Almedalen 2012

Jimmie Åkesson tror att statsministern ringer efter valet

Publicerad 2012-07-01 06:22

Jimmie Åkesson (SD) i Almedalen 2011.

Foto: Roger Turesson Jimmie Åkesson (SD) i Almedalen 2011.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Jimmie Åkesson förväntar sig ett samtal från statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven efter valet 2014. Orsaken är den nya grundlagen som inför en obligatorisk omröstning i riksdagen om statsministerposten. – Den kan tvinga fram samtal och diskussioner som vi inte har sett tidigare, säger Sverigedemokraternas partiledare till DN.

Jimmie Åkesson förväntar sig ett samtal från statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven efter valet 2014. Orsaken är den nya grundlagen som inför en obligatorisk omröstning i riksdagen om statsministerposten. – Den kan tvinga fram samtal och diskussioner som vi inte har sett tidigare, säger Sverigedemokraternas partiledare till DN.

I går kväll kom han med färjan till Visby. I kväll håller den 33-årige SD-ledaren sitt andra tal i Almedalen.

Under första året i riksdagen tvingade Sverigedemokraterna fram flera omröstningar där rege­ringen förlorade. Under andra året har minoritetsregeringen Reinfeldt undvikit de flesta nederlag. Jimmie Åkesson tycker ändå inte att hans parti hamnat i en parlamentarisk skugga.

– Det indirekta inflytandet finns där. Titta bara på det femte jobbskatteavdraget som vi var med och stoppade. Nu skyllde regeringen på den ekonomiska krisen, men i själva verket handlade det om att det inte fanns ett stöd i riksdagen, säger han.

Åkesson tror att hans partis inflytande kan öka efter nästa val om SD:s ställning som tungan på vågen i riksdagen består. Orsaken är den nya grundlagen som tvingar fram en omröstning om statsministerposten – i praktiken en omröstning om hur regeringen ska se ut.

Hittills har en sådan omröstning inte behövt äga rum.

– Vi förväntar oss förstås att om vi ska ge praktiskt stöd till någon så ska vi få någonting tillbaka. Rimligen borde vi som vågmästarparti bli mer intressanta för att man faktiskt aktivt måste ha vårt stöd då, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna röstade som enda parti emot den nya grundlagen, men Åkesson säger att partiet inte motsatte sig den här delen av grundlagsförändringen utan att motståndet var kopplat till att EU-medlemskapet skrevs in i grundlagen.

– Det är rimligt att man röstar om vem som ska vara statsminister, säger han.

För att maximalt kunna utnyttja sin ställning efter nästa val siktar Åkesson, trots stabila opinionssiffror på strax över 5 procent, fortfarande på att bli större än Miljöpartiet och tredje största i riksdagen.

– Vi förväntar oss att om vi har samma parlamentariska läge som i dag så kan vi bli en mer intressant spelare.

Jimmie Åkesson är en av sverigedemokraterna som har personbevakning av Säpo. Han vill inte kommentera de ökade kostnaderna som DN beskriver i ett reportage i dag.

– Det är polisens bedömning som styr, säger han.

Han säger sig ha vant sig vid ständig bevakning.

– Det hade varit bättre om man sluppit, men nu är det som det är.

Hans tal i Almedalen i kväll handlar om välfärd och kriminalpolitik, ämnen som han tog upp även i sitt premiärtal i fjol. Den gången hade SD sista dagen under politikerveckan i Visby.

Nu är partiet först på plats enligt den roterande ordning som gäller för partierna. Men det blir konkurrens om uppmärksamheten både före och efter Åkessons tal.

Före arrangerar Gotlandsupproret en stor demonstration mot stigande färjepriser som väntas locka tusentals gotlänningar. Och kort efter talet är det EM-final i fotboll på tv.

Förra året subventionerade SD resorna till Gotland för sympatisörer från fastlandet. Så sker inte i år. Återstår att se hur många åhörare som kommer till Almedalen i kväll. På Gotland är SD svagt och sitter inte ens i öns regionfullmäktige.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

marquez500
Foto:AFP

”Hundra år av ensamhet.” Gabriel García Marquez dog på torsdagen. 54  25 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

Polisen utreder. Vittne såg flicka slitas in i bil i Järfälla, Stockholm.

Annons:

Kepler-186f. ”Detta är den bästa kandidaten för en beboelig planet som hittills har hittats.” 31  2 tweets  28 rekommendationer  1 rekommendationer

kepler244
Foto:Nasa/AFP
Annons:
Annons: