Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Joggare ska locka fler att kryssa

Moderaterna ska i höstens val trefaldiga antalet kandidater som kommer in i riksdagen via personkryss. Vägen dit går bland annat genom deltagande i motionslopp och moderata hundpromenader.

Sedan möjligheterna till personval infördes i Sverige till valet 1998 har antalet moderater som tagit sig in i riksdagen med personkryss minskat stadigt. Lite ironiskt för ett parti som var en varm anhängare av reformen.

– Vår analys är att våra kandi­dater inte tillräckligt kraftfullt drivit personvalskampanjer, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Därför har partiet haft en konferens där toppkandidaterna uppmanades av partiledningen att driva personvalskampanjer. I valet 2010 kom nio moderater in riksdagen tack vare personkryss. Det resultatet vill partiet tredubbla i september.

– Vi ska försöka nå målet att få in en personvald per valkrets, alltså 29 personvalda moderater, säger Kent Persson.

Han tror att engagerade kandidater kan fälla avgörandet i en jämn valrörelse.

– Det är ett bra sätt att få fart på vår kampanj, det visar bredden i partiet. Sedan är jag övertygad om att vi får många moderater som driver personvalskampanjer så kommer vi att öka det totala antalet rösterna för Moderaterna, säger Kent Persson.

För kandidater som planerar personvalskampanjer har Moderatledningen satt samman en handbok med tips: Att springa ett motionslopp i kampanjtröjor är ett råd. "Samla ihop ett gäng, dra på er kampanjtröjor och jogga, gå eller spring. De som inte vill eller kan delta kan dela ut vatten i M-muggar", uppmanar handboken.

Ett annat tips är att klä ut sin hund i moderata budskap. "Samla moderata hundägare. Sätt en skylt på hundarna med ett moderatbudskap och ta en gemensam promenad".

– Dörrknackning är vårt huvudsakliga sätt att berätta om vår politik. Men det är klart att det har betydelse om vi på promenaden med hunden är tillgängliga för att prata lite politik med väljarna eller kanske till och med i det där amatörloppet, säger Kent Persson som dock är osäker på hur mottagliga väljarna är för politik de sista kilometrarna i en löptävling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.