Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kent Persson förklarar sig om tillsynsmyndighet

Moderaternas partisekreterare Kent Persson förklarar nu vad han menade med utspelet om en ny tillsynsmyndighet för äldreomsorgen, trots att en sådan myndighet redan är på väg.

– Vår moderata arbetsgrupp tittar på att ta ett steg till och inrätta en välfärdsinspektion som ska hantera äldreomsorgsfrågor på samma sätt som vi har för skolan i dag, säger Persson till TT.

TT: Men den nya myndigheten ska ju bland annat ha den uppgiften.

– Vår arbetsgrupp har tittat på att vi skulle vilja ha en egen inspektion för just äldreomsorgen.

Kommer det inte att krocka med den nya myndigheten?

– Hur man genomför det får man titta på i ett längre perspektiv. Vi tycker att det är viktigt att ha en egen inspektion, säger Persson.

Från kristdemokratisk håll reagerade man på Kent Perssons utspel. KD:s partisekreterare Acko Ankarberg tyckte att det vore bra om Persson var mer insatt i KD:s politik. Partiledaren Göran Hägglund konstaterade på Twitter att det var tur att Moderaterna hann lansera förslaget innan den nya myndigheten är på plats.

Han skrev också ironiskt att han själv funderade på att lansera ett förslag som han skulle kalla jobbskatteavdrag.

– I grunden är det så att Kristdemokraterna har ett stort engagemang i de här frågorna. Det uppskattar jag. De har drivit på alliansen åt rätt håll. Nu är det ju så att alliansen i huvudsak är överens i de här frågorna. Jag tycker inte att vi har någon större spricka i det här, säger Kent Persson.

TT: Det har uppfattats som att ni stal KD:s förslag.

– Fast det har vi inte gjort. Vi är ju överens i regeringen om det vi för fram. Till det har vi en moderat utvecklingsgrupp som tittar på en rad olika frågor. Jag är ju fundersam på vad oppositionen tycker. Jag har bara sett att den är splittrad.

Kent Persson fick också nyligen kritik för att han hävdade att Moderaterna aldrig talat om massarbetslöshet, ändå tycker han inte att han kan jämföras med Håkan Juholt som anklagades för att skjuta från höften:

– Nej, inte alls, säger Kent Persson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.