Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Moderat ledamot KU-anmäler Löfven

Annicka Engblom.
Annicka Engblom. Foto: Riksdagen

Stefan Löfven meddelade i sin regeringsförklaring att Sverige ska erkänna Palestina. Därmed bröt han mot grundlagen, anser riksdagsledamoten Annicka Engblom, M, som nu KU-anmäler statsministern. ”Har vi en regering som inte följer våra grundlagar så tycker jag att det är allvarligt”, säger hon till DN.

Regeringens beslut att erkänna Palestina har vållat stor uppståndelse och starka känslor, både in­rikes och utrikes.

Ambassadör Carl Magnus Nesser kallades på måndagen upp till israeliska UD, där toppdiplomaten Aviv Shir-On framförde att den svenska linjen skadar fredsprocessen mellan palestinier och israeler, eftersom den skapar ”orealistiska förväntningar hos palestinierna om att nå resultat utan att förhandla”.

Nesser säger till israeliska medier att Israel och Sverige har goda förbindelser och att den nya svenska regeringen tydliggjort en önskan om att det fortsätter.

Den moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom är ny ledamot i  konstitutionsutskottet och anser att Stefan Löfven i sin regeringsförklaring bröt mot grundlagen.

– När jag i fredags satt i kammaren och lyssnade reagerade jag skarpt på den starka formuleringen om erkännandet. Det är en fråga av så stor utrikespolitisk dignitet att den ska gå genom utrikesnämnden, det står i grundlagen. Jag tycker det finns anledning att pröva om Stefan Löfven har följt grundlagen och därför lämnar jag in en KU-anmälan, säger hon till DN.

”Även om något formellt regeringsbeslut om att erkänna Palestina ännu inte har fattats är deklarationen i regeringsförklaringen entydig, slutgiltig och reservationslös: ’Därför kommer Sverige att erkänna staten Palestina’”, står det i anmälan som DN har tagit del av.

– Deklarationen framfördes av regeringschefen själv i riksdagens kammare, då uppfattas det som att regeringen har den ståndpunkten. Jag vill få prövat om det har gått rätt till. Min uppfattning är att Löfven har brutit mot grundlagen och regeringsformen.

Margot Wallström har sagt att det kommer att tas upp i utrikesnämnden innan det officiella erkännandet. Är inte detta ren formalia, har det någon betydelse?

– Det har absolut betydelse. Har vi en regering som inte följer våra grundlagar så tycker jag att det är allvarligt.

I dag har 134 stater erkänt Palestina. Danmark och Norge säger att deras linjer inte förändras av den nya svenska.

Enligt Israel skadar erkännandet fredsprocessen, men utrikesminister Margot Wallström försvarar åtgärden.

– Vilken fredsprocess? Det är ju det som är problemet: det finns i dag inga pågående förhandlingar, säger Wallström, S, till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.