S-krisen

”Han kommer bli ett problem för Borg och Reinfeldt”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ardalan Shekarabi ledde socialdemokraternas krisgrupp som analyserade valförlusten 2010 och tror att Stefan Löfven kan lyfta partiet igen. ”Han kommer bli ett problem för Anders Borg och Reinfeldt”, spår Shekarabi.

Ardalan Shekarabi ledde socialdemokraternas krisgrupp som analyserade valförlusten 2010 och tror att Stefan Löfven kan lyfta partiet igen. ”Han kommer bli ett problem för Anders Borg och Reinfeldt”, spår Shekarabi.

I kölvattnet av nederlaget i riksdagsvalet 2010 tillsatte Socialdemokraterna en krisgrupp för att analysera varför så många väljare svek partiet. Ordförande för krisgruppen var Ardalan Shekarabi, och en slutsats var att man behövde visa tydlighet i en fråga framför alla andra.

– Vi pekade på frågan om jobben, att ta fram en trovärdig politik för full sysselsättning. Och jag kan inte komma på en mer trovärdig person, säger Shakarabi till DN.se om Stefan Löfven som sedan 2005 lett fackförbundet IF Metall.

Annons:

– Jobben är en central fråga för vårt parti, och Löfven kommer att bli ett problem för Anders Borg och Reinfeldt, spår Shekarabi.

Om Stefan Löfvens egenskaper säger han:

– Han är kompetent och ödmjuk, med erfarenhet av att operativt ha lett en stor organisation på ett bra sätt.

Stefan Löfven sitter inte i riksdagen, utan det blir Sven-Erik Österberg som enligt flera källor kommer att bli Socialdemokraternas främste företrädare där. Ardalan Shekarabi menar att partiet samtidigt behöver bredda ledarskapet.

– Vi behöver ta fram flera personer som kan tala för socialdemokratin i olika frågor. Det är problematiskt att man ser färre och färre socialdemokrater i debatten. Vi kommer behöva mer kollektivt ledarskap.

Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och tongivande socialdemokrat, är inne på liknande tankar.

– Jag tycker vi ska ha en ordförande men fler måste kliva fram och ta ansvar, säger Stjernkvist till DN.se.

 – Vi kommer aldrig hitta någon som uppfyller alla krav. Inte ens Palme var väl Messias, även om det i efterhand kan låta som att han var en ledare som hade allt.

Enligt Stjernkvist finns en tradition och ett ideal inom socialdemokratin att söka efter ”en Ledare med stort L”, en tanke som partiet behöver röra sig bort från.

– Det parti som ska stå för folkrörelsetanken har satt sina ledare på en väldigt hög piedestal. Där finns en paradox, säger Lars Stjernkvist.

Stjernkvist betonar att partistyrelsen inte samlats och att något formellt beslut inte är taget. Men säger sig ändå ha stort förtroende för Stefan Löfven, om det blir han.

– Jag känner honom som en mycket kompetent person. En oerhört lugn och trygg person och en duktig förhandlare, alldeles uppenbart. Det är du bara om du har en tydlig inre politisk kompass. I dessa tider är det viktiga egenskaper i vårt parti.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

batra500
Foto:Jonas Eriksson

 Efter talmansmöte. Nya besked från Anna Kinberg-Batra (M). 118  5 tweets  113 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD får två extra ledamöter. ”Har haft tur i fördelningen.” 111  28 tweets  83 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ewa Stenberg: Åkessons utspel ökar pressen på samarbete. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tekniksajternas råd. Därför ska du inte ladda ner det nya operativsystemet IOS 8 i en Iphone 4S. 7  4 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

ios
Foto:Alamy

 ”Iphone slöare när Apple släpper ny modell”. Data stöder teorin. 187  7 tweets  176 rekommendationer  4 rekommendationer

Annons:
Susanne-Eberstein-puff
Foto:TT

 Susanne Eberstein (S) ligger bra till. Mormor till Hugh Grants barn. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Åkesson ökar trycket. ”Om någon vinner på nyval är det vi.”

 Löfven väntar på svar. ”Jag står ännu till förfogande.”

Annons:

 Armar och ben blir kalla och domnar. Hundratals ungdomar har fått uppsöka sjukhus. 25  6 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

Colombia-sjukdom-144
Foto:AFP
chef144
Foto:Alamy

 Kontorsanställdas val. Ingvar Kamprad och Fredrik Reinfeldt klår inte den populära kvinnan. 18  10 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: