Almedalen 2012

Löfven i Almedalen: Vi ska forma vår egen framtid

Uppdaterad 2012-07-07 15:33. Publicerad 2012-07-07 14:50

En socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar framtid är Stefan Löfvens vision, förmedlad i Almedalentalet.

Foto: Henrik Montgomery / Scanpix En socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar framtid är Stefan Löfvens vision, förmedlad i Almedalentalet.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Stefan Löfven, Socialdemokraternas ordförande sedan den 27 januari, talade sig varm för ett slags kontrakt där mellan medborgare och samhälle – ”ett handslag” – med målet att skapa ”hållbar frihet” när han på lördagen intog talarstolen i Almedalen.

Stefan Löfven, Socialdemokraternas ordförande sedan den 27 januari, talade sig varm för ett slags kontrakt där mellan medborgare och samhälle – ”ett handslag” – med målet att skapa ”hållbar frihet” när han på lördagen intog talarstolen i Almedalen.

DN.se rapporterade direkt:

Kraftiga applåder möter Löfven innan han ens yttrat ett ord. Den nye partiordföranden hälsar två företrädare välkomna, Mona Sahlin och Håkan Juholt, ”och alla andra”.

S-ledaren inleder med att fördöma våldet i Syrien:

– Till listan av förbrytare mot mänskliga fri- och rättigheter kan tyvärr läggas ännu ett namn: Bashar al-Assad, säger Stefan Löfven och understryker att S stöder medlare Kofi Annans fredsplan.

Därefter går han över till att beskriva problemen som möter oss boende i Europa.

– Man måste både rädda ekonomin i dag och bygga upp inför framtiden, säger han och säger att han gläds över EU-ledarnas överenskommelse tidigare i veckan.

Löfven konstaterar att i jämförelse med många länder i övriga Europa står Sverige starkt, samtidigt understryker han att i det europeiska samarbetet för att bemästra den ekonomiska krisen så får aldrig kampen mot arbetslösheten komma i bakgrunden.

– Den här regeringen sitter och väntar på bättre tider, Sverige väntar på en bättre regering, säger S-ledaren och beskriver Reinfeldts regeringspolitik som ”valtaktisk”.

– En hållbar frihet är för mig inget slagord, inget ensidigt löfte utan ett handslag. För individen att dra sitt strå till stacken och samtidigt ta ansvar för varandra. För samhället en politik för arbete åt alla, omställning till ett både ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle – det är det framtidskontrakt jag vill se, säger Löfven.

Han nämner tre fundament för detta ”handslag”· Sunda offentliga finanser, en aktiv näringspolitik och investeringar i utbildning och innovation.

– Den offentliga upphandlingen vill vi ska användas mycket effektivare. Vi måste en gång för alla säkra patentskyddet för små och medelstora företag. Så säkrar vi innovationskedjan, säger Löfven och talar sig varm för det innovationspolitiska råd han vill inrätta, bland annat med mål att få fart på medicinsk forskning i Sverige.

S-ledaren konstaterar att svenska företag, mitt i arbetslösheten, har svårt att få tag i personal med den kompetens som man efterfrågar. Det måste mötas med stärkta resurser till skolan, hävdra han.

– Vi ska investera i forskningen om det framtida lärandet. Regeringen måste dra tillbaka förslagen om nedskärningar i skolan.

– Fler ungdomar måste kunna komma hem och stolt berätta för sina föräldrar om sitt första jobb, säger Stefan Löfven.

Alla ska ha möjlighet att öka sitt värde, säger Löfven och pekar på att S motsätter sig ideerna från några borgerliga partier om sänkta löner till unga som medel att få fart på sysselsättningen.

Löfven tar upp välfärdsfrågan, agiterar för en ”gemensam välfärd”.

– Det river hinder för din framgång, säger han.

– Din framgång blir vår gemensamma styrka, därför hjälps vi åt, säger Stefan Löfven och sammanfogar begreppen social och ekonomisk hållbarhet.

– Låt mig säga så här: Människan har odlat upp kontinenter, byggt upp efter två världskrig. Individens förmåga och politikens förmåga är enorm, framtiden är inte ödesbestämd, det är vi som formar vår framtid. Detta får vi aldrig glömma, säger Löfven.

Ingen kan stå för tanken om en hållbar framtid ensam, påpekar Löfven.

– Just därför lanserar vi socialdemokrater i dag idén om hållbara innovationer.Vi socialdemokrater avsätter i vår budget en miljard kronor för fler svenska ideer.

– Vi bygger en hållbar frihet, en ansvarstagande frihet. Tack för att ni har lyssnat!

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

polen
Foto:Lukasz Szelemej/AP Amerikanska fallskärmsjägare på plats i Polen på onsdagen.

Ska ha återtagit stad. Upprorsmän i Slovjansk förbereder sig på anfall. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Mynt markerar annektering av Krim. Specialutgåva i Ryssland.

Madeleine-Mccann-144
Foto:AP

Försvunna Medeleine McCann. 18 fall där en man tagit sig in i semesterhem i trakten där den brittiska familjen bodde i Portugal. 24  4 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Daniel Poohl, chefredaktör för Expo: Uppdrag Gransknings reportage är en hjärtskärande och skrämmande berättelse om hat, hot och våld. 224  63 tweets  161 rekommendationer  0 rekommendationer

poohl
Foto:TT

Nationaldemokraterna läggs ned. Enligt partiledare Marc Abramsson. 31  18 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: