S-krisen

”Han kommer bli ett problem för Borg och Reinfeldt”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ardalan Shekarabi ledde socialdemokraternas krisgrupp som analyserade valförlusten 2010 och tror att Stefan Löfven kan lyfta partiet igen. ”Han kommer bli ett problem för Anders Borg och Reinfeldt”, spår Shekarabi.

Ardalan Shekarabi ledde socialdemokraternas krisgrupp som analyserade valförlusten 2010 och tror att Stefan Löfven kan lyfta partiet igen. ”Han kommer bli ett problem för Anders Borg och Reinfeldt”, spår Shekarabi.

I kölvattnet av nederlaget i riksdagsvalet 2010 tillsatte Socialdemokraterna en krisgrupp för att analysera varför så många väljare svek partiet. Ordförande för krisgruppen var Ardalan Shekarabi, och en slutsats var att man behövde visa tydlighet i en fråga framför alla andra.

– Vi pekade på frågan om jobben, att ta fram en trovärdig politik för full sysselsättning. Och jag kan inte komma på en mer trovärdig person, säger Shakarabi till DN.se om Stefan Löfven som sedan 2005 lett fackförbundet IF Metall.

Annons:

– Jobben är en central fråga för vårt parti, och Löfven kommer att bli ett problem för Anders Borg och Reinfeldt, spår Shekarabi.

Om Stefan Löfvens egenskaper säger han:

– Han är kompetent och ödmjuk, med erfarenhet av att operativt ha lett en stor organisation på ett bra sätt.

Stefan Löfven sitter inte i riksdagen, utan det blir Sven-Erik Österberg som enligt flera källor kommer att bli Socialdemokraternas främste företrädare där. Ardalan Shekarabi menar att partiet samtidigt behöver bredda ledarskapet.

– Vi behöver ta fram flera personer som kan tala för socialdemokratin i olika frågor. Det är problematiskt att man ser färre och färre socialdemokrater i debatten. Vi kommer behöva mer kollektivt ledarskap.

Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och tongivande socialdemokrat, är inne på liknande tankar.

– Jag tycker vi ska ha en ordförande men fler måste kliva fram och ta ansvar, säger Stjernkvist till DN.se.

 – Vi kommer aldrig hitta någon som uppfyller alla krav. Inte ens Palme var väl Messias, även om det i efterhand kan låta som att han var en ledare som hade allt.

Enligt Stjernkvist finns en tradition och ett ideal inom socialdemokratin att söka efter ”en Ledare med stort L”, en tanke som partiet behöver röra sig bort från.

– Det parti som ska stå för folkrörelsetanken har satt sina ledare på en väldigt hög piedestal. Där finns en paradox, säger Lars Stjernkvist.

Stjernkvist betonar att partistyrelsen inte samlats och att något formellt beslut inte är taget. Men säger sig ändå ha stort förtroende för Stefan Löfven, om det blir han.

– Jag känner honom som en mycket kompetent person. En oerhört lugn och trygg person och en duktig förhandlare, alldeles uppenbart. Det är du bara om du har en tydlig inre politisk kompass. I dessa tider är det viktiga egenskaper i vårt parti.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Norr om Alingsås. Planet slog i grantopparna innan det kraschade.

vildsvin-244
Foto:Bengt Eurenius

 En pina för jägarna. Troligen ett kvardröjande resultat av katastrofen 1986 i Tjernobyl.

Annons:
Icloud-500
Foto:AP

 Nätexpertens bästa tips. ”Många vet inte ens vad som lagras i Icloud.” 43  16 tweets  27 rekommendationer  0 rekommendationer

 De vanligaste lösenorden 2013. Dessa bör du undvika. 35  5 tweets  27 rekommendationer  3 rekommendationer

 mInkAt*2§Ig*2eR3åR. Så skapar du lösenordens Fort Knox 39  6 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

Jennifer-Lawrence144
Foto: AP

 100 kan vara drabbade. Jennifer Lawrence en av dem: ”En uppenbar kränkning av privatlivet”. 39  2 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Enligt ryska soldatmödrar. ”Minst 200 ryska soldater ska ha dödats.” 15  8 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA-krav på vapenstöd. För att bekämpa Ryssland. 12  3 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

premium  Lärare och elever hugger i. Rustar bombad skola.

 Linjen som går till Arenastaden. 16.000 personer var med och röstade fram färgen. 591  31 tweets  560 rekommendationer  0 rekommendationer

tunnelbanaliten
Foto:TT

Men det återstår betydligt knivigare frågor kring den nya linjen.  Viktor Barth-Kron bloggar.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

  • Mest delat och rekommenderat på DN.se
Annons:
Annons:
Annons: