Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Budgetstriden

Kritiken växer mot talmannen

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) anklagar talman Per Westerberg för att ha styrt sina tjänstemän till att dra ”en starkare slutsats än vad annars kanske hade varit nödvändigt” i utredningen om budgetbråket i riksdagen.

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) anklagar talman Per Westerberg för att ha styrt sina tjänstemän till att dra ”en starkare slutsats än vad annars kanske hade varit nödvändigt” i utredningen om budgetbråket i riksdagen.

Det sade det förra miljöpartistiska språkröret när ärendet nådde KU på fredagen.

– Det är en oerhörd anklagelse som jag tar bestämt avstånd ifrån. Det är djupt olyckligt om oppositionspartierna använder det här tillfället för att politisera talmansämbetet, säger Andreas Norlén (M), ledamot i KU.

Annons:

Efter torsdagens dramatik i riksdagen om de rödgrönas initiativ att riva upp nästa års sänkning av den statliga inkomstskatten hamnade frågan på fredagsmorgonen i KU. Där stärktes Peter Eriksson i sin uppfattning att talmannen beställt en tydlig slutsats av sina tjänstemän.

– Det stärker intrycket att det här är en sak experter kan tycka olika om, säger Peter Eriksson.

Han grundar sin slutsats på den redogörelse som Claes Mårtensson, chef för kammarkansliet, gjorde på fredagens KU-möte om hur den rättsutredning som gjorts kommit till. På 20 tätskrivna sidor väger utredningen för- och nackdelar mot varandra. I sista stycket tar utredningen ställning för den borgerliga synen att oppositionens agerande strider mot riksdagsordningen.

Vad var det avgörande, som du ser det, för att komma fram till den slutsatsen?

– Det är dels lagtextens ordalydelse där det talas om beslut vid ett tillfälle när det handlar om inkomstberäkningen. Om man accepterar att man kan ändra inkomstberäkningen genom den här typen av initiativ som det är fråga om har man direkt gått ifrån lagtextens ordalydelse som vi har sett det. Den andra viktiga omständigheten är syftet, som jag tror att alla är överens om, är att fullständiga budgetalternativ ska ställas mot varandra, säger Claes Mårtensson.

Han medger att riksdagens utskott samtidigt har en initiativrätt som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet med stöd av Sverigedemokraterna utnyttjat.

Annons:

– Det finns ingenting i lagen som uttryckligen förbjuder att man också tar initiativ på det här området, säger Claes Mårtensson som dock tycker att frågan ”i första hand” är juridisk.

Efter att Claes Mårtensson som opolitisk riksdagstjänsteman svarat på KU-politikernas frågor bakom stängda dörrar stärktes KU:s ordförande Peter Eriksson i sin övertygelse att slutsatsen att utredningens slutsats kom på beställning av deras chef, talmannen Per Westerberg som tidigare varit moderat minister.

– Talmannen hade begärt att man inte bara skulle göra en utredning, utan också komma med en slutsats om hur talmannen borde ställa sig, säger Peter Eriksson till DN.

Menar du att han har på något sätt styrt tjänstemännen till att dra en slutsats som de inte skulle dragit annars?

– ... Till att dra en starkare slutsats än vad som annars kanske hade varit nödvändigt, därför att det här blev ju så digitalt. Antingen måste han göra si eller så och det var utgångspunkten.

Moderaternas KU-representant håller inte med.

– Han bad om en rättsutredning och en rättsutredning bör rimligen landa i en rekommendation och det var vad han fick, säger Andreas Norlén.

Med Peter Erikssons uttalande skärps kritiken mot talmannens agerande. Före torsdagens omröstning i kammaren anklagades han för att ta parti för de borgerliga av Socialdemokraternas Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet.

KU:s behandling av ärendet fortsätter på tisdag. Då ska två alternativa skrivningar ha tagits fram – den ena för de borgerliga och den andra för de rödgröna som hittills haft stöd av Sverigedemokraterna.

SD:s KU-ledamot Jonas Åkerlund ville dock inte svara på frågor efter fredagens möte.

– Inga kommentarer, svarade han och skyndade förbi journalisterna.

Enligt Peter Eriksson gjorde Jonas Åkerlund inte heller under mötet någon markering hur SD ställer sig.

– Men man gav inte heller uttryck för någon ändrad uppfattning än vad man haft tidigare, säger Eriksson.

Därmed kan det dröja till nästa KU-möte på tisdag innan det står klart om de rödgröna fortfarande har SD bakom sig.

Då ska ärendet avgöras i KU. Dagen därpå, på onsdag, kan debatt och omröstning äga rum i kammaren, enligt Peter Eriksson.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

flyktingar1000
Foto:Daniel Nilsson

 DN/Ipsos. Blocken står stabila – men andelen osäkra väljare ökar. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD:s Jomshof: Vi kan tappa 2–3 procentenheter efter helomvändningen.

 Ewa Stenberg: Nu finns det flera olika alternativ för de väljare som låtit invandringspolitik avgöra. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Ewa-Stenberg-2
Foto:DN
ingers-10000
Foto:AP, TT

 Svenskan blev 103 år. Deltog i OS i Los Angeles 1932 och i Berlin 1936.

hollandeputin
Foto:AFP

 ”Vår fiende är IS.” Ryssland säger att de är redo att stödja andra grupper. 30  0 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Putin: ”Driver oss in i återvändsgränd.” Ordkrig efter nedskjutning. 18  0 tweets  14 rekommendationer  4 rekommendationer

flyg288
Foto:AP

  Ska stödja Frankrike i kampen mot IS. Planen ska användas för spaning. 17  0 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Höjdes förra veckan. Bryssel sänker hotnivån från ”mycket allvarlig”.

 Moské avspärrad i Berlin. Tillslag i Tyskland och Marocko. 9  0 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 El Salvador. Högt uppsatt katolsk präst sparkad för sex med minderårig.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: