Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Politik

Piratpartiet får inte delta i slutdebatten

Foto: Foto: Bertil Ericson
Piratpartiet utestängs från SVT:s slutdebatt inför söndagens EU-val. "Public service-tv borde ge väljarna möjlighet att ta ställning till de partier som har en sportslig chans att komma in i parlamentet", säger partiets förstanamn Christian Engström.

Piratpartiet är årets uppstickare i valet till EU-parlamentet. I samtliga opinionsmätningar den senaste månaden har det fått tillräckligt med röster för att knipa minst ett mandat – i några fall två.

Men när SVT arrangerar slutdebatten på torsdag får Piratpartiet inte vara med. Där deltar bara toppkandidaterna för de partier som redan sitter i EU-parlamentet: samtliga riksdagspartier samt Junilistan.

– Vår grundpolicy vid valdebatter är att vi bjuder in dem som redan har representation i den församling som valet gäller, säger Kent Wännström, chef för programsekretariatet på SVT.
Piratpartiets framgångar i opinionsmätningarna räcker inte för att släppa in dem, menar han.

– Vi följer naturligtvis mätningarna, men det finns ingen kvalgräns som innebär att man automatiskt får rätt att vara med i slutdebatten om man ligger över 4-procentsspärren. Vi behöver tydligare signaler än så för att göra undantag.

Piratpartiets toppkandidat Christian Engström beklagar att partiet inte får delta i slutdebatten.

– Teve kör rätt debatt fem år för sent. Vid förra valet hade det varit relevant att ha med Junilistan, i år är det relevant att ha med oss, säger han.

– Syftet med sådana här debatter är väl att väljarna ska kunna ta ställning i det nuvarande valet, inte att i efterhand bestämma vad de borde ha röstat på förra gången.

I EU-valet 2004 var det Junilistan som utestängdes från slutdebatten, något dess representanter då kallade för en demokratisk skandal. Trots – eller kanske tack vare – det skrällde Junilistan i valet och fick hela tre mandat. I debatten efter valet menade många att partiet fick extra sympatier just för att det ”mobbats ut” av SVT.

Inför riksdagsvalet 1991 fick dåvarande uppstickarpartiet Ny demokrati vara med i SVT:s slutdebatt efter att ha rusat fram i opinionsmätningarna. Orsaken till det undantaget var, säger SVT:s Kent Wännström, att partiet då fanns med i diskussionerna om vilket regeringsunderlaget kunde bli efter valet.

– Därmed fanns det ytterligare en faktor som berättigade att man tog med dem, säger han.