Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ewa Stenberg: Vänsterpartiet är störst vinnare

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om uppgörelsen om vinster i välfärden mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Kommer vinster i välfärden att förbjudas nu?

– Nej. Möjligen kommer vinstuttag i privata välfärdsbolag att begränsas ordentligt, men det är osäkert. Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att tillsätta en utredning med direktiv om att ta fram ett förslag till kraftig vinstbegränsning. De är också överens om att regeringen ska lägga en sådan proposition 2016. Men de har ingen majoritet i riksdagen för förslaget.

Så vem är vinnaren bland de rödgröna på dagens uppgörelse?

– Jonas Sjöstedts Vänsterparti. Inte på grund av innehållet i uppgörelsen, utan på grund av att den ytterligare försvårar samarbete mellan regeringen Löfven och de borgerliga. Och det ökar Vänsterpartiets inflytande över regeringspolitiken.

– Statsminister Stefan Löfven har ju talat mycket om att bryta blockpolitiken och samarbeta med FP och C. Men nu har regeringen givit Folkpartiet tre rejäla snytingar inomloppet av en vecka. Det gällde först kärnkraftsuppgörelsen mellan S och MP, där regeringens ingång är en avveckling av kärnkraften tvärtemot vad FP vill. I fredags deklarerade Stefan Löfven att regeringen ska erkänna Palestina, vilket FP är starkt emot. Och nu alltså en uppgörelse med Vänsterpartiet om vinst i välfärden, som går mycket längre än den uppgörelse som redan finns med de borgerliga partierna och MP inom ramen för den parlamentariska friskolekommittén.

Betyder det att regeringen givit upp planerna på att samarbeta med borgerliga partier?

– Nej, det tror jag inte. Stefan Löfven hoppas nog att de borgerliga ska läsa det finstilta och se att när det gäller både kärnkraften och vinst i välfärden så finns det förhandlingsutrymme.

– Regeringen måste ha Vänsterpartiets stöd för sin budget, om inte alliansens budgetförslag istället ska gå genom riksdagen. Regeringen har nu uppfyllt Vänsterpartiets första krav och gjort en fyra A4-sidor lång överenskommelse om hur vinstintresse i välfärden ska begränsas och kommunernas makt över skoletableringar öka. Nu ska regeringen förhandla vidare med V om budgeten.

Regeringen har inget val, man måste ha vänsterns stöd eftersom de borgerliga partierna väljer att släppa sitt samarbete först efter att budgeten är lagd. Alternativet är att regeringen antingen får styra med en borgerlig budget eller avgå.
  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.