Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Löfven borde satsa på kvinnor”

På fredagen hålls en riksdagsdebatt om riskkapital i den skattefinansierade vården på initiativ av Socialdemokraterna. Men partiets ekonomisk-politiska talesperson Tommy Waidelich kommer inte att delta. Det gör i stället Jennie Nilsson, vice ordförande i skatteutskottet.

Detta har spätt på spekulationerna om att Tommy Waidelich, som utsågs till ekonomisk-politisk talesperson av Håkan Juholt, är på väg att petas.

Men så är inte fallet, enligt hans pressekreterare som har uppgett att Tommy Waidelich är i Spanien och därför inte kan delta i debatten.

Många är ändå övertygade om att Waidelich är uträknad och att det bara är en tidsfråga innan Stefan Löfven utser en ny person till den tunga posten. En av dem är Lotta Gröning, debattör och tidigare chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

– Löfven måste satsa på en skicklig ekonom. Jag tror inte på det här att de sätter politiker på områden de inte kan. Waidelich var för svag från början och har ju aldrig gjort något större väsen av sig. Det var nästan så att man fick moderskänslor när han pratade. Han höll inte måttet, säger hon till DN.se.

Att Jennie Nilsson kommer att representera Socialdemokraterna i fredagens riksdagsdebatt blir spännande, tycker Lotta Gröning.

– Jag tycker att det är jätteroligt att Jennie Nilsson får ta debatten på fredag. Det vore smart av Löfven att satsa på unga tjejer och låta dem kliva fram. Ingen har satsat på kvinnor sedan Ingvar Carlsson.

Om Jennie Nilsson har några chanser att bli Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson låter Lotta Gröning vara osagt. Men hon har ändå klart för sig vilka egenskaper Waidelichs efterträdare bör ha.

– Den personen måste vara nytänkande, kunna ekonomi utan och innan och vara en skicklig talare med utstrålning. Det är mycket som krävs och det är inte säkert att det sitter någon i riksdagen just nu som har allt detta.

Vad bör Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson fokusera på?

– Inte skälla på regeringen. Nu måste Socialdemokraterna formulera en egen politik. Annars är det kört. Det går så pass bra för regeringen och Anders Borg och om inte Socialdemokraterna kommer med en politik som skiljer ut dem från regeringen spelar det ingen roll för väljarna vad de röstar på, då tar de det alternativet som ger dem mest pengar i plånboken.

Vem tror du har störst chanser att bli ny ekonomisk-politisk talesperson?

– Thomas Östros är förmodligen körd även om han är oerhört skicklig. Jag skulle tro att Löfven gillar Thomas Östros, frågan är bara om han vågar lyfta fram honom. Annars gillar jag Pagrotsky jättemycket. Men han har ju legat så förfärligt lågt den senaste tiden. Hade han velat ta debatten på fredag hade han säkert gjort det.

Du sa tidigare att Löfven borde satsa på unga kvinnor. Kan inte Marika Lindgren Åsbrink i så fall vara aktuell? Hon var ju ekonomisk rådgivare åt Juholt och har beskrivits som en stigande stjärna i partiet?

– Hon är också duktig. Men för det första sitter hon inte i riksdagen och för det andra är jag lite trött på när socialdemokratin blir ett familjeföretag. Jag undrar om inte väljarna och medlemmarna också är trötta på det. Det är inte bra att både mamman och pappan (Anne-Marie Lindgren och Erik Åsbrink reds. anm.) varit framstående socialdemokrater. Dessutom har hon redan ett bra jobb inom partiorganisationen, säger Lotta Gröning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.