Elektronisk övervakning

FRA-chefen bekräftar hemligt utbyte av uppgifter

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

FRA byter information med andra länder, medger FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson. Men vilken sorts information, och vilka länder det rör sig om, är hemligt.

FRA byter information med andra länder, medger FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson. Men vilken sorts information, och vilka länder det rör sig om, är hemligt.

- Jag har egentligen semester nu, säger Ingvar Åkesson när DN möter honom i FRA:s lokaler på Lovön.

Men någon ostörd vila lär han inte få - FRA-debatten rasar vidare med full kraft. I går kom nya uppgifter som säger att det huvudsakliga syftet med att ge FRA tillstånd till kabelspaning är att de ska kunna avlyssna rysk information som passerar Sveriges gränser. Informationen säljs sedan vidare till andra länder.

Annons:

- Vi kommenterar inte enskildheter, men alldeles självklart är att det ligger i vårt lands intresse att veta vad som sker i vår nära omgivning. Så har det alltid varit, säger Ingvar Åkesson

Han vill inte berätta vilka länder FRA byter information med. De skulle inte bli så glada då, säger han. Men det rör sig bara om demokratier, och all information samlas i första hand in för att gagna svenska intressen.

- Men många gånger kan sådan information vara av intresse även för andra länder. Då kan vi, om vi delar med oss av den, få information i utbyte som tjänar den svenska statsledningen men som vi själva inte lyckats få tag i.

I dag undrar många vilken information FRA egentligen är ute efter. Oron över att privata mejl, telefonsamtal och sms ska avlyssnas är stor. Ingvar Åkesson nekar bestämt till att så är fallet. Han upprepar sitt mantra: FRA ska inte spana på svenska folket.

- Jag har full förståelse för att de som tror det blir oroliga, säger han.

Vilka syften har då kabelspaningen? Ingvar Åkesson räknar upp några. IT-attacker är ett växande problem och ett av de största hoten mot rikets säkerhet, säger han. För att avvärja sådana krävs spaning i kabel. Spridning av massförstörelsevapen och terroristattacker oroar honom också.Och tvärt emot vad vissa kritiker säger är spaningen, enligt honom, betydelsefull för Sveriges utlandsstyrkor.

- Det finns mycket, mycket information på det som vi kallar för det globala nätet, till exempel om säkerhetsläget i Afghanistan. Den kan vi komma åt genom den här kabelaccessen. Tro det eller ej, det är väldigt mycket trafik som går genom Sverige.

Men om mycket utländsk trafik passerar Sveriges gränser via kabel måste ju mycket inhemsk information också göra det?

- Den kan mycket väl gå över rikets gräns och komma tillbaka igen, medger Ingvar Åkesson.
Den svenska informationen ska sållas bort med hjälp av speciella sökbegrepp, fortsätter han. Det handlar sällan om enskilda ord, utan om begrepp som är uppbyggda av flera delar. Alla delar måste stämma för att det ska bli träff.

- Om man till exempel sprider massförstörelsevapen kan det vara kemiska formler, som kan sättas i samband med vissa organisationer.

- Då kan man se: oj, de här håller på och köper någonting som ska användas för att göra en kemisk bomb.

Även om det inte finns någon anledning för svenskarna att oroa sig över FRA:s avlyssning är det bra om de är medvetna om att mycket trafik går via utlandet, tycker Ingvar Åkesson.

- Den kan ju bli föremål för and­ra länders underrättelseverksamhet.

Om oskyldiga medborgare avlyssnas finns inga garantier för att de får reda på det i efterhand. Detta har många kritiker vänt sig emot. Ingvar Åkesson säger att enskilda personer kan fråga FRA om de avlyssnats.
- Men i många fall är det sekretessbelagt.

Varför det?
- Det kan avslöja våra metoder och vår förmåga.

Hur ska man veta att allt gått rätt till om man inte vet att man blivit avlyssnad?

- Riksdagen har satt upp de här reglerna. Sedan finns kontrollorganen. Det har lagrådet tyckt är en tillräckligt rättssäker modell. Man inser alltså att i vissa fall kan man inte lämna ut uppgifter därför att det skadar ett annat intresse, säger han.

Regeringen och försvarsmakten är FRA:s största uppdragsgivare. Ingvar Åkesson oroas inte särskilt mycket av tanken på att en fiktiv, framtida regering skulle frestas att missbruka de möjligheter som signalspaningslagen medför.

- Det är ofta jag hör det här argumentet, "men tänk om det kommer en diktator?" En diktator skulle väl sätta sig över alla andra regler också, säger han.

Andra myndigheter kan också vända sig till FRA. Till exempel kan Säpo be om särskilda inriktningar på spaningen. I dag avgör FRA själva hur det blir, men när den nya lagen träder i kraft ska en tillståndsmyndighet ha sista ordet.

- Det får aldrig bli som en del beskyller systemet för, att Säpo kan vända sig till oss för att få tillstånd efter att ha fått nej i en domstol, säger Ingvar Åkesson.

Kan det hända?- Nej.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

finland1000
Foto:AFP

 Valprognos i Finland. Väldigt jämt om vilket parti som blir näst störst. 3  3 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN på plats i Helsingfors. ”Nu är man besviken på regeringen.”

 I regeringen sedan 1979. Orolig valspurt för Svenska folkpartiet 42  14 tweets  28 rekommendationer  0 rekommendationer

gyllene_puff
Foto:AFP

 Skrämt hela stadsdelar. I morgon inleds rättegången mot Gyllene Gryning. 18  5 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

medelhavet1000
Foto:Google Maps, Reuters

 700 befaras döda. ”En av de största tragedierna på Medelhavet.” 448  13 tweets  434 rekommendationer  1 rekommendationer

 EU:s utrikesministrar i krismöte. Migrationspolitiken högst på agendan. 7  7 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

flyktingpress
Foto:Reuters

 DN:s Peter Loewe på Sicilien. Ström av flyktingar som korsar havet i livsfarliga båtar. 22  8 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Röda korset: Fler säkra och legala vägar in i Europa behövs. 36  31 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
isframryckning
Foto:AP

 Skjuter och skär halsen av dem. Förstör flera kristna kyrkor i nya filmen. 29  11 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

 Historiker om terrororganisationen. De brutala metoderna förskräcker. 1734  69 tweets  1662 rekommendationer  3 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: