Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Hbt-S uttalar sig om Mustafa

Omar Mustafa måste ta sig en funderare över sin roll i Socialdemokraternas partistyrelse där han valdes in i söndags. Det menar Hbt-Socialdemokrater Sverige som under helgen diskuterar betydelsen av Mustafas koppling till kontroversiella talare.

– Man kan inte i en situation sitta i en organisation som har jobbat för samkönade pars rätt att gifta sig, och i nästa situation sitta i en organisation som inte tycker att samkönade äktenskap är okej, säger ordföranden för Hbt-Socialdemokrater Sverige, Anders Selin, som tycker att Omar Mustafas dubbla roller är problematiska för hans trovärdighet.

Hbt-Socialdemokrater i Sverige diskuterar frågan under förbundsstyrelsemötet, som pågår i dag och i morgon söndag. Förbundet kommer att göra ett uttalande under helgen, och innan dess vill Anders Selin inte säga vad partistyrelsen bör göra.

– Jag tycker däremot att Omar Mustafa själv borde ta en funderare över om han ska sitta kvar, om det är gynnsamt för Socialdemokraterna med tanke på den uppmärksamhet frågan har fått. 

Anders Selins kollega Mattias Sääksjärvi, ordförande i förbundets Stockholmförening, visar dock sitt stöd till Omar Mustafa. På Twitter skriver han att ”Drevet mot Omar Mustafa måste får ett slut” och länkar till sin Newsmill-artikel där han försvarar honom:

”Det finns många socialdemokrater som gjort betydligt mindre för att bevisa sitt avståndstagande än den muslimska kille som ägnat sin tid och kraft för att öppna upp till samtal både inom den islamska världen, samarbetat med många hbtq-personer, och genom att ha varit med och bildat en gemensam socialdemokratisk förening för både judar, muslimer och kristna”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.