i dag.

– Moderaterna är i en förtroendekris. Det handlar både om förtroendet för partiledaren och om förtroendet för Moderaterna som ett statsbärande parti som när som helst kan ta över regeringsmakten och styra Sverige, säger David Ahlin.

Andra DN/Ipsos-mätningar under våren har visat att Anna Kinberg Batra numera bara rankas på tredjeplats av väljarna, efter Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S). Dessutom har förtroendet för Moderaterna rasat i den sakfråga som länge varit partiets paradgren, förmågan att sköta landets ekonomi.

Moderaterna läcker inte bara till SD utan också till C, som får 13 procent i majmätningen. Centerns uppgång tog fart på allvar efter att M-ledaren i januari meddelat att hon är beredd att fälla den rödgröna regeringen redan före nästa val med hjälp av Sverigedemokraterna. Annie Lööf tog kraftigt avstånd från den linjen och har sedan som en tydlig motpol till SD:s Jimmie Åkesson kunnat locka över missnöjda M-väljare.

Enligt David Ahlin på Ipsos är det i praktiken dött lopp mellan Centern och Moderaterna.

– Statistiskt sett går det inte att säga med säkerhet att Moderaterna är större än Centern. För tre år sedan var Moderaterna fyra gånger större än Centern, nu är de nästintill jämbördiga. Det är kraftiga väljarrörelser som har skett inom Alliansen. I valet 2014 var M mer än dubbelt så stort som C och L tillsammans. Nu är C och L sammantagna klart större.

Det är ett helt nytt politiskt landskap som tonar fram i den senaste tidens opinionsmätningar. Till exempel samlar S och M tillsammans i majmätningen bara 41 procent, den lägsta noteringen någonsin i DN/Ipsos mätserie från 1979 och framåt. Inte ens en koalition mellan de två traditionellt statsbärande partierna skulle alltså ge en stabil majoritetsregering.

David Ahlin ser paralleller till utvecklingen i andra länder, som Frankrike och Nederländerna, där de tidigare dominerande partierna också har svårt att försvara sin ställning.

– Den här förändringen av styrkeförhållandena mellan partierna som skett framför allt det senaste halvåret innebär nya förutsättningar för nästa regeringsbildning, säger David Ahlin.

Socialdemokraterna positiva trend bryts i majmätningen och partiet landar på 26 procent. Förra månadens högre skattning på 29 procent kan ha varit en effekt av terrordådet i Stockholm, menar David Ahlin. En specialmätning från DN/Ipsos visade att regeringen fick gott betyg för sitt sätt att hantera krisen.

Kristdemokraterna klarar för andra månaden i rad 4-procentspärren till riksdagen. Mätningen visar att Miljöpartiet däremot ligger under spärren och är jämnstort med Feministiskt initiativ.

Den borgerliga alliansen får 40 procent av väljarstödet, mot 38 för de tre rödgröna partierna.

Fakta. Undersökningen

Ipsos har under perioden den 9–22 maj intervjuat 1 612 röstberättigade väljare. Det har skett dels per telefon med ett slumpmässigt urval, dels digitalt med ett kvoterat urval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på? För mer information om metoden: valjarbarometern.ipsos.com

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.