Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Henrik Arnstad: Ideologiskt stoff visar fascismen i SD

Björn Söder i talarstolen under SD:s kommun- och landstingsdagar i Västerås i början av december.
Björn Söder i talarstolen under SD:s kommun- och landstingsdagar i Västerås i början av december. Foto: Per Groth / TT

En ideologianalys av Sverigedemokraterna och etiketten nyfascism kan inte utgå från mellankrigstidens ytliga politiska klichéer. I modern ­fascismforskning är begreppet ultranationalism centralt och SD:s sätt att exkludera medborgare ur nationen typiskt.

Det skriver vetenskapsjournalisten Henrik Arnstad på DN Debatt i dag, söndag. I korthet konstaterar han att den debatt som följde på partisekreterare Björns Söders uttalanden om att exempelvis judar inte ingår i den svenska nationen och statsminister Stefan Löfvens brännmärkning av SD som nyfascistiskt blev till ett politiskt minfält, som dessutom visade upp den svenska beröringsskräcken inför själva ordet nyfascism.

Arnstad skriver att ”den svenska debatten återspeglar ofta klichéartade fördomar om hur ’riktiga fascister’ måste se ut”. Han citerar fascismforskaren Robert O Paxtons beskrivning av ”dessa bedrägliga stereotyper”. Paxton skriver:

”En chauvinistisk demagog som harangerar en extatisk folkmassa, disciplinerade kadrer av marscherande ungdom, militanter iförda uniformt färgade skjortor som slår någon demoniserad minoritet sönder och samman, överraskningsanfall i gryningen och vältränade soldater som paraderar genom en erövrad stad.”

Därefter ställer Arnstad detta i jämförelse med vad ”en känd svensk professor nu säger om SD”:

”Den dagen Sverigedemokraterna börjar beteckna sig som revolutionära manschauvinister, yrkar på korporativism, kräver att alla partier utom det egna ska avskaffas, går till angrepp mot alla som tolkas som ’svaga’, vill återupprätta ett rasbiologiskt institut, uttrycker en önskan att återställa Sveriges gränser till vad som gällde före freden i Nystad 1721 och genomför en militant marsch mot Stockholm med idel partimedlemmar i folkdräkt i syfte att gripa makten – den dagen är de att betrakta som fascister.”

Professorns uttalande saknar vetenskaplig kvalitet, hävdar Arnstad, och fortsätter: ”Ingen ideologisk-politisk manifestation – fascistisk eller annan – ser likadan ut i dag som den gjorde 1922 eller 1933 (varken Hitler eller Mussolini grep för övrigt makten via statskupp).

I slutet av 1960-talet konstruerade exempelvis franska fascistiska intellektuella den så kallade neofascismen (’nyfascismen’). Fascismforskaren Kevin Passmore menar att dessa i praktiken översatte främlingsrädsla och intolerans till ett liberaldemokratiskt språk.

En studie av SD:s ideologimaterial visar, enligt Henrik Arnstad, att partiet både är ultranationalistiskt samt har en stark idévärld om nationens pånyttfödelse. ”Jag förvånas själv över hur tydligt detta återges.”

Inget parti är renlärigt ideologiskt, enligt Arnstad, och fortsätter: ”Fascismforskaren Nigel Copsey skriver att ett visst fascistiskt inflytande finns i hela den euroepiska ultranationalismen (även populister). Fascismen inom SD är en steglös skala, ständigt föränderlig. Där kan en viktig diskussion börja. Men att hävda att det inte existerar fascism inom SD är direkt felaktigt.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.