Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Partiledarfrågan kan avgöras redan i dag

I morgon kan Socialdemokraternas partistyrelse utse en ny partiledare. Men redan i dag kan det avgöras vem det blir då S-ledningen träffas för ett nytt maratonmöte. ”Det pågår namndiskussioner”, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

När Socialdemokraternas partistyrelse träffas på fredag kommer partiets nya ledare att väljas. I fyra dagar har partiledningen, det verkställande utskottet, under en rad krismöten diskuterat hur Håkan Juholts efterträdare ska utses.

Ledningens linje har sedan Håkan Juholt avgick i lördags varit att partiets ordförande ska väljas snabbt, utan att en extrakongress tillkallas. Efter diskussioner med de 26 partidistrikten blir det så.

I morgon samlas en utökad partistyrelse, där även de distriktsordförandena som inte är ordinarie ledamöter ingår, för att välja ny partiledare.

– Det finns en stor enighet om att det ska vara en kort process, att vi ska utse en partiordförande som ska vara en samlande person, berättade Carin Jämtin vid en pressträff i går kväll.

I dag går jakten på en ny partiledare in i ett avgörande skede. VU återsamlas på förmiddagen och senare under dagen kommer även ordförandena i partidistrikten att få information per telefon.

Att Carin Jämtin så tydligt säger att beslutet kan komma i morgon tyder, enligt S-källor, på att S-ledningen känner sig trygga med att de har ett namn klart då.

– Det har jag inga kommentarer till, säger Carin Jämtin.

– Det pågår diskussioner om namnen, sedan får vi ses.

När Håkan Juholt valdes för snart ett år sedan hade han på papperet en enig valberedning och kongressen bakom sig. I verkligheten var partiet delat. Många upplevde att Håkan Juholt kom till makten på ett kuppartat vis. Såren efter denna process märktes tydligt under Håkan Juholts lika korta som kaotiska tid som partiledare.

Det misstaget vill partiet inte göra om. Därför har Socialdemokraternas verkställande utskott ett mål för sitt arbete just nu. Att ena partiet. Inte bara utåt, utan även i verkligheten.

– Det ska vara en person som utvecklar den socialdemokratiska politiken och som man gillar och känner att man kan jobba tillsammans med oavsett var man bor i landet, säger Carin Jämtin.

För att blidka de socialdemokrater som krävt en öppen partiledarprocess lovar Jämtin att inför kongressen nästa år diskutera hur partiet ska öppna upp de interna valen.
På DN:s fråga om förslaget till ny partiledare kan presenteras redan i dag säger hon ”Inga kommentarer”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.