Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Margot Wallström gör comeback i inrikespolitiken

02:11. Stefan Löfven pekar nu ut Margot Wallström som en nyckelspelare i hans lag både före och efter valet. Wallström fick starta med att på torsdagen presentera en miljömålsmiljard som ska finnas med i S-manifestet.

Stefan Löfven pekar nu ut Margot Wallström som en nyckelspelare i hans lag både före och efter valet. Wallström fick starta med att på torsdagen presentera en miljömålsmiljard som ska finnas med i S-manifestet.

– Det är väldigt roligt att vara tillbaka, säger Wallström.

Stefan Löfven påpekade på en pressträff att han inte ger något besked om ministerposter före valet, men att Wallström kan räkna md en central roll står klart.

– Margot Wallström blir nu en viktig del i mitt lag både före och efter valet, säger Löfven.

Wallström hade med sig ett vallöfte till pressträffen: Socialdemokraterna ska lägga en miljard kronor på att uppnå de miljömål som riksdagen har satt upp.

Miljarden, som har funnits med i tidigare budgetförslag från S, ska delfinansiera projekt som drivs av kommuner, landsting och företag. Margot Wallström pekar ut klimatet, gifter i vardagen och havsmiljö som prioriterade områden.

– Regeringen har medgivit att 14 av 16 miljömål inte uppnås. Det får stora konsekvenser om det får fortsätta. Här finns ett stort politiskt ansvar, säger Wallström.

Hon uttrycker stor glädje över att vara tillbaka i den politiska hetluften.

– Det känns viktigt och roligt och framför allt känner jag ett stort förtroende för Stefan Löfven både som partiledare och nästa statsminister.

Löfven var mycket nöjd med att ha den populära Wallström vid sin sida.

– Jag är väldigt glad över att kunna säga att nu är Margot Wallström fullt ut tillbaka i partipolitiken. Från och med nu är hon en viktig del i mitt lag både före och efter valet.

Löfven vägrar sin vana trogen att säga något om eventuella ministerposter. Han framhåller hellre Wallströms kvaliteter som valarbetare.

– Margot Wallström kommer bland annat att åka ut på universitet och högskolor. Vi vet att hon är en förebild för många unga, säger Löfven.

Wallström klev in redan i Socialdemokraternas kampanj inför EU-valet i våras då hon bland annat valtalade tillsammans med partiledaren Stefan Löfven. Hennes uppgift då var att lyfta fram klimat- och miljöfrågorna.

Under ledarkriserna i Socialdemkraterna har Wallström gång på gång pekats ut som tänkbar och enligt många önskvärd partiledare. Hon har dock inte hörsammat propåerna.

Margot Wallström, född 1954 i Skellefteå, satt i riksdagen 1979–85. Hon var biträdande civilminister i Ingvar Carlssons regering 1988–91. Efter en paus från politiken var hon sedan kulturminister och därefter socialminister i Göran Perssons första regering.

Efter valet 1998 lämnade hon återigen politiken för att 1999 bli EU-kommissionär med ansvar för miljöfrågor. Då arbetade hon bland annat med att införa EU:s kemikaliedirektiv. 2004–2009 fortsatte hon som kommissionär med ansvar för kontakterna med ministerrådet, EU-parlamentet och medlemsstaternas parlament.

Efter EU blev det FN för Wallström som 2010–2012 var särskilt sändebud för arbetet mot sexuellt våld i krig. Hon återvände sedan till Sverige och har från 2013 arbetat som projektdirektör på Svenska postkodlotteriet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.