Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Elektronisk övervakning

FRA-chefen bekräftar hemligt utbyte av uppgifter

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

FRA byter information med andra länder, medger FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson. Men vilken sorts information, och vilka länder det rör sig om, är hemligt.

FRA byter information med andra länder, medger FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson. Men vilken sorts information, och vilka länder det rör sig om, är hemligt.

- Jag har egentligen semester nu, säger Ingvar Åkesson när DN möter honom i FRA:s lokaler på Lovön.

Men någon ostörd vila lär han inte få - FRA-debatten rasar vidare med full kraft. I går kom nya uppgifter som säger att det huvudsakliga syftet med att ge FRA tillstånd till kabelspaning är att de ska kunna avlyssna rysk information som passerar Sveriges gränser. Informationen säljs sedan vidare till andra länder.

Annons:

- Vi kommenterar inte enskildheter, men alldeles självklart är att det ligger i vårt lands intresse att veta vad som sker i vår nära omgivning. Så har det alltid varit, säger Ingvar Åkesson

Han vill inte berätta vilka länder FRA byter information med. De skulle inte bli så glada då, säger han. Men det rör sig bara om demokratier, och all information samlas i första hand in för att gagna svenska intressen.

- Men många gånger kan sådan information vara av intresse även för andra länder. Då kan vi, om vi delar med oss av den, få information i utbyte som tjänar den svenska statsledningen men som vi själva inte lyckats få tag i.

I dag undrar många vilken information FRA egentligen är ute efter. Oron över att privata mejl, telefonsamtal och sms ska avlyssnas är stor. Ingvar Åkesson nekar bestämt till att så är fallet. Han upprepar sitt mantra: FRA ska inte spana på svenska folket.

- Jag har full förståelse för att de som tror det blir oroliga, säger han.

Vilka syften har då kabelspaningen? Ingvar Åkesson räknar upp några. IT-attacker är ett växande problem och ett av de största hoten mot rikets säkerhet, säger han. För att avvärja sådana krävs spaning i kabel. Spridning av massförstörelsevapen och terroristattacker oroar honom också.Och tvärt emot vad vissa kritiker säger är spaningen, enligt honom, betydelsefull för Sveriges utlandsstyrkor.

Annons:

- Det finns mycket, mycket information på det som vi kallar för det globala nätet, till exempel om säkerhetsläget i Afghanistan. Den kan vi komma åt genom den här kabelaccessen. Tro det eller ej, det är väldigt mycket trafik som går genom Sverige.

Men om mycket utländsk trafik passerar Sveriges gränser via kabel måste ju mycket inhemsk information också göra det?

- Den kan mycket väl gå över rikets gräns och komma tillbaka igen, medger Ingvar Åkesson.
Den svenska informationen ska sållas bort med hjälp av speciella sökbegrepp, fortsätter han. Det handlar sällan om enskilda ord, utan om begrepp som är uppbyggda av flera delar. Alla delar måste stämma för att det ska bli träff.

- Om man till exempel sprider massförstörelsevapen kan det vara kemiska formler, som kan sättas i samband med vissa organisationer.

- Då kan man se: oj, de här håller på och köper någonting som ska användas för att göra en kemisk bomb.

Även om det inte finns någon anledning för svenskarna att oroa sig över FRA:s avlyssning är det bra om de är medvetna om att mycket trafik går via utlandet, tycker Ingvar Åkesson.

- Den kan ju bli föremål för and­ra länders underrättelseverksamhet.

Om oskyldiga medborgare avlyssnas finns inga garantier för att de får reda på det i efterhand. Detta har många kritiker vänt sig emot. Ingvar Åkesson säger att enskilda personer kan fråga FRA om de avlyssnats.
- Men i många fall är det sekretessbelagt.

Varför det?
- Det kan avslöja våra metoder och vår förmåga.

Hur ska man veta att allt gått rätt till om man inte vet att man blivit avlyssnad?

- Riksdagen har satt upp de här reglerna. Sedan finns kontrollorganen. Det har lagrådet tyckt är en tillräckligt rättssäker modell. Man inser alltså att i vissa fall kan man inte lämna ut uppgifter därför att det skadar ett annat intresse, säger han.

Regeringen och försvarsmakten är FRA:s största uppdragsgivare. Ingvar Åkesson oroas inte särskilt mycket av tanken på att en fiktiv, framtida regering skulle frestas att missbruka de möjligheter som signalspaningslagen medför.

- Det är ofta jag hör det här argumentet, "men tänk om det kommer en diktator?" En diktator skulle väl sätta sig över alla andra regler också, säger han.

Andra myndigheter kan också vända sig till FRA. Till exempel kan Säpo be om särskilda inriktningar på spaningen. I dag avgör FRA själva hur det blir, men när den nya lagen träder i kraft ska en tillståndsmyndighet ha sista ordet.

- Det får aldrig bli som en del beskyller systemet för, att Säpo kan vända sig till oss för att få tillstånd efter att ha fått nej i en domstol, säger Ingvar Åkesson.

Kan det hända?- Nej.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 26  0 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 646  0 tweets  645 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 7  0 tweets  6 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 79  0 tweets  78 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 3862  0 tweets  3862 rekommendationer  0 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
Annons:

 Förödande för flickor. Väntas öka lavinartat, enligt rapport från Unicef.

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 22  0 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 529  0 tweets  528 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 178  0 tweets  176 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: