Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Sjöstedt anklagar S för att vela

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt försökte locka tillbaka sympatisörer från Miljöpartiet och Feministiskt initiativ under sitt Almedalstal. Han angrep Socialdemokraterna för att vela och inte kunna välja sida.

EU-valet blev en kalldusch för vänsterpartisterna, trots att partiet gick fram något. De hade väntat sig ett mycket bättre resultat efter vårens höga opinionssiffror. Men de EU-positiva väljarna valde istället Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

Vänsterpartiet kunde inte skörda vänstervågen.

Partiet har tidigare satsat på såväl miljöfrågan som feminismen. Men det har inte hörts så mycket det senaste året när partiledningen fokuserat på att lova ett förbud mot vinster i välfärden. Nu får Vänsterpartiet betala priset genom förlorade gröna och rosa röster.

I Jonas Sjöstedts tal försökte han koppla feminismen till vinst i välfärd, genom att säga att kvinnorna som arbetar i välfärden kommer att få såväl inflytande som bättre arbetsvillkor med V:s politik.

Men hans trovärdighet som feministisk partiledare naggades i kanten när kvinnan som han berättade om i sitt tal bara fick ett förnamn. Mannen som Sjöstedt nämnde fick däremot både titel (direktör) och efternamn.

Fi är jobbiga för Vänsterpartiet, och många vänsterpartister ångrar nog att de avslog förslaget från bland annat just Jonas Sjöstedt om delat ledarskap, med en man och en kvinna i toppen.

Miljöpartiet är faktiskt ännu värre när det gäller att locka sympatisörer från det djupröda partiet. Sjöstedt bemötte det med att tala länge och engagerat om miljöpolitik. "Det röda är det nya gröna", inskärpte han.

Socialdemokraternas vänstersväng här i Almedalen skapar problem för V. Partiet trivdes rätt bra med att Socialdemokraterna placerat sig nära mitten och lockade röster från de borgerliga. Nu ökar konkurrensen mellan de rödgrönrosa partierna om varandras väljare.

Därför valde Sjöstedt att kritisera Socialdemokraterna för att inte kunna bestämma sig. Han berättade hotfullt om vad som kan vänta vänstersinnade väljare om S skulle göra upp med FP: begränsningar av strejkrätten och fortsatt vapenexport till diktaturer.

De rödgröna partierna har rört sig åt vänster och börjat jaga varandras väljare. Det är goda nyheter för statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Han är en skicklig strateg som fått nya möjligheter under Almedalsveckan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.