Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Politik

Flera moderater kräver intern utredning efter påståenden om fusk

Flera moderata riksdagspolitiker kräver att en intern utredning tillsätts av Moderaternas ordförande i Stockholms stad, Sten Nordin.

Statsminister Fredrik Reinfeldts närmaste man, HG Wessberg, fick kännedom om ett omfattande fusk med Moderaternas provval i Stockholm 2002 – men tystade ner uppgifterna. Det hävdade två avhoppade moderater, Ibrahim Adan och Fatima Nur i Tensta-Rinkeby, i TV4Nyheterna på fredagskvällen.

Hittills har TV4 inte visat en del av en intervju med förra landstingsledamoten Ibrahim Adan. I avsnittet säger han att landstingsrådet i Stockholm Christer G Wennerholm gett honom 5.000 kronor för att värva gratismedlemmar.

Wennerholm själv var i stället den som spred uppgifterna via sin blogg redan i fredags kväll när TV4-reportern Sara Recabarren berättade för Wennerholm om Adans anklagelser i samband med Moderaternas kommunala rikskonferens i Göteborg.

Direkt svarade Wennerholm med att polisanmäla Ibrahim Adan för "grovt förtal" - trots det avsnittet av den bandade intervjun inte sänts. Något löfte om att den skulle sändas gav inte heller TV4-medarbetaren till Wennerholm.

Men nu sändes aldrig intervjun i TV4Nyheterna - och därmed kan det knappast bli tal om någon polisutredning.

I DN i dag kräver riksdagsledamötena Ann-Marie Pålsson och Rolf K Nilsson att Moderaterna i Stockholms stad inleder en utredning av det påstådda fusket med provvalet inför valet 2002.

– Jag säger samma sak som jag sa när de första uppgifterna kom i februari. Detta måste utredas ordentligt. Vi lever trots allt i en förtroendebransch, säger riksdagsledamoten Ann-Marie Pålsson till DN.

Den utredning som gjordes i februari efter DN:s avslöjande genomfördes dels av Moderaterna chefsombudsman i Stockholms stad och län, Sverker Eriksson, dels av revisionsfirman Ernst & Young. Utredningen gjordes på bara tre dygn och endast 117 av 541 medlemmar svarade på frågor.

Flera moderater avgick efter avslöjandet, bland dem förre riksdagskandidaten Mats Rudin och förre fullmäktige­ledamoten i Stockholms stad Rolf Könberg. Samma personer, Rudin och Könberg, pekas nu ut av förre moderate landstingsledamoten Ibrahim Adan som ansvariga för ett omfattande fusk också med provvalet inför valet 2002.

Den moderate riksdagsledamoten Rolf K Nilsson tycker att det vore bra att anlita extern hjälp den här gången, men ge utredningen betydligt längre tid.

– Ta tjuren vid hornen. Det är lika bra att gå till botten med det här, annars kommer det att klistra sig fast under hela valrörelsen.

I ett pressmeddelande i lördags skrev Håkan Wallensten, organisationschef i Stockholms stad, att han "gör bedömningen att det inte finns någon grund för vidare utredning".

En av orsakerna är att han inte hittat något registrerat brev om det påstådda fusket - trots att dåvarande ordföranden HG Wessberg i fredags medgav att han tagit emot ett brev från den dåvarande styrelseledamoten Fatima Nur.

– Är det brevet ställt till förbundsstyrelsen eller är det ställt till honom privat? Jag kan inte hitta det brevet. Dessutom satt Fatima Nur i styrelsen och hon har inte tagit upp det där, säger han till DN.se.

Har du pratat med HG Wessberg om saken?

– Jag har indirekt pratat med honom, eftersom han varit på konferens.

Du har inte frågat HG Wessberg i vilken egenskap han fick brevet?

– Nej, det har inte jag med att göra. Min chef är Sten Nordin och det är på hans uppdrag jag har gått igenom all dokumentation.

Vilka frågor ställde du via andra personer till HG Wessberg?

– Jag har inga kommentarer till vilka frågor jag ställt.

DN.se har sökt ordföranden i Stockholms stad, Sten Nordin, för att fråga om han drar samma slutsats som sin organisationschef av de framkomna uppgifterna. Hans pressekreterare meddelade på lördagseftermiddagen att han inte har något att tillägga.

Bakgrund

• Uppgifterna om fusket med det moderata provvalet i Stockholms stad tog ny fart i fredags kväll när TV4 publicerade en intervju med Ibrahim Adan, landstingsledamot för Moderaterna 2002–04.
• Han pekar ut statsministerns närmaste man HG Wessberg – då ordförande i Stockholmsförbundet – som medveten och även pådrivande för att fusket skulle fortsätta före valet 2002.
• Adan säger att han gick runt i lägenheter Tensta-Rinkeby hos sina somaliska landsmän och hämtade tomma valkuvert som sedan kryssades i av Rolf Könberg. Fatima Nur, då styrelseledamot i Stockholmsförbundet, skrev ett krev till HG Wessberg, som han bekräftar att han fått men hävdar att han kollade i medlemsregistret utan att hitta något som verkade konstigt.
• Ibrahim Adan hävdar att han kallades till ett möte i HG Wessbergs kontor i juli-augusti 2001. Detta möte säger Wessberg att han inte minns.
• Adan pekar också ut landstingsrådet Christer G Wennerholm som en av fuskarna. I en intervju med TV4 på fredagskvällen sa han att Wennerholm gav honom 5.000 kr för att värva nya moderata medlemmar. Wennerholm säger till DN att Adan ”ljuger”. Wennerholm har polisanmält Adan.
 

Mats J Larsson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.