Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Politik

Ny S-topp föreslagen

Mikael Damberg och Veronica Palm.
Mikael Damberg och Veronica Palm. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
De nya S-toppjobben i verkställande utskottet föreslås gå till Leif Pagrotsky, Veronica Palm och Mikael Damberg. Thomas Östros och Ylva Johansson får lämna sina poster om valberedningen får igenom sitt förslag.

Striden om topposterna i Socialdemokraterna kan nu vara över. En enhällig valberedningen offentliggjorde på söndagen sitt förslag till vilka som ska sitta i partiets högsta ledning, verkställande utskottet (VU).

Thomas Östros ombeds lämna sin ordinarie plats i VU till förmån för Mikael Damberg, vars namn även nämndes flitigt i spekulationerna kring ny partiordförande. Dambergs suppleantplats föreslås gå till förre närings- och kulturministern Leif Pagrotsky.

– Man vill ha en ny laguppställning och visa väljarna att man tar den här krisen på allvar, att det är något nytt fräscht och nya tankar som ska in i partitoppen, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Ytterligare en ny suppleant, Veronica Palm, föreslås som ersättare till Carin Jämtin som väntas bli ny partisekreterare.

– Jag ser verkligen fram emot att få ett större ansvar och vara med i det viktiga förnyelse arbete som det här partiet behöver, säger Palm.

Ylva Johansson, paritets taleskvinna i arbetsmarknadsfrågor, får däremot ställa sin plats till förfogande. Johansson menar att det enligt valberedningen bara finns plats för en person från Stockholms arbetarkommun och man vill då ha in distriktsordföranden Palm.

– Jag hade gärna velat fortsätta i VU. Det är tråkigt för mig att lämna, men jag tycker inte att det är så väldigt dramatiskt, säger Johansson.

Att både Veronica Palm och Mikael Damberg tar plats i VU innebär ett generationsskifte. De är båda unga men står ideologiskt för två olika inriktningar.

– Ambitionen tycks vara att ena partiet. Man vill visa att den här nya toppen kommer att bestå av många olika socialdemokrater, säger Jenny Madestam.

I förlängningen handlar VU-posterna också om jobben som partiets talespersoner på olika områden. De utses av riksdagsgruppen och inte av nästa veckas kongress. De talespersoner som i dag sitter i VU, men som inte har partiets förtroende, måste sannolikt också lämna sina talespersonuppdrag.

Enligt uppgifter till SVT:s Aktuellt är Mikael Damberg den som får ta över Thomas Östros tunga post som ekonomisk-politisk talesman.

Leif Pagrotsky har tidigare sagt att han inte är intresserad av den posten.

Ytterligare en VU-suppleant – en kvinna – ska presenteras men när är inte klart.

På söndagskvällen uppgav också TV4:s Nyheterna att Sven-Erik Österberg kommer att bytas ut som ledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp.

Valberedningens förslag

Valberedningens förslag till Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet (VU). I förlängningen handlar VU-posterna också om jobben som partiets talespersoner på olika politikområden.

Partiordförande: Håkan Juholt (fyllnadsval efter Mona Sahlin)

Partisekreterare: Carin Jämtin (fyllnadsval efter Ibrahim Baylan)

Fyllnadsval till verkställande utskottet

Ledamot: Mikael Damberg (efter Thomas Östros)

Suppleanter

Veronica Palm (efter Carin Jämtin)

Leif Pagrotsky (efter Mikael Damberg)

En kvinna (efter Ylva Johansson) presenteras senare.