Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Löfven försvarar Wallström

Margot Wallström har inte ”anklagat Israel för någonting” säger Stefan Löfven.
Margot Wallström har inte ”anklagat Israel för någonting” säger Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani/TT

Statsminister Stefan Löfven tar utrikesminister Margot Wallström i försvar efter att hon återigen hamnat i konflikt med den israeliska regeringen.

”Vi är Israels vänner och med sina vänner måste man kunna diskutera mänskliga rättigheter”, säger Löfven.

Sveriges utrikesminister är inte längre välkommen i Israel, har den israeliska regeringen deklarerat. Skälet som pekas ut är uttalanden som Margot Wallström (S) gjort i riksdagsdebatter. Wallström har haft synpunkter på den israeliska terroristbekämpningen och omfattningen av det dödliga våld som använts mot misstänkta gärningsmän.

– När Margot Wallström förnekar Israels rätt att försvara sig mot terror så stöder hon terrorn, sade kabinettssekreterare Dori Gold, talesperson för Israels regering, i ett uttalande i onsdags.

Statsminister Stefan Löfven, (S) är mycket bekymrad över den diplomatiska kris som uppstått. Det medgav han vid en pressträff på konferensanläggningen Rönneberga utanför Stockholm, där han på torsdagen stod värd för ett möte med alla de nordiska S-partiledarna.

– Det är en olycklig situation som vi är i. Vi har nu diplomatiska kontakter med Israel och jag hoppas att vi kan komma till en situation igen där vi har en mycket bättre relation med Israel, säger Stefan Löfven.

Han anser dock inte att Sverige har gjort något fel och backar upp sin utrikesminister. Stefan Löfven försvarar de uttalanden som Margot Wallström har gjort.

Israel portar Wallström och kallar upp ambassadören

– Utrikesministern har aldrig anklagat Israel för någonting. Hon har gett uttryck för samma sak som EU:s höga representant för utrikes frågor Federica Mogherini, ett behov av att man utreder det här. Inte hur man utreder det men att det görs en trovärdig utredning, säger Stefan Löfven.

Det väckte stor internationell uppmärksamhet när den rödgröna svenska regeringen i höstas kungjorde att Sverige skulle erkänna Palestina som stat. Regeringen fick också kritik av oppositionen i riksdagen för att beskedet kom helt oväntat i regeringsförklaringen, utan föregående rådslag över parti-gränserna.

Även då uppstod en kris i relationen till Israel. Ambassadören

i Stockholm Isaac Bachman kallades hem för en tid men sedan normaliserades kontakten igen.

Stefan Löfven bedyrar dock att den svenska regeringen inte ensidigt tar ställning för någon part.

– Vi är Israels vänner, vi är vänner av fred och försoning i regionen och vi står upp för båda parters rätt. Men med vänner måste man också kunna diskutera sådana viktiga frågor som mänskliga rättigheter, säger statsministern.

Efter Israels reaktion i onsdags på uttalandena gav utrikesminister Margot Wallström en skriftlig kommentar där hon förklarade att ”vi vill ha en god relation till Israel och föra en aktiv dialog som även inkluderar värderingar”. Hon ville på torsdagen inte göra några ytterligare kommentarer utan låter tills vidare de diplomatiska kanalerna sköta dialogen med Israel.

Utrikesdepartementet, UD, understryker samtidigt att önskan om en grundlig undersökning av vilka metoder israeliska säkerhetsstyrkor använder för att stoppa de palestinska terrorattackerna är något som lyfts även av EU:s höga representant i utrikesfrågor, Federica Mogherini. I ett uttalande från oktober kräver Mogherini att Israel genomför en sådan undersökning.

Enligt uppgift till DN tolkar UD Israels reaktion som en missnöjesyttring över att Sverige har erkänt Palestina som en självständig stat. Syftet ska enligt källor på UD vara att avskräcka andra EU-länder från att göra samma sak.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.