Östros utspel om Juholt förvånar

Uppdaterad 2011-11-21 17:43. Publicerad 2011-11-21 10:03

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Flera bedömare är förvånade över att Thomas Östros, tidigare socialdemokratisk minister, inte uttalade sitt stöd för S-partiledaren Håkan Juholt i söndagskvällens Agenda i SVT.

Flera bedömare är förvånade över att Thomas Östros, tidigare socialdemokratisk minister, inte uttalade sitt stöd för S-partiledaren Håkan Juholt i söndagskvällens Agenda i SVT.

När Östros fick frågan om han stödde Juholt ville han inte svara, utan sade att han har förtroende för partiets verkställande utskott.

– Socialdemokraterna brukar ju utåt sett alltid uttala stöd för sittande ledning, säger Christer Isaksson, författare och S-kännare.

Thomas Östros fick också frågor om ett av Juholts utspel som handlade om att skatteutjämning mellan pensionärer och löntagare skulle vara möjlig inom ett år. Östros, som tidigare var ekonomisk-politisk talesperson, svarade då att Juholt inte kan ha menat vad han sade.

– Det var ju att ta Juholt och nuvarande ledning i örat, säger Christer Isaksson.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att Östros uttalanden inte tyder på något större förtroende, men menar att det är svårt att veta om han agerar själv eller om han har fler med sig.

– Hur man än ser på det förmådde han inte ta orden "jag har förtroende för Juholt" i sin mun, säger Hinnfors.

Thomas Östros anser att S borde fokusera på några få starka förslag och visa att partiet är regeringsdugligt. Men i stället har det varit som en "popcornmaskin där förslagen flyger åt olika håll utan struktur", sade Östros i intervjun.

– Det är i förvirringen kring sakpolitiken som det stora problemet för Socialdemokraterna ligger. Det går nästan inte att lägga ett enda förslag utan att det blir mothugg från ledande personer inom partiet. Partiet famlar kring sin färdriktning, säger Jonas Hinnfors.

I en blogg senare på måndagen skriver Expressens politiska reporter Niklas Svensson att Thomas Östros uttalande ska ses i ljuset av att Östros nu visar att han vill vara kvar i politiken och ha en aktiv roll där. Niklas Svensson säger sig ha källor som visar att Östros tidigare velat få jobbet som vice riksbankschef men att han nu alltså ändrat sig.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

hamilton_144102
Foto:TT

Gick sämre för svensken. Formel 1-föraren Lewis Hamilton imponerade i lördagens tidskval.

Därför är stallet så mycket bättre. Överlägsenhet i inledningen av formel 1-säsongen var en gåta. 53  6 tweets  46 rekommendationer  1 rekommendationer

rosberg-244
Foto:AFP
Annons:

Föreslår sänkt pensionärsskatt. De som tjänar över 60.000 kronor får betala sänkningen. 11  4 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

pengar_144102
Foto:TT
Annons:
Annons: