Budgetstriden

Kritiken växer mot talmannen

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) anklagar talman Per Westerberg för att ha styrt sina tjänstemän till att dra ”en starkare slutsats än vad annars kanske hade varit nödvändigt” i utredningen om budgetbråket i riksdagen.

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) anklagar talman Per Westerberg för att ha styrt sina tjänstemän till att dra ”en starkare slutsats än vad annars kanske hade varit nödvändigt” i utredningen om budgetbråket i riksdagen.

Det sade det förra miljöpartistiska språkröret när ärendet nådde KU på fredagen.

– Det är en oerhörd anklagelse som jag tar bestämt avstånd ifrån. Det är djupt olyckligt om oppositionspartierna använder det här tillfället för att politisera talmansämbetet, säger Andreas Norlén (M), ledamot i KU.

Annons:

Efter torsdagens dramatik i riksdagen om de rödgrönas initiativ att riva upp nästa års sänkning av den statliga inkomstskatten hamnade frågan på fredagsmorgonen i KU. Där stärktes Peter Eriksson i sin uppfattning att talmannen beställt en tydlig slutsats av sina tjänstemän.

– Det stärker intrycket att det här är en sak experter kan tycka olika om, säger Peter Eriksson.

Han grundar sin slutsats på den redogörelse som Claes Mårtensson, chef för kammarkansliet, gjorde på fredagens KU-möte om hur den rättsutredning som gjorts kommit till. På 20 tätskrivna sidor väger utredningen för- och nackdelar mot varandra. I sista stycket tar utredningen ställning för den borgerliga synen att oppositionens agerande strider mot riksdagsordningen.

Vad var det avgörande, som du ser det, för att komma fram till den slutsatsen?

– Det är dels lagtextens ordalydelse där det talas om beslut vid ett tillfälle när det handlar om inkomstberäkningen. Om man accepterar att man kan ändra inkomstberäkningen genom den här typen av initiativ som det är fråga om har man direkt gått ifrån lagtextens ordalydelse som vi har sett det. Den andra viktiga omständigheten är syftet, som jag tror att alla är överens om, är att fullständiga budgetalternativ ska ställas mot varandra, säger Claes Mårtensson.

Han medger att riksdagens utskott samtidigt har en initiativrätt som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet med stöd av Sverigedemokraterna utnyttjat.

– Det finns ingenting i lagen som uttryckligen förbjuder att man också tar initiativ på det här området, säger Claes Mårtensson som dock tycker att frågan ”i första hand” är juridisk.

Efter att Claes Mårtensson som opolitisk riksdagstjänsteman svarat på KU-politikernas frågor bakom stängda dörrar stärktes KU:s ordförande Peter Eriksson i sin övertygelse att slutsatsen att utredningens slutsats kom på beställning av deras chef, talmannen Per Westerberg som tidigare varit moderat minister.

– Talmannen hade begärt att man inte bara skulle göra en utredning, utan också komma med en slutsats om hur talmannen borde ställa sig, säger Peter Eriksson till DN.

Menar du att han har på något sätt styrt tjänstemännen till att dra en slutsats som de inte skulle dragit annars?

– ... Till att dra en starkare slutsats än vad som annars kanske hade varit nödvändigt, därför att det här blev ju så digitalt. Antingen måste han göra si eller så och det var utgångspunkten.

Moderaternas KU-representant håller inte med.

– Han bad om en rättsutredning och en rättsutredning bör rimligen landa i en rekommendation och det var vad han fick, säger Andreas Norlén.

Med Peter Erikssons uttalande skärps kritiken mot talmannens agerande. Före torsdagens omröstning i kammaren anklagades han för att ta parti för de borgerliga av Socialdemokraternas Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet.

KU:s behandling av ärendet fortsätter på tisdag. Då ska två alternativa skrivningar ha tagits fram – den ena för de borgerliga och den andra för de rödgröna som hittills haft stöd av Sverigedemokraterna.

SD:s KU-ledamot Jonas Åkerlund ville dock inte svara på frågor efter fredagens möte.

– Inga kommentarer, svarade han och skyndade förbi journalisterna.

Enligt Peter Eriksson gjorde Jonas Åkerlund inte heller under mötet någon markering hur SD ställer sig.

– Men man gav inte heller uttryck för någon ändrad uppfattning än vad man haft tidigare, säger Eriksson.

Därmed kan det dröja till nästa KU-möte på tisdag innan det står klart om de rödgröna fortfarande har SD bakom sig.

Då ska ärendet avgöras i KU. Dagen därpå, på onsdag, kan debatt och omröstning äga rum i kammaren, enligt Peter Eriksson.

Andra har läst

Mer från förstasidan

Örstadius-delad
Foto:Nils Öhman/Erik Ardelius

 Trots larm. Comhem har känt till allvarliga brister i mer än ett år. 85  17 tweets  64 rekommendationer  4 rekommendationer

 Lätt att ta över hemelktronik. DN styrde skrivare tre mil bort. 334  28 tweets  301 rekommendationer  5 rekommendationer

 Så lätt kan det hackas. Brister i Bredbandsbolagets modem. 953  135 tweets  766 rekommendationer  52 rekommendationer

 Tipsa DN om nyheter. Skriv till våra granskande reportrar.

 Tusen rum och kök. Turkiets presidentens nya bostad upprör både opposition och miljökämpar. 60  6 tweets  54 rekommendationer  0 rekommendationer

palats144
Foto:AFP
knark144102
Foto:TT

 Ny studie. Här är den mest effektiva metoden för att få kriminella att sluta begå brott.

Annons:
kladdkakapuff
Foto:Niki Norberg

Ingen tror den består av så nyttiga ingredienser.  Barnens favorit.

 Vinnaren av ”Hela Sverige bakar”: ”Jag gillar hälsosamma bakverk.”

ambassad2-500
Foto:TT

 Sverige erkänner Palestina. Israel kallar hem ambassadör i protest. 1511  48 tweets  1460 rekommendationer  3 rekommendationer

 DN Ledare. Regeringens beslut är dessvärre ett slag i luften. 35  9 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Testa dina kunskaper. Vad vet du om Palestina? 74  3 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

 Därför fördömer FP regeringens beslut. Borgerliga partierna splittrade om Palestina. 234  11 tweets  221 rekommendationer  2 rekommendationer

ohlssonliten
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: