Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jonas Sjöstedts tal i Almedalen

På fredagskvällen talade Vänsterpariets ledare Jonas Sjöstedt i Almedalen. DN:s Erik Olsson direktrapporterade.

Erik Olsson: Vänsterpartiet inledde i morse sin dag i Almedalen med att presentera ett förslag om att satsa 1 miljard kronor på en välfärdsfond som ska stötta personal som vill ta över skolor, vårdcentraler och äldreboenden. Klockan 19.00 väntas partiledaren Jonas Sjöstedt inleda sitt tal från scenen i Almedalen och DN direktrapporterar.

hasserosen: Strax Jonas Sjöstedts tal. V har mest tur med vädret hittills #DNAlmedalen http://t.co/YD23fN47jJ

Erik Olsson: Parallellt med talet spelas VM-kvartsfinal mellan Tyskland och Frankrike och det har diskuterats hur Sjöstedts tal kommer stå sig i den konkurrensen om tittare tillika potentiella väljare. Men som min kollega påpekat nedan har han i alla fall tur med vädret - till skillnad från de partiledare som talat tidigare under Almedalsveckan.

Erik Olsson: Nu stiger Jonas Sjöstedt upp på scenen. Precis på utsatt tid.

Erik Olsson: Sjöstedt börjar med att kommentera de många "gula vackra atom-kraft-nej-tack-flaggorna" som vajar ute i publiken. "De tycker vi om", säger Sjöstedt.

Erik Olsson: Sjöstedt fortsätter sedan med att angripa Fredrik Reinfeldt, som han anser är passiv i sitt regerande, och övergår därefter till att prata om rasism. - I det här landet ska ingen judisk elev få höra att någon står på deras skola och förnekar förintelsen. Aldrig, säger Sjöstedt.

Erik Olsson: Med andra ord anser Sjöstedt att rektorer ska ha rätt att utestänga partier från skolor om de anser att de kommer att föra ut olämpliga budskap.

Erik Olsson: Nu berättar Sjöstedt en historia om "Jeanette" som jobbar inom äldrevården i Sverige.

Erik Olsson: Nu berättar Sjöstedt en historia om "Jeanette" som jobbar inom äldrevården i Sverige.

Erik Olsson: Nu berättar Sjöstedt en historia om "Jeanette" som jobbar inom äldrevården i Sverige.

Erik Olsson: Hon brukade arbeta för den kommunala hemtjänsten men en dag såldes hennes arbetsplats "till underpris". -Och ingen frågade vad Jeanette eller de äldre tyckte. Saker började förändras, tempot skruvades upp och det började handla om pengar och kunder inte om omsorg om de äldre, berättar Sjöstedt och fortsätter: - Jeanette berättade för mig att hon började skämmas för att hon inte kunde utföra arbetet så bra som tidigare. Efter några år såldes verksamheten igen till ett riskkapitalbolag. Ännu större nedskärningar följde. -Personalen arbetsdag är styrd till minsta minut. Och den som stannar lite längre hos någon riskerar att bli utskälld av chefen för att den blivit försenad, enligt Sjöstedt.

Erik Olsson: -Valet i september handlar om Jeanette, säger Sjöstedt.

Erik Olsson: -I grunden handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Ska det bygga på girighet och vinstintresse eller omtanke och solidaritet, säger Sjöstedt.

Erik Olsson: Sen leverar Sjöstedt det han tycker är svaret på frågan: -Det är dags att ta bort de privata vinsterna ur välfärden.

viktorbk: Han är onekligen den mest välartikulerade på scen den här veckan.

Erik Olsson: -Vinsterna ska ersätta av den stora demokratiseringen av välfärden, säger Sjöstedt. Och med det sagt kommer han in på det förslag som Vänsterpartiet presenterat under morgonen, det vill säga en välfärdsfond som ska stötta personal som vill ta över skolor, vårdcentraler och äldreboenden.

Erik Olsson: -Den här framtidens välfärd finns redan. Jag har besökt den, säger Sjöstedt. -Jag har varit på Gerdas äldreboende i Göteborg. Där får de äldre frågan när de vaknar: Vad vill du göra i dag?, säger Sjöstedt och berättar att de äldre kan gå på fotboll, de kan hänga i baren på kvällen och de har valt att ta bort svensktopp-musiken som tidigare spelade på äldreboendet. Gerdas är "en kommunal intraprenad" där de anställda bestämmer, berättar Sjöstedt och förklarar att om han får bestämma ska det bli fler sådana i Sverige.

viktorbk: RT @kwasbeb: det roliga med anekdotretorik är dock att det kan rättfärdiga i princip allt. ”jag träffade blåsfisken Lars igår. hen HATAR fö…

Erik Olsson: Efter vinsterna i välfärden övergår Sjöstedt att tala om jämställdhet och feminism och förklarar att V anser att mamma och pappa-månaderna ska delas lika.

Erik Olsson: Sjöstedt lägger nu fram hans visioner om det framtida samhälle han vill skapa: - En bra skola och en bra sjukvård som inte är en marknad. Det är inte något vi bara ska få om vi har tur, väljer rätt eller har pengar. Det är något vi gör tillsammans, säger han bland annat.

viktorbk: RT @emmlof: En gång var det en person som DOG av anekdotisk bevisföring. Så ni vet.

Erik Olsson: Sjöstedt skryter nu lite om att WWF ska ha sagt att V är det parti vars politik mest sammanfaller med WWF:s åsikter. - Det är vi väldigt stolta över.

Erik Olsson: WWF = världsnaturfonden (reds anm.)

Erik Olsson: ... och attackerar regeringens brist på miljöpolitik som Sjöstedt ser det: -En regering som tar klimatet på allvar låter inte Vattebfall köpa nya kolkraftverk i Holland. Man gör inte det, säger han bland annat.

Erik Olsson: -Klimatfrågan handlar om miljö men den handlar också om makt och pengar, säger Sjöstedt och fortsätter: -Vi måste ifrågasätta den ekonomiska modell som bygger på tillväxt och konsumtions. Den håller inte. För att rädda miljön "krävs omställning, det kräver rättvisa. Rött är det nya gröna" säger Sjöstedt.

hasserosen: Sjöstedt attackerade gruvspekulanter men lät bli att nämna Ojnare. #DNAlmedalen

Erik Olsson: -Vänsterpartiet har förslagen som vågar förändra. Med oss lägger Sverige om kurs, säger Jonas Sjöstedt och menar att V har vinden i ryggen. I dag är det V:s frågor som diskuteras enligt honom och med V gör Sverige en omsvängning.

Erik Olsson: -Välfärden är inte till salu, framtiden är inte till salu och vi är inte till salu. Det blir Jonas Sjöstedts slutord.

Erik Olsson: Och därmed är DN:s direktrapportering också över. Tack till er som följt oss!

Erik Olsson: Och därmed är DN:s direktrapportering också över. Tack till er som följt oss!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.