Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Fi till S-grupp i EU-parlamentet

Feministiskt initiativ, Fi, beslutade på lördagen att gå in partigruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater i Europaparlamentet, uppger talespersonen Gudrun Schyman. ”Vi tror att vi kan få bäst genomslag där”, säger hon till DN.

Fi har även diskuterat med vänstergruppen, där svenska Vänsterpartiet är med och De gröna, där Miljöpartiet ingår. Partigruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater, är Europaparlamentets näststörsta grupp.

– Vi tror att vi kan få bäst genomslag för vår antirasistiska och feministiska politik där. Det är en stor grupp och vi tror de har möjlighet att ge oss poster och positioner som gör att vi ganska omedelbart kan få ett ganska stort genomslag. Detaljerna kan jag inte gå in på. Vi ansöker om medlemskap och jag tror beslutet fattas ganska fort, säger Gudrun Schyman till DN.

Ni har fått en del kritik för att ni övervägde vänstergruppen, påverkade det beslutet?

– Nej det har det inte gjort. Vi har pratat med tre grupper och tittat på hur de bedriver politik på våra områden och diskuterat vilka möjligheter vi ska ha.

Tror du valet av grupp har någon relevans för väljarna inför riksdagsvalet?

– Det vet jag inte. Vi har resonerat pragmatiskt. Väljarna har gett oss ett stort förtroende och vi vill se resultat snabbt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.