Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Mats Odell vill samla KD som ny partiledare

Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Mats Odell förklarade vid en pressträff på måndagen varför han utmanar Göran Hägglund till posten som partiledare för Kristdemokraterna. Odell vill se en tuffare KD-politik.

– Det var inget lätt beslut att bestämma sig för att kandidera, säger Mats Odell på en pressträff och beskriver det som att hans "kära parti är inne i sin värsta kris sedan det bildades" och att han därför har bestämt sig för att ta ett större ansvar för att göra något åt det.

Varför utmanar han då Hägglund?

– Jo. varje gång vi har varit i val har vi förlorat 17- 25 procent av vårt tidigare väljarstöd.

– Det har inte presenterats tydliga strategier för hur utvecklingen ska vända, säger Odell och tillägger att han vill se en tuffare politik.

Alla medlemmar måste känna sig delaktiga.

– Jag vill samla partiet och överbrygga de motsättningar som finns i partiet, sade Odell.

Mats Odell medgav att han har haft ett stort ansvar för hur politiken har förts även under Göran Hägglunds ordförandetid, eftersom han har varit vice ordförande och ingått i presidiet, partiets högsta ledning.

– Men vi har haft olika synpunkter och jag har dragit det kortaste strået, sade Odell som också hävdar att presidiet i KD inte har fungerat som det borde.

Han förnekade påståenden bland hans motståndare om att han är besviken över att Göran Hägglund efter valet förra året petade Odell som minister och i stället tog in riksdagsledamoten Stefan Attefall.

– Jag känner ingen bitterhet, för mig har det inte varit en drivkraft, sade Odell.

Mats Odell är glad över att det, som han hoppas, blir en öppen process där kandidaterna till partiets ledande poster ska åka runt i landet och berätta om vilken politik och ledarskap de vill stå för. Odell hävdar att han i själva verket kunde ha vunnit över Göran Hägglund 2004 om valberedningen då hade redovisat antalet nomineringar som han och Hägglund hade fått.

– Men det bortsåg valberedningen ifrån då, sade Odell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.