Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M-kandidater närmare SD än det egna partiet

"Jag trivs inte i sällskapet. Det är viktiga och komplicerade frågor, till exempel om det kommunala självstyret", säger Anders Hansson (M), riksdagsledamot från Vellinge. Hans svar i SVT:s valkompass överensstämmer till 79 procent med SD
"Jag trivs inte i sällskapet. Det är viktiga och komplicerade frågor, till exempel om det kommunala självstyret", säger Anders Hansson (M), riksdagsledamot från Vellinge. Hans svar i SVT:s valkompass överensstämmer till 79 procent med SD

Har du svårt att välja parti i riksdagsvalet? Du är inte ensam. En datakörning i SVT:s valkompass visar att 260 riksdagskandidater i själva verket står närmare ett annat parti än sitt eget. Fyra av Moderaternas kandidater hamnar närmare Sverigedemokraterna än det egna partiet.

SVT har lanserat en valkompass inför riksdagsvalet där väljare kan ta ställning i olika valfrågor för att veta vilket parti och vilken kandidat de står närmast. Även partiernas riksdagskandidater har fått möjlighet att ta ställning i frågorna. Nu har dataexperten Hampus Brynolf, chef för digital strategi på kommunikationsbyrån Intellecta, samlat kandidaternas svar på sajten Kandidatkollen och gjort det möjligt att se hur nära de står sina egna partier.

– Vi har en valrörelse som fokuserar på enskilda kandidater. Därför är det intressant att veta inte bara vem jag borde rösta på, utan också vilka andra kandidater som ingår i det partiet. Min utveckling av SVT:s valkompass ger ytterligare underlag. Skillnaderna mellan kandidaternas åsikter och partiets kan visa på om det finns en bred spridning eller smal åsiktskorridor i partiet, säger han.

1.907 riksdagskandidater har besvarat SVT:s enkät. I den har de tagit ställning till politiska förslag som ”Vinster ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård och omsorg” och ”Färre flyktingar ska få stanna i Sverige”.

Hampus Brynolfs datakörning visar att 260 av de svarande kandidaterna svarar så annorlunda jämfört med resten av sina partikamrater att de hamnar närmare ett annat parti än det egna.

Kolla din kandidat här: På kandidatkollen.se

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, har varit med och konstruerat frågeställningarna i SVT:s valkompass. Han anser inte att det är ett stort problem att några hamnar närmare andra partier.

– Om partiledaren står närmare ett annat parti blir det ju lite problematiskt. Men att åsikterna spretar är väl snarare ett hälsotecken. De som svarar förväntas svara som de själva tycker. Men ofta vet de vet vad partiet tycker och svarar nog också så. En annan förklaring kan vara att partierna ligger väldigt nära varandra i många frågor, säger Tommy Möller.

Mest otrogna partilinjen är Miljöpartiets och Moderaternas kandidater. Drygt var femte av partiernas riksdagskandidater står närmare ett annat politiskt alternativ.

– Det finns rimliga förklaringar i båda fallen. Genom forskning vet vi att Miljöpartiet är det parti som har den mest individualistiska partikulturen, med högt i tak och tillåtande mot avvikelser. För Moderaterna är nog förklaringen att förändringen av partiet under Reinfeldts tid inneburit att man övergivit en del traditionella partiståndpunkter. Många partiföreträdare längre ned på listorna har kanske inte hängt med i alla de svängarna, säger Tommy Möller.

Av alla de svarande riksdagskandidaterna är folkpartisten Fredrik Palmqvist från Kalmar den som står längst ifrån sitt parti. I SVT:s valkompass svarar han bara med partiet till knappt 50 procent, i stället överensstämmer svaren till 70 procent med Vänsterpartiets.

– Jag brukar skoja och säga att Folkpartiet är det minst onda av många onda ting. Jag skiljer mig från partilinjen framför allt eftersom jag vill att vi ska lämna EU. Många partikamrater har nog upplevt mig som svårplacerad, säger han.

Är du inte i fel parti då?

– Ja, det är man väl alltid. Många har föreslagit att jag ska starta ett eget parti men lokalt i Kalmar är det slående många frågor där jag är väldigt överens med Folkpartiet.

Men nu vill du till riksdagen där partipiskan nog viner hårdare än i Kalmar.

– Då får den vina väldigt mycket hårdare. Jag har stått länge för mina åsikter och kommer inte att ändra mig.

SVT:s valkompass har redan orsakat bekymmer för politiker. Kristdemokraternas kandidat Samuel Nygren från Uppsala hoppade i lördags av sin kandidatur på grund av sina svar i enkäten. Han hade placerat sig nära Sverigedemokraterna genom att ha svarat att färre flyktingar ska få stanna i Sverige och att han var mot ett mångkulturellt samhälle och fri vård till papperslösa. Samuel Nygren har tidigare jämfört islam med nazism på sociala medier.

Datakörningen i SVT:s valkompass visar att flera kandidater i de olika partierna står nära Sverigedemokraterna. Vanligast är det i Moderaterna där fyra av kandidaterna hamnar närmare SD än det egna partiet, och ytterligare tio av dem är näst närmast SD.

Bland dem finns Anders Hansson, riksdagsledamot från Vellinge och på första plats på partiets valsedlar i södra Skåne. Hans svar överensstämmer till 81 procent med Moderaterna och till 79 procent med SD. Han känner sig inte helt bekväm med att ha hamnat så nära SD i flera frågor om invandring och integration.

– Jag trivs inte i sällskapet. Det är viktiga och komplicerade frågor, till exempel om det kommunala självstyret. Men jag tycker så här och har motiverat mina svar, säger han.

Vänsterpartiet: 20 av 229Miljöpartiet:

Vänsterpartiet: 20 av 229

Miljöpartiet: 75 av 352

Socialdemokraterna: 40 av 279

Centerpartiet: 38 av 239

Folkpartiet: 22 av 255

Kristdemokraterna: 13 av 175

Moderaterna: 49 av 254

Sverigedemokraterna: 0 av 54

Källa: SVT:s valkompass

Fotnot: Piratpartiet har tre kandidater, FI har noll.

Så gjordes undersökningen:

1907 av över 5000 tillfrågade riksdagskandidater har svarat på SVT:s valkompass.

Hampus Brynolf har via ett program samlat in alla kandidaternas svar och kört dem på nytt genom SVT:s valkompass för att se hur de placerar sig i partitillhörighet enligt kompassen. Resultaten publiceras på sajten Kandidatkollen.se.

Hampus Brynolf har tidigare gjort flera uppmärksammade datakörningar. Inför valet 2010 arbetade han för Socialdemokraterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.