Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Nu behöver vi internationella valobservatörer”

Internationella valobservatörer bör kallas in för att övervaka omvalen i Örebro och Västra Götaland. Det kräver Staffan Werme, folkpartistiskt kommunalråd i Örebro, och KD-riksdagsledamoten Annelie Enochson som arbetar som svensk valobservatör utomlands.

På tisdagen avslöjade DN att Örebro kommun och Göteborgs stad gör olika tolkningar av Valprövningsnämndens beslut om hur förtidsröstningslokaler ska se ut. I beslutet skriver nämnden att lokaler för förtidsröstning ska vara klart avgränsade ”genom avskärmning eller på liknande sätt”.

I Örebro har särskilda skärmar
köpts in – men inte i Göteborg. En rundringning som DN gjorde i går visar att ingen av de tio största kommunerna i Västra Götaland bryr sig om att sätta upp skärmar på bibliotek eller andra utrymmen där förtidsröstningen äger rum.

– Det är oerhört illa att kommunerna inte följer Valprövningsnämndens beslut. Det visar att vi behöver internationella valobservatörer som övervakar så att allt går rätt till i omvalen, säger Annelie Enochson.

Hon har arbetat som internationell valobservatör i organisationen OSSE för Sverige sedan 2002. Bland annat har hon övervakat val i Vitryssland och det senaste presidentvalet i USA.

Hon ser det rekordstora antalet överklaganden efter valet i fjol som ett bevis för att det svenska valsystemet har stora brister. De största problemet finns i förtidsröstningen.

– Jag såg själv den röra som uppstod på många ställen vid förtidsröstningen före valet i fjol. Det är fullständigt oacceptabelt, säger hon.

Före valet i fjol röstade rekordmånga väljare – 39 procent – före valdagen. Det innebar att trycket ökat på förtidsröstningen som inleds för omvalen den 5 maj.

Staffan Werme, folkpartistiskt kommunalråd i Örebro kommun, vill att internationella valobservatörer kallas till Sverige. Han ska nu ta reda på om det är möjligt att få hit observatörer för att bevaka omvalen.

– Jag är orolig för att politisk propaganda sprids i vallokalerna på samma sätt som skedde i höstas, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.