S-krisen

I dag kan Juholts tid vara över

”Vi har fortsatt förtroende för Håkan Juholt”, sa partisekreteraren Carin Jämtin när hon efter det utdragna mötet i verkställande utskottet mötte pressen på fredagen.

Foto: Magnus Hallgren ”Vi har fortsatt förtroende för Håkan Juholt”, sa partisekreteraren Carin Jämtin när hon efter det utdragna mötet i verkställande utskottet mötte pressen på fredagen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Håkan Juholt smet ut bakvägen efter det två dagar långa krismötet med partiledningen. Enligt uppgifter till SVT och TV4 kommer han att avgå inom kort. På lördagen håller han presskonferens i hemstaden Oskarshamn.

Håkan Juholt smet ut bakvägen efter det två dagar långa krismötet med partiledningen. Enligt uppgifter till SVT och TV4 kommer han att avgå inom kort. På lördagen håller han presskonferens i hemstaden Oskarshamn.

Redan i dag, lördag, kan Håkan Juholts tid som partiledare för Socialdemokraterna vara över. Vid 23-tiden på fredagskvällen meddelade Socialdemokraterna att Håkan Juholt i eftermiddag håller presskonferens i hemstaden Oskarshamn. Presschefen Fredrik Kornebäck vill inte säga mer om pressträffen än att Håkan Juholt kommer att vara den enda närvarande politikern. Enligt SVT:s och TV4 har Håkan Juholt kommit överens om med VU om att avgå, men att han själv ska få bestämma tidpunkten för denna.

När partisekreteraren Carin Jämtin tidigare på eftermiddagen meddelade att Håkan Juholt fortsätter som S-ledare hade han redan lämnat partihögkvarteret via en bakväg.

Annons:

– Vår partiordförande har åkt hem till Oskarshamn. Han behöver också vila sig, precis som vi andra. Vi har också uttalat att vi har fortsatt förtroende för honom, sa Jämtin under den korta pressträff där hon inte svarade på några frågor.

Den andra dagen av långa krismöten inleddes med att Håkan Juholt hävdade att hans ställning inte skulle diskuteras. Det blev ganska snart uppenbart att det inte var sant. Distrikten i såväl Västmanland som Örebro län gick öppet ut och krävde partiledarens avgång. Även Sörmland har meddelat partiledningen att de vill byta partiledare, erfar DN.

– Vi har lämnat ett enigt besked till VU men är väldigt noga med att inte säga offentligt vad det innehåller, säger Hans Ekström, ordförande i Sörmland.

Situationen blir extra intrikat då VU-ledamoten Sven-Erik Österberg är ordförande i Västmanland. Då andra distrikt samtidigt gick ut och uttryckte sitt stöd för Håkan Juholt blir det alltmer uppenbart att Socialdemokraterna, som regerat Sverige under större delen av landets moderna historia, plågas av ett öppet inbördeskrig.

– Vi går igenom den djupaste krisen i vårt partis historia och behöver verkligen samla ihop oss, säger Carin Jämtin.

Socialdemokrater DN talat med menar att händelserna de två senaste dagarna är unika i partiets historia. I ett parti, med en stark tradition av att visa lojalitet utåt, är öppna avgångskrav från parti­distrikt helt sensationellt.

Att Juholt, efter att på papperet ha vunnit striden, smiter ut en bakväg är, enligt DN:s källor, även det förvånande och ett tecken på att han är på väg bort.

Redan nästa fredag möts partistyrelsen, där flera av dem som krävt Håkan Juholts avgång sitter.

– Vi har haft diskussioner om de reaktioner som kommit inifrån vårt parti, hur situationen ser ut och hur vi ska gå vidare. De diskussionerna kommer vi på olika sätt att ta vidare, säger Carin Jämtin.

– Det här är inte det sista mötet utan vi kommer att behöva jobba vidare med olika typer av möten för att ta det socialdemokratiska partiet tillbaka dit där det ska vara, ett statsbärande parti som tar stor plats på den politiska dagordningen.

Pia Nilsson, vice ordförande i Västmanlands S-distrikt, säger till DN att avgångskravet togs enhälligt i torsdags kväll.

35 S-politiker från länet, kommunalråd, landstingsråd, riksdags­ledamöter och ordförandena i arbetarkommunerna, deltog i mötet.

– Partiordförandens tillkortakommanden har blockerat allt annat. När varje uttalande möts av misstänksamhet så måste man agera, sa hon till DN.

Hon menar att det inte är realistiskt att partiet kan vända sin negativa trend med Juholt vid rodret.

– Jag vill betona att vi känt ett väldigt starkt tryck från medlemmarna i den här frågan.

Efter VU-mötet meddelade både Västmanland och Örebro län att deras avgångskrav står fast.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

su24
Foto:AP De ryska stridsplanen ska ha varit av typen SU-24.

 Söder om Öland. Två plan korsade den svenska territorialgränsen. 103  15 tweets  78 rekommendationer  10 rekommendationer

 Säkerhetsexpert: Kränkningen ett test av vår försvarsförmåga. 9  3 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Putin i hemligt dokument. Även Kiev, Riga, Vilnius, Tallinn och Bukarest räknas som snabba kap. 364  27 tweets  331 rekommendationer  6 rekommendationer

putin_144102
Foto:AOP

 Ukrainas president i USA. Talade inför kongressen och mötte Obama.

 DN:s Michael Winiarski: Ockupationen kan bli permanent.

 BBC-journalister överfölls. Frågade om döda ryska soldater.

 Självständighet, eller? De första delresultaten väntas vid 03-tiden.

Annons:
SDZ
Foto:Anders Wiklund/TT

Innan vi stämplar folk som ”rasister” och ”fascister” bör vi fråga hur de tänker. Det finns mindre dramatiska tolkningar, skriver Maciej Zaremba.  Läs mer. 3815  195 tweets  3577 rekommendationer  43 rekommendationer

 Kolla DN Valbevakaren. Parti för parti ända ned på valdistriktet.

Annons:

 Framgår av utredning. Nya bostadsrättsföreningar kan pusta ut. 12  4 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Krockade på onsdagen. ”Vi utreder misstanke om att föraren inte sett sig för i korsningen.” 56  3 tweets  53 rekommendationer  0 rekommendationer

kungabil
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: